Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η β' φάση του πολέμου στη Γάζα έφτασε - Γιατί το Ισραήλ δεν την αποκαλεί «χερσαία εισβολή»

Η β' φάση του πολέμου στη Γάζα έφτασε - Γιατί το Ισραήλ δεν την αποκαλεί «χερσαία εισβολή»
Οι εκτεταμένες χερσαίες επιθέσεις ακολούθησαν τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στη Λωρίδα της Γάζας
Σχετικά Άρθρα
Ο στρατός του Ισραήλ επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά έχει αποφύγει να τις αποκαλέσει «χερσαία εισβολή» παρά την αποστολή τεθωρακισμένων στην περιοχή. Αυτό είναι σχεδιασμένο, λένε οι αναλυτές ασφαλείας.
Το Σάββατο άρχισε το «δεύτερο στάδιο» του πολέμου στη Γάζα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, να προειδοποιεί ότι ο αγώνας θα είναι «μακρύς και δύσκολος», εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας βασικός λόγος για τη ασάφεια όσον αφορά τις χερσαίες επιχειρήσεις, είναι ο αποπροσανατολισμός του εχθρού.
«Φαίνεται ότι θέλουν να αφήσουν τη Hamas να σκέφτεται αν πρόκειται πραγματικά γι' αυτό ή απλώς για μια σύντομη, αιχμηρή επιχείρηση κρούσης», δήλωσε στο CNBC ένας πρώην αξιωματικός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών του στρατού, ο οποίος μίλησε ανώνυμα λόγω επαγγελματικών περιορισμών.
Ένας άλλος λόγος είναι η οπτική. Οι Ισραηλινοί στρατηγοί δεν θέλουν να προκαλέσουν μια σημαντική αντίδραση από τους εχθρούς του, το Ιράν και τη Hezbollah, την καλά εξοπλισμένη μαχητική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Λίβανο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, λέει ο Ryan Bohl, ανώτερος αναλυτής της Rane για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο δεν θα το ονομάσουν "εισβολή" είναι οι δημόσιες σχέσεις και η οπτική, καθώς δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν πολιτικό κίνητρο για τη Hezbollah και το Ιράν να κλιμακώσουν και δεν θέλουν την αρνητική διεθνή προσοχή από μια τέτοια μαζική επίθεση» δήλωσε ο Bohl.
Μια εισβολή θα σήμαινε επίσης ότι οι IDF θέλουν να καταλάβουν μόνιμα την κατεχόμενη γη, κάτι στο οποίο κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αντιταχθεί ρητά, δεδομένου του υψηλού κόστους και του κινδύνου για τα ισραηλινά στρατεύματα από μια στρατιωτική επανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας.
Οι εκτεταμένες χερσαίες επιθέσεις ακολουθούν πάνω από τρεις εβδομάδες σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007. Οι IDF λένε ότι η επίγεια επίθεση είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η καταστροφή του περίπλοκου δικτύου υπόγειων σηράγγων της Hamas, προσθέτοντας ότι στην εκστρατεία τους στοχεύουν μόνο θέσεις της Hamas.

Επίθεση σε "όλα τα τμήματα" της Γάζας

Ενώ οι IDF εστιάζουν την προσοχή τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας, το οποίο, όπως λένε, αποτελεί προπύργιο της Hamas, ο στρατός επιτίθεται σε «όλα τα μέρη» της περιοχής, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος των IDF, Jonathan Conricus. Ο ίδιος σημείωσε ότι «πρόσθετες δυνάμεις» έχουν εισέλθει στη λωρίδα, η οποία έχει περίπου το μέγεθος της πόλης της Φιλαδέλφειας, ενώ τόνισε ότι οι IDF δεν θα αποκαλύψουν τις ακριβείς θέσεις των στρατευμάτων τους.
Στις 13 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός είπε στους 1,1 εκατομμύρια κατοίκους του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή προς τα νότια για να προετοιμαστούν για την επίθεση, αν και οι βομβαρδισμοί στα νότια συνεχίζονται.
«Θα επικεντρώσουμε τις δραστηριότητές μας στο βόρειο τμήμα της Γάζας, που είναι το κέντρο βάρους της Hams... αλλά συνεχίζουμε επίσης να χτυπάμε και σε άλλα τμήματα της Γάζας», δήλωσε ο Conricus. «Κυνηγάμε τους διοικητές τους, επιτιθέμεθα στις υποδομές τους», είπε, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ έχει στείλει βαριά θωρακισμένα οχήματα, τανκς και μπουλντόζες στη λωρίδα.

Ο ρόλος της Hezbollah

Οι IDF εμπλέκονται ταυτόχρονα σε μάχη με τη λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Hezbollah, με την οποία ανταλλάσσουν πυρά από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσής τους με τη Hamas.
«Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι να καταλάβει το κράτος του Λιβάνου ότι θα χάσει σχεδόν τα πάντα και δεν θα κερδίσει απολύτως τίποτα επιτρέποντας στη Hezbollah να το παρασύρει σε έναν πόλεμο», δήλωσε την Τρίτη ο Conricus.
Μια άλλη μεγάλη πρόκληση για το Ισραήλ έγκειται στην καταπολέμηση ενός εχθρού που πιθανότατα προβλέπει και έχει προετοιμαστεί για μια βαριά χερσαία εισβολή, λέει ο Hussein Ibish, ανώτερος μόνιμος μελετητής στο Arab Gulf States Institute στην Ουάσιγκτον.
«Γιατί το Ισραήλ είναι τόσο μυστικοπαθές; Επειδή πολεμά έναν εχθρό που τον ξεγέλασε στις 7 Οκτωβρίου και έχει αναμφίβολα προετοιμάσει μια απάντηση στις ισραηλινές χερσαίες επιδρομές στα αστικά κέντρα της Γάζας που θα είναι εκπληκτική, δυσάρεστη και δύσκολη για τα ισραηλινά στρατεύματα», δήλωσε ο Ibish. «Η αβεβαιότητα είναι ένας λόγος για τη μυστικότητα. Οι προσπάθειες για τη διάσωση των ομήρων είναι ένας άλλος λόγος. Αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από την υπερβολική πληροφόρηση... Πιθανόν να υπάρχει και μια προσπάθεια να διαχειριστεί η διεθνής και η ισραηλινή κοινή γνώμη, από πολύ διαφορετικές οπτικές γωνίες».

Οι απώλειες

Το Ισραήλ έχει επίσης τακτικές εκτιμήσεις: μια μαζική επίθεση θα είχε ως αποτέλεσμα βαριές στρατιωτικές απώλειες, καθώς και απώλειες αμάχων, «κανένα από τα οποία δεν εξυπηρετεί τη συνολική στρατηγική του Ισραήλ», δήλωσε ο Bohl.
Οι IDF «μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους συντριπτικούς αριθμούς τους, τον έλεγχο του αέρα και την ανώτερη πληροφόρηση για να αναπτύξουν δύναμη σε τακτικά ανώτερες θέσεις για να πιέσουν τη Hamas, να απομονώσουν ομάδες της και να την εξοντώσουν με λιγότερους κινδύνους για τους αμάχους και τους στρατιώτες».
Μειώνει επίσης τον κίνδυνο η Hamas να εκτελέσει μαζικά ομήρους, πρόσθεσε ο Bohl, εάν οι μαχητές πιστεύουν ότι μπορούν ακόμη να διαπραγματευτούν παύσεις στις μάχες ή αποχωρήσεις. Ένας αξιωματούχος της Hamas έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι όμηροι μπορούν να απελευθερωθούν μόνο σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, αν και τέσσερις όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής.

Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός απορρίφθηκαν

Οι κάτοικοι της Γάζας περιέγραψαν στο CNBC τον τρόμο τους από τον εγκλωβισμό τους εντός των σφραγισμένων συνόρων, καθώς όλο και περισσότερα κτίρια ισοπεδώνονται και το πόσιμο νερό τελειώνει. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία της Γάζας καταρρέουν, καθώς τους τελειώνουν τα καύσιμα και τα φάρμακα, και οι ομάδες αρωγής λένε ότι οι μερικές δεκάδες φορτηγά με βοήθεια που έχουν καταφέρει να εισέλθουν στη λωρίδα δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για να καλύψουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες της Γάζας.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε στις 27 Οκτωβρίου ψήφισμα που ζητούσε «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Hamas στη Γάζα, με 120 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και 14 κατά. Στην τελευταία ομάδα περιλαμβάνονταν το Ισραήλ και ο μακροχρόνιος σύμμαχός του, οι ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Eli Cohen χαρακτήρισε το ψήφισμα, το οποίο δεν ήταν δεσμευτικό, "κατάπτυστο".
Ο ΟΗΕ κατατάσσει το Ισραήλ ως κράτος κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και λέει ότι οι κατοχές και οι προσαρτήσεις μετά τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967 παραμένουν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει παροτρύνει τόσο το Ισραήλ όσο και τη Hamas να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, ζητώντας επανειλημμένα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης