Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις η γερμανική οικονομία, συρρίκνωση 0,4% το 2023

Scope: Αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις η γερμανική οικονομία, συρρίκνωση 0,4% το 2023
Πληθαίνουν οι προβλέψεις για ύφεση στη γερμανική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης για ύφεση τη γερμανική οικονομία (AAA, σταθερό outlook), προχώρησε η Scope Ratings, κάνοντας πλέον λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% το 2023, έναντι αρχικής πρόβλεψης για μείωση 0,1%.
Η ανάπτυξη θα ανακάμψει μέτρια στο 1% το 2024, λόγω της αύξησης των κρατικών δαπανών και της βελτίωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, με στήριξη από τη μείωση του πληθωρισμού και την ακόμαη ισχυρή αγορά εργασίας.
Ο -γερμανικός- οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για απότομη κυκλική επιβράδυνση, λόγω των δυσμενών δημογραφικών τάσεων που διαδραματίζονται άνισα σε ολόκληρη τη χώρα.
«Η υποτονική ανάπτυξη στη Γερμανία έχει πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της στάσιμης ιδιωτικής κατανάλωσης, της ύφεσης στον κατασκευαστικό τομέα λόγω υψηλότερων επιτοκίων, των πιέσεων κόστους στη βιομηχανία έντασης ενέργειας, της χαμηλότερης κρατικής κατανάλωσης και των σχετικά αδύναμων εξαγωγών.
Η αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων πιστωτικών προκλήσεων, ιδιαίτερα η αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 ομοσπονδιακά κράτη (Länder). Χωρίς περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκτιμούμε ότι το ετήσιο δυναμικό ανάπτυξης της Γερμανίας θα είναι κατά μέσο όρο ένα μέτριο 0,7% μέχρι το 2030.
Το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη είναι η γήρανση της κοινωνίας, ιδίως η μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (άτομα ηλικίας 15-66 ετών), η οποία συμβάλλει στις ελλείψεις δεξιοτήτων και στην απώλεια παραγωγικότητας. Εξετάζοντας τα 16 Länder, μόνο η πόλη του Βερολίνου θα επωφεληθεί από μια θετική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη», σχολιάζει η Scope.

Η προσέλκυση ξένων εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού

Το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 54 εκατομμύρια έως το 2030, σε σύγκριση με σχεδόν 56 εκατομμύρια το 2022, που ισοδυναμεί με μείωση περίπου 221.000 ετησίως κατά μέσο όρο. Αυτές οι προβλέψεις περιλαμβάνουν ήδη την πρόσφατη εισροή προσφύγων από την Ουκρανία, περίπου 1 εκατομμύριο άτομα που έχουν διασκορπιστεί αρκετά ομοιόμορφα στα Länder.
Η κύρια στρατηγική για τη διατήρηση της προσφοράς εργατικού δυναμικού είναι η προσέλκυση ειδικευμένων ξένων εργαζομένων, παράλληλα με την ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών και ηλικιωμένων στην εργασία (πλήρους απασχόλησης), υπογραμμίζει η Scope. Η πρόσφατη μεταρρύθμιση διευκολύνει τα μεταναστευτικά εμπόδια για τους εργαζόμενους εκτός ΕΕ, με στόχο την προσέλκυση περίπου 75.000 ετησίως.
«Ωστόσο, η Γερμανία χρειάζεται περαιτέρω πρωτοβουλίες, καθώς οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις δεν επαρκούν. Η γήρανση και η μετανάστευση μεταξύ των Γερμανών σε ηλικία εργασίας έχει οδηγήσει σε δομικά μεγαλύτερο μερίδιο μη Γερμανών στην προσφορά εργασίας. Σε ένα ευνοϊκό σενάριο υψηλής μετανάστευσης με 400.000 μετανάστες ετησίως (σε καθαρή βάση, έναντι 290.000 στο βασικό σενάριο), εκτιμούμε ότι η δυνητική ανάπτυξη θα μπορούσε να ανέλθει σε σχεδόν 1% ετησίως».
Με βάση τα δημογραφικά στοιχεία, «προβλέπουμε ότι το Βερολίνο θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στη Γερμανία, με μέσο πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, με οικονομία του περίπου 11% μεγαλύτερη το 2030 από ό,τι ήταν στα τέλη του 2023».
Πέρα από τη δημογραφική δυναμική, «οι τάσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας και την απασχόληση αποτελούν σημαντικούς μοχλούς του αναπτυξιακού δυναμικού των Länder. Για παράδειγμα, οι απασχολούμενοι στο Βερολίνο ήταν 6% πιο παραγωγικοί το 2022 από ό,τι το 2015. (...) Στη Γερμανία, η συνολική οικονομική πολιτική ανήκει κυρίως στην κεντρική κυβέρνηση, αλλά τα Länder έχουν τα δικά τους οικονομικά προγράμματα για τα οποία βασίζονται επίσης στις αναπτυξιακές τους τράπεζες. Αυτές θα παρέχουν περίπου 20-30% περισσότερη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με τη δραστηριότητα πριν από την πανδημία για νεοσύστατες και μικρές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων. Οι πιο έξυπνες δαπάνες για την εκπαίδευση, ένα από τα μεγαλύτερα κονδύλια του προϋπολογισμού των Länder, θα μπορούσαν επίσης να αποφέρουν κέρδη παραγωγικότητας μέσω της εμπορευματοποίησης της πανεπιστημιακής έρευνας και της στενότερης συνεργασίας με τις επιχειρήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης