Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα, η Ευρώπη οδεύει ολοταχώς προς... ύφεση - Ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2023

Fitch Ratings: Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα, η Ευρώπη οδεύει ολοταχώς προς... ύφεση - Ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2023
Κρυφός κίνδυνος η Κίνα για τους Ευρωπαίους...
Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα - η οικονομία της ΕΕ περνάει δύσκολες στιγμές, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις 0,5% το β' τρίμηνο του 2023, σε αντίθεση με 2,5% σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, καθώς το ενεργειακό σοκ του περασμένου έτους ναι μεν μετριάστηκε, ωστόσο είχε σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία.
Η παραγωγή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Γερμανίας μειώθηκε απότομα καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 10% σε 15%.
Οι καταναλωτές της Ευρώπης επλήγησαν επίσης από το σοκ στους πραγματικούς μισθούς καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε.
Με την αβεβαιότητα να διατηρεί τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών σε υψηλά επίπεδα, οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες της ευρωζώνης μόλις που αυξήθηκαν μεταξύ του β’ τριμήνου του 2022 και του β’ τριμήνου του 2023.
Επίσης, σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία έχει –λόγω των εμπορικών δεσμών– και η Κίνα, που παραπαίει.
Παράλληλα, ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης γίνεται επίσης πιο εμφανής, με σημαντική επιβράδυνση της ζήτησης και της προσφοράς πιστώσεων τους τελευταίους μήνες.
Από την άλλη, μεγάλο μέρος των δυσμενών όρων στην εμπορική δραστηριότητα, όπως λέει η Fitch Ratings, έχει αντιστραφεί, με τις τιμές χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου στην ΕΕ να κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε 40 EURMW/h από έτος μέχρι σήμερα σε σύγκριση με 133 EUR το 2022.
Οι δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ενισχύσουν τις προοπτικές στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου η ανάκαμψη του Τουρισμού έχει επίσης βοηθήσει.
Ωστόσο, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα παραμείνει υποτονική λόγω Γερμανίας.

Οι προβλέψεις

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 0,6% το 2023 (έναντι πρόβλεψης για ΑΕΠ 0,8% τον Ιούνιο) και στο 1,1% το 2024 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ΑΕΠ 1,4%).
«Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και αναμένουμε παρόμοιο ρυθμό για το υπόλοιπο του 2023.
Προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει στο 1,7% το 2025, καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, η παγκόσμια ανάπτυξη ανακάμπτει και το αρνητικό παραγωγικό χάσμα της ζώνης του ευρώ αρχίζει να κλείνει μεσοπρόθεσμα» αναφέρει ο οίκος.
Η κατανάλωση μετά βίας αυξήθηκε μεταξύ του β’ τριμήνου 2022 και του β’ τριμήνου του 2023, καθώς οι καταναλωτές βίωσαν ξαφνική πτώση στο πραγματικό εισόδημά τους λόγω των κραδασμών που προκάλεσαν οι τιμές στην Ενέργεια και ο ισχυρός πληθωρισμός.
Από την άλλη, τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών παραμένουν υψηλά.
«Αναμένουμε ότι οι πραγματικοί μισθοί θα ανακάμψουν, ενισχύοντας μέτρια την κατανάλωση το 2024» λέει η Fitch, προσθέτοντας:
«Η επιβράδυνση στην Κίνα και η παγκόσμια μεταποίηση θα πλήξουν τις εξαγωγές και μας οδήγησε να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τη συμβολή του καθαρού εμπορίου».
Σύμφωνα με τους δείκτες υπευθύνων αγορών (PMIs), η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται και οι παραγγελίες μεταποίησης επιδεινώνονται.
Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί, αλλά δεν μπορεί να επαναλάβει τις επιδόσεις του.
Επίσης, οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 425 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022 αρχίζουν να δαγκώνουν.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν μειώσει τη ζήτηση και την προσφορά πιστώσεων.
Οι τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει τα πιστωτικά πρότυπα και οι πιθανοί δανειολήπτες δεν επιθυμούν δάνεια.
Αυτό είναι μέχρι στιγμής πιο ορατό για τα νοικοκυριά παρά για τις επιχειρήσεις.
Η πιστωτική ώθηση (το δεύτερο παράγωγο της πίστωσης) έχει γίνει αρνητική, γεγονός που συνδέεται με χαμηλότερες επενδύσεις.
Ο κλάδος των κατασκευών συρρικνώνεται…

Πληθωρισμός…

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκος, ο πληθωρισμός παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, με κάποιες πιθανότητες να ανακάμψει λόγω των πρόσφατων αυξήσεων στην τιμή του πετρελαίου.
Τόσο ο δομικός και ο συνολικός πληθωρισμός ήταν στο 5,3% τον Αύγουστο σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, 0,2 π.μ. και 0,1 π.μ. αντίστοιχα πάνω από τις προσδοκίες μας τον Ιούνιο.
Ο βασικός πληθωρισμός, ενώ εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο – αν και έχει αρχίσει να μειώνεται.
Έρευνες σχετικά με τις προθέσεις των εταιρειών για τις τιμές πώλησης δείχνουν λιγότερες αυξήσεις τιμών.
Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο έως το 2025, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει περισσότερο του αναμενομένου, δεδομένων των επίμονων αυξήσεων στους μισθούς ή εάν τα περιθώρια κέρδους δεν απορροφήσουν υψηλότερα κόστη.
«Αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά, διατηρώντας τα στο 4% για το επιτόκιο καταθέσεων και στο 4,5% για το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης μέχρι τον Ιούνιο του 2024, όταν θα υπάρξει η πρώτη μείωση».
Οι αγορές εργασίας βρίσκονται σε σημείο καμπής.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας ξεπέρασε την υποτονική αύξηση του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, που τώρα επιβραδύνεται.
Η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και εξακολουθεί να υποστηρίζει την κατανάλωση, με την ανεργία να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πολλών (6,4% τον Ιούλιο) ενώ οι κενές θέσεις εργασίας μόλις έχουν αρχίσει να μειώνονται.
«Διατηρούμε την πρόβλεψή μας για ήπια αύξηση της ανεργίας» καταλήγει η Fitch Ratings.
Καταγραφή_141.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης