Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η Ιταλία θα είναι ο (πολύ) μεγάλος χαμένος από την ξηρασία στην Ευρώπη

Scope: Η Ιταλία θα είναι ο (πολύ) μεγάλος χαμένος από την ξηρασία στην Ευρώπη
Ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της ξηρασίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Scope Ratings
Σχετικά Άρθρα
Στα 32,7 τρισεκ. ευρώ υπολογίζει η Scope Ratings το χαμένο ΑΕΠ για την Ευρώπη από την ξηρασία έως το 2050, εκτιμώντας πως το βαρύτερο τίμημα -με διαφορά- θα το πληρώσει η Ιταλία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με απώλειες που ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 10 τρισεκ. ευρώ.
«Οι καύσωνες γίνονται πιο έντονοι και επίμονοι, εκθέτοντας αρκετές περιοχές σε κίνδυνο ξηρασίας. Η ξηρασία θα μπορούσε να κοστίσει στην Ιταλία 10 τρισεκ. ευρώ έως το 2050, 8,3% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας και 30% της υποθετικής απώλειας 32,7 τρισεκ. ευρώ για ολόκληρη την ΕΕ.
Οι διαδοχικοί καύσωνες στην Ευρώπη και οι αλλαγές στι βροχοπτώσεις εκθέτουν ήδη αρκετές περιοχές (κυρίως νότιες) σε ξηρασία. Αυτό προκαλεί σοβαρές ζημιές στα οικονομικά, ανθρώπινα και φυσικά συστήματα. Τα επεισόδια ξηρασίας είναι μεταξύ των πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι επενδυτές να προχωρήσουν σε stress tests στις οικονομίες για έκθεση στην ξηρασία για να ελέγξουν για κινδύνους στα χαρτοφυλάκιά τους», σχολιάζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης.
Το Macroeconomic Climate Stress Test (MCST) της Scope μοντελοποιεί την έκθεση οικονομιών και τομέων στην ξηρασία και άλλους κλιματικούς κινδύνους. Εφαρμόζοντας το MCST στις χώρες της ΕΕ, συμπεραίνεται ότι οι μελλοντικές ξηρασίες στο πλαίσιο ενός δυσμενούς σεναρίου θα μπορούσαν να κοστίσουν υποθετικά 32,7 τρισεκ. ευρώ μεταξύ 2020 και 2050, που αντιπροσωπεύει το 3,3% του συνολικού ΑΕΠ του μπλοκ.
Το 70% των απωλειών που σχετίζονται με την ξηρασία είναι στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ. Οι βόρειες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) είναι οι λιγότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο ξηρασίας. Οι υποθετικές απώλειες που σχετίζονται με την ξηρασία στην Ιταλία αντιπροσωπεύουν το 30% της συνολικής αναμενόμενης απώλειας στην ΕΕ και το 43% της αναμενόμενης απώλειας των πέντε μεγάλων οικονομιών. Αυτό θα επιβαρύνει επιπλέον τις δημόσιες δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το χρέος για την αντιμετώπιση των κινδύνων ξηρασίας, αυξάνοντας τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας και το κόστος της μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Picture1_1.png

Πιο εκτεθειμένος ο τομέας της γεωργίας

Σε επίπεδο τομέα, η γεωργία είναι ο πιο εκτεθειμένος στον κίνδυνο ξηρασίας, με σωρευτικές απώλειες 1,8 τρισεκ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 9,8% των εσόδων του κλάδου. Προϊόντα διατροφής, ποτά και καπνός σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο έχουν ανοίγματα 6,8% και 6,7%, αντίστοιχα. Άλλοι οικονομικοί τομείς παρουσιάζουν σχετικές απώλειες λόγω ξηρασίας που κυμαίνονται μεταξύ 4% και 7% της συνολικής αναμενόμενης απώλειας στην ΕΕ.
Picture2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης