Οι αναλυτές περιγράφουν γλαφυρά ότι το σύστημα έφτασε στα όρια του
Αντίθετα, αυτό είναι περισσότερο ένα διάλειμμα σε ένα αφήγημα που έχει όμως εκτεταμένες επιπτώσεις.
Το εν λόγω αφήγημα είναι αυτό όπου η Federal Reserve διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά και όλοι στη Wall Street μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς.
Αλλά αυτό άλλαξε.
Στη θέση της έρχεται ένα σενάριο κατά το οποίο τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο, μια ιδέα που οι αξιωματούχοι της Fed προσπάθησαν να κάνουν την αγορά να αποδεχθεί και την οποία οι επενδυτές μόλις τώρα αρχίζουν να απορροφούν.
Ο πόνος της αναγνώρισης ήταν οξύς για τη Wall Street, με τους δείκτες να υποχωρούν απότομα σε όλους τους τομείς και τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτινάσσονται στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και 16 περίπου χρόνια.
«Όταν έχετε μια οικονομία βασισμένη σε μηδενικά επιτόκια, αυτή η γρήγορη κίνηση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου προς το 5%, δείκτη ότι η λογική πρέπει να αλλάξει, γιατί οι συνέπειες πρόκειται να αλλάξουν», σχολίασε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής στο LPL Financial.
«Το κόστος του κεφαλαίου αυξάνεται, οι εταιρείες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν με υψηλότερο επιτόκιο».
Η άνοδος των επιτοκίων είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη καθώς η εταιρική Αμερική κατευθύνεται προς την περίοδο αναφοράς κερδών του τρίτου τριμήνου, η οποία είναι προ των πυλών.
«Όλα αυτά πρέπει να αφομοιωθούν και να αφομοιωθούν από την αγορά», πρόσθεσε ο Krosby.
«Μπορείτε να δείτε ότι είναι ανησυχητικό και είναι δύσκολο», ανέφερε.
Οικονομικές και πληθωριστικές ανησυχίες
Οι ενδείξεις για τις δύσκολες ημέρες στα ομόλογα ήταν εμφανείς.
Αλλά το "μακελειό" άρχισε πραγματικά μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας που έδειχνε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν ξαφνικά τον Αύγουστο, αντικρούοντας την επικρατούσα εκτίμηση ότι η εικόνα της απασχόλησης επιδεινώθηκε.
Με τη σειρά τους, οι traders ανησυχούσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαζόταν να διατηρήσει αυστηρή τη νομισματική πολιτική.
Αυτό το συναίσθημα υποστηρίχθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν τουλάχιστον τέσσερις υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είτε ενέκριναν τις αυξήσεις είτε υπέδειξαν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μαζί με τη διολίσθηση των μετοχών, η απόδοση των κρατικών χρεωστικών τίτλων 10 και 30 ετών έφτασε στα υψηλά που παρατηρήθηκαν τελευταία, καθώς η οικονομία κινούνταν προς τη χρηματοπιστωτική κρίση.
«Τόσο μεγάλο μέρος της οικονομίας έχει βασιστεί πάνω σε χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια», σχολίασε ο Krosby.
«Τώρα προσαρμόζεται σε αυτό που θα θεωρούνταν ιστορικά πιο φυσιολογικό καθεστώς επιτοκίων».
Η εξοικείωση με μια πιο τυπική δομή επιτοκίων δεν ακούγεται τόσο τρομερό.
Εξάλλου, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν κατά μέσο όρο περίπου στο 7%, αν και αυτό ήταν επίσης στρεβλό από τις ιστορικές αυξήσεις των επιτοκίων στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Αλλά μετά από 15 χρόνια ζωής σε ένα αφύσικα χαμηλών επιτοκίων καθεστώς, η κανονικότητα έγινε το μη φυσιολογικό.
Δυσκολία στα οικονομικά
Πολλά τμήματα της οικονομίας αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο επιτοκίου, αλλά όχι περισσότερο από τις τράπεζες.
Ο κλάδος συγκλονίστηκε νωρίτερα αυτό το έτος από την υψηλού προφίλ πτώχευση λίγων τραπεζών που είχαν δημιουργήσει υπερβολικά μεγάλο δημόσιο χρέος μακράς διάρκειας και στη συνέχεια έπρεπε να πουλήσουν με ζημία για να καλύψουν τις καταθέσεις.
Το δεύτερο τρίμηνο, οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στους τραπεζικούς ισολογισμούς ανήλθαν σε 558,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 8,3% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με την Federal Deposit Insurance, ενώ ανήλθε συνολικά σε 309,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσε ο βετεράνος της Wall Street, Larry McDonald, ιδρυτής του The Bear Traps Report.
«Το πρόβλημα είναι ότι όταν το βασικό κεφάλαιο είναι αδύναμο, οποιαδήποτε αδυναμία από την άλλη πλευρά είναι εκθετικά χειρότερη», είπε.
«Αλλά αν τα ομόλογα ανέβουν στο 6% ή 7%, τότε η μόχλευση αυξάνεται εκθετικά»
Οι αγορές ακολουθούν τις αποδόσεις
Εάν οι τράπεζες πρέπει να καλύψουν τις ζημίες τους, μπορεί να αναγκαστούν να εκδώσουν μετοχές, είπε η McDonald.
Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλούσε dilution στην τιμή της μετοχής, μια κατάσταση που πιθανότατα οδηγεί τις απώλειες στις τραπεζικές μετοχές.
Υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις.
Οι καταναλωτές, για παράδειγμα, αισθάνονται τη συμπίεση των υψηλότερων επιτοκίων σε οτιδήποτε, από στεγαστικά δάνεια έως πιστωτικές κάρτες έως προσωπικά δάνεια.
Πάνω από το 36% των τραπεζών ανέφεραν αυστηρότερους όρους δανεισμού το τρίτο τρίμηνο, επίπεδο που στο παρελθόν ήταν συνεπές με την ύφεση.
Ταυτόχρονα, η δυσλειτουργία της Ουάσιγκτον έχει ανησυχήσει τους αγοραστές ομολόγων για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ, με το δημόσιο χρέος σχεδόν στο 120% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και το καθαρό κόστος χρηματοδότησης να ανέρχεται, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, στα 745 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 μετά από συνολικά 663 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή την χρονιά.
Επιπλέον, οι ξένοι αγοραστές απομακρύνθηκαν από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με τις συμμετοχές της Κίνας να έχουν μειωθεί περίπου κατά 17%, ή 175 δισεκατομμύρια δολάρια, τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάνει το ίδιο, μειώνοντας τις διακρατήσεις της στο Δημόσιο κατά περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που σταμάτησε να επανεπενδύει τα έσοδα από τους τίτλους που λήγουν τον Ιούνιο του 2022.
Πιθανή κορύφωση για τις τιμές
Για κάποιους στην αγορά, όλα πρόκειται να κορυφώσουν σύντομα.
Οι γρήγορες κινήσεις των μέσων της αγοράς —όπως η πορεία των αποδόσεων αυτή τη στιγμή— έχουν στο παρελθόν προκαλέσει μερικές φορές προβλήματα σε hedge funds που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του trading.
Και υπάρχει αυτή η συνειδητοποίηση ότι αν δεν αλλάξει κάτι γρήγορα, μια ύφεση είναι αναπόφευκτη.
«Δεν μπορούν να αυξήσουν άλλο τα επιτόκια», είπε ο McDonald για την κεντρική τράπεζα.
«Είναι πολύς πόνος. Αυτός ο τύπος δράσης αναδεικνύει τον πόνο και η Fed έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση των σορών που είναι θαμμένοι».
Πράγματι, ο πρώην οικονομολόγος του Λευκού Οίκου Joseph LaVorgna πιστεύει ότι η άνοδος των αποδόσεων είναι μάλλον πολύ κοντά στο να τελειώσει.
Πιθανές επιπτώσεις περιλαμβάνουν ύφεση και την ανάγκη να επιστρέψει η Fed στην αγορά ομολόγων.
«Η πώληση δεν εξηγείται από θεμελιώδεις παράγοντες», δήλωσε ο LaVorgna, ο οποίος ήταν επικεφαλής οικονομολόγος για το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο υπό τον πρώην πρόεδρο Donald Trump και τώρα κατέχει τον ίδιο τίτλο στην SMBC Nikko Securities.
«Τώρα, κάποια στιγμή, εικάζω ότι οι αγορές θα φτάσουν τελικά σε αρκετά φθηνά επίπεδα όπου θα φέρουν αγοραστές.
Δεδομένου ότι απέχουμε πολλαπλές τυπικές αποκλίσεις από το σημείο που θα έπρεπε να είναι οι τιμές, υποδηλώνει ότι είμαστε πιο κοντά σε αυτό το σημείο».
Μια αδύναμη αγορά εργασίας ή κάποια άλλα σημάδια ρωγμών στην οικονομία θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη Fed από περαιτέρω αυξήσεις και να δημιουργήσουν το έδαφος για χαμηλότερα επιτόκια.
«Ο ασθενής, δηλαδή οι χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν είναι ιδιαίτερα υγιής», είπε ο LaVorgna.
«Η Fed, όπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές, ίσως για πάρα πολύ καιρό, έχει προχωρήσει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα. Τελικά θα υπαναχωρήσουν».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών