Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

OMFIF (think tank): Ευάλωτη σε υποβαθμίσεις η ελληνική οικονομία - Εύθραυστος ο τραπεζικός τομέας - Πρόβλημα το χρέος

OMFIF (think tank): Ευάλωτη σε υποβαθμίσεις η ελληνική οικονομία - Εύθραυστος ο τραπεζικός τομέας - Πρόβλημα το χρέος
Το think tank OMFIF κάνει ειδική αναφορά στα υψηλά επίπεδα του ελληνικού χρέους
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην επικρατήσει εφησυχασμός στην Ελλάδα μετά την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα έκρουσε το think tank OMFIF, εστιάζοντας στα υψηλά επίπεδα του ελληνικού χρέους.
«Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να χαλαρώσει. Εξακολουθούν να υπάρχουν εγγενείς κίνδυνοι στην ελληνική οικονομία που την καθιστούν ευάλωτη σε πιθανές υποβαθμίσεις στο εγγύς μέλλον. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλό δημόσιο χρέος που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι πολιτικής, καθώς η χώρα πλέον η χώρα θα έχει περισσότερη χρηματοδότηση που βασίζεται στην αγορά και ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος. Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά δεν πρέπει να παρασυρθεί. Η δουλειά δεν έχει τελειώσει» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Στην ανάλυση του, το OMFIF αναφέρεται στην αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Scope και επισημαίνει ότι «υπάρχουν πολλά ακόμα να κάνει η Ελλάδα στον δρόμο της επιστροφής προς την ομαλοποίηση».
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου, η Scope αναβάθμισε την Ελλάδα σε τριπλό Β- με σταθερό outlook, αναφέροντας την ευνοϊκή τροχιά μεταρρυθμίσεων του δημόσιου χρέους και του τραπεζικού τομέα καθώς και την ισχυρότερη ευρωπαϊκή θεσμική υποστήριξη ως κύριους λόγους για την αναβάθμιση.
Είναι ένα αξιοσημείωτη οικονομικό story. «Μόλις πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα έχασε όλες τις αξιολογήσεις της επενδυτικής βαθμίδας πιστοληπτικής ικανότητας αφού επλήγη σκληρά από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, κατά την οποία έπεσε θύμα της μεγαλύτερης κρατικής χρεοκοπίας στην ιστορία. Αυτό που το έκανε εκπληκτικό είναι ότι αυτή ήταν μια προηγμένη οικονομία στη Δύση και όχι μια αναδυόμενη οικονομία ώστε να είναι περισσότερο επιρρεπής στη χρεοκοπία. Η Ελλάδα έμεινε στη συνέχεια χωρίς πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και αντ' αυτού έπρεπε να υπομείνει μια σειρά μέτρων λιτότητας σύμφωνα με τα δάνεια διάσωσης που έλαβε» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Σύμφωνα με το OMFIF, «το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη σχέση και τη φήμη της με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβη για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγοράς πανδημίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν πληρούσε τα κριτήρια της ΕΚΤ λόγω της πιστωτικής της κατάστασης. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω επανεπενδύσεων του PEPP μέχρι το τέλος του 2024. Η Ελλάδα λαμβάνει επίσης υποστήριξη μέσω του προγράμματος της ΕΕ Next Generation για να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση «η Ελλάδα έχει πλέον ένα ανθεκτικό backstop μέσω των Ευρωπαίων εταίρων της που έλειπε τα τελευταία 12 χρόνια. Είναι ζωτικής σημασίας για κάθε κράτος με αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας να έχει την ασφάλεια ότι, εάν συμβεί μια κρίση, θα μπορούσε να υποστεί ισχυρή θεσμική υποστήριξη.
Ένας δημόσιος φορέας με αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας πρέπει επίσης να έχει ισχυρή πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και αυτός είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει». Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον Απρίλιο του 2014 και έκτοτε ανέπτυξε πλήρη καμπύλη αποδόσεων και συχνή παρουσία στις αγορές.
Ως απάντηση στη βελτιωμένη φήμη στους επενδυτές, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά, με το 10ετές ομόλογο να πέφτει στο 3,8% από το 30% το 2011.

Επενδυτική ώθηση

Μια περαιτέρω επενδυτική ώθηση θα έρθει μόλις οι Moody's, S&P και Fitch ακολουθήσουν το Scope για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς «επενδυτικής βαθμίδας». Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη συμπερίληψη στους κύριους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, που απαιτούν τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας από τους τρεις μεγάλους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτό θα έδινε στην Ελλάδα πρόσβαση σε μια πολύ ευρύτερη δεξαμενή θεσμικών επενδυτών.
Οι αναβαθμίσεις από τους τρεις μεγάλους καθώς και το DBRS θα επιτρέψουν επίσης στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, καθώς αυτοί οι οργανισμοί αναγνωρίζονται από την κεντρική τράπεζα, αν και ο Scope αναμένεται επίσης να αναγνωριστεί επίσημα από την ΕΚΤ σύντομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης