Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εικόνες - σοκ στην Ευρώπη - Πρωτοφανής η ξηρασία, «πεθαίνει» ο Ρήνος, αυξάνεται το κόστος μεταφορών

Εικόνες - σοκ στην Ευρώπη - Πρωτοφανής η ξηρασία, «πεθαίνει» ο Ρήνος, αυξάνεται το κόστος μεταφορών
Καθώς η στάθμη του νερού πέφτει, η χωρητικότητα ενός σκάφους μειώνεται και το κόστος αποστολής αυξάνεται, με τις τιμές να αυξάνονται καθώς τα ποτάμια γίνονται πιο ρηχά
Η ξηρασία στην Ευρώπη δεν προκαλεί μόνο πυρκαγιές και κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά απειλεί και τα φορτία που μεταφέρονται στα ποτάμια της ηπείρου, λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων.
Ο ποταμός Ρήνος, ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος που διασχίζει τη Γερμανία μέσω ευρωπαϊκών πόλεων μέχρι το λιμάνι του Ρότερνταμ, έχει γίνει πιο ρηχός σε κρίσιμα σημεία.
Την περασμένη εβδομάδα, το νερό στο Kaub, μια πόλη περίπου 50 μίλια δυτικά της Φρανκφούρτης, όπου παρακολουθούνται στενά τα επίπεδα, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος.
Καθώς η στάθμη του νερού πέφτει, η χωρητικότητα ενός σκάφους μειώνεται και το κόστος αποστολής αυξάνεται, με τις τιμές να αυξάνονται καθώς τα ποτάμια γίνονται πιο ρηχά.
Τον περασμένο μήνα, ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Maersk και η Hapag-Lloyd είπαν ότι το χαμηλό νερό στον Ρήνο σήμαινε ότι οι πρόσθετες χρεώσεις θα μετακυλίονταν στους πελάτες.
«Οι όγκοι ναυτιλίας στον ποταμό Ρήνο ήταν λίγο-πολύ σταθεροί τα τελευταία 20 περίπου χρόνια», δήλωσε ο Tim Beckhoff, ειδικός σε θέματα διαχείρισης προμηθειών στη McKinsey.
«Και, από το 2021, τα έχουμε δει να μειώνονται κάθε χρόνο.
Είναι μια τάση και πιθανώς θα συνεχιστεί», είπε στο CNBC.
Εμπορεύματα όπως πετρέλαιο, χημικά και σιτηρά αποστέλλονται στον Ρήνο και η στάθμη του νερού έπεσε τόσο χαμηλά που ορισμένα πλοία έπλευσαν μόνο με το ένα τέταρτο γεμάτο τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
Το 2018, τα εμπορεύματα που μεταφέρθηκαν στις εσωτερικές πλωτές οδούς της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 11,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Deutsche Bank

Οικονομική επίδραση

Η μετάβαση σε άλλους τρόπους μεταφοράς είναι μια επιλογή, αλλά είναι ακριβή.
Μια μεγάλη φορτηγίδα του Ρήνου μήκους περίπου 135 μέτρων με βύθισμα 3 μέτρων (το μέγιστο βάθος του σκάφους) μπορεί να μεταφέρει περίπου 2.700 τόνους φορτίου, σύμφωνα με τον Marc Schattenberg, οικονομολόγο της Deutsche Bank.
Θα χρειάζονταν περίπου 110 μεγάλα φορτηγά για να μεταφέρουν το ίδιο φορτίο οδικώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του.
«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν το μέγεθος που περιορίζει την αλλαγή δρομολόγησης, καθώς εναλλακτικά μέσα μεταφοράς λειτουργούν επίσης με υψηλή χωρητικότητα», είπε στο CNBC.
Το κόστος μεταφοράς ενός μετρικού τόνου ντίζελ στον Ρήνο στην Καρλσρούη στη νοτιοδυτική Γερμανία διπλασιάστηκε σε περίπου 50 ευρώ από τον Μάιο έως τα μέσα Ιουλίου, πρόσθεσε ο Schattenberg.
«Σημαντικές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης και ντίζελ μεταφέρονται μέσω του Ρήνου.
Στις περιοχές που προμηθεύονται με αυτόν τον τρόπο, αυτό ασκεί σημαντική πίεση στις τιμές στα προϊόντα αυτά», είπε.
Το φαινόμενο κυματισμού των ρηχών ποταμών μπορεί να είναι σημαντικό.
«Ολόκληρες οικονομίες εξαρτώνται από αυτόν τον σχετικά χαμηλό κόστος μεταφοράς», δήλωσε ο Beckhoff στο CNBC.
Η πτώση της στάθμης του νερού μπορεί να «σημαντικά παράξενη» την παραγωγή, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy (IFW).
Το νερό στο Kaub έπεσε τόσο χαμηλά για 30 ημέρες το 2018 που η μεταφορά νερού στον Ρήνο μειώθηκε κατά περίπου 25% και η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε κατά 1%, ανέφερε η IFW σε έκθεση του 2020.
Ο Schattenberg είπε ότι ο κλάδος των μεταφορών είναι πιθανό να κλονιστεί με διάφορους τρόπους λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των χαμηλών υδάτων, όπως οι προσαρμογές σε πλοία που τα αφήνουν να περνούν από πιο ρηχά ποτάμια.
107280739-1690994269106-gettyimages-1566129037-GERMANY_RHINE.jpeg
Νέα τεχνολογία

Τον Μάιο, η εταιρεία χημικών BASF εγκαινίασε ένα σκάφος με την Stolt Tankers, λαμβάνοντας την απόφαση να το πράξει μετά την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών υδάτων το 2018.
Η BASF, η οποία λειτουργεί αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο χημικών στον κόσμο στο Ludwigshafen στην όχθη του Ρήνου, είπε ότι το πλοίο θα έχει διπλάσια ικανότητα φόρτωσης από ένα συμβατικό σκάφος όταν το νερό στο Kaub είναι μέτρια χαμηλό.
«Οι εταιρείες είναι πιθανό να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και την αποθήκευσή τους σε περιόδους που αναμένονται προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης που σχετίζονται με τη χαμηλή κατανάλωση νερού.
Ο Beckhoff της McKinsey είπε ότι αρκετοί πελάτες χρησιμοποιούν λογισμικό πρόβλεψης για να τους βοηθήσουν να μετακινηθούν από μια αλυσίδα εφοδιασμού που δίνει προτεραιότητα στο κόστος και την ποιότητα σε μια αλυσίδα που εστιάζει στην ανθεκτικότητα και την ευελιξία.
Αλλά αυτές οι επενδύσεις χρειάζονται λίγο χρόνο για να αποδώσουν.
«Αυτοί που είναι πραγματικά επιτυχημένοι είναι αυτοί που άρχισαν να το αναζητούν πριν από τέσσερα ή πέντε, έξι χρόνια», είπε ο Beckhoff.
Παράλληλα με τις προσαρμογές στα πλοία και τις επενδύσεις στην τεχνολογία, προτείνονται και κάποιες άλλες λύσεις.
«Υπάρχει επίσης συζήτηση για την επέκταση/βυθοκόρηση των ναυτιλιακών καναλιών.
Ωστόσο, αυτό είναι ακριβό και μπορεί να έχει επιβλαβείς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον», είπε ο Schattenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης