Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική αλλάζει - Τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα, πολύ γρήγορα

Rabobank: Η παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική αλλάζει - Τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα, πολύ γρήγορα
Το παγκόσμιο εμπόριο και η παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική θα αλλάξουν, λέει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα
Για αλλαγές στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική και επιδείνωση των συνθηκών πολύ γρήγορα κάνει λόγο η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Σε γενικές γραμμές, oι μισθοδοσίες στις ΗΠΑ ήταν ελαφρώς πιο αδύναμες από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, προστέθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας έναντι προβλέψεων για 180.000, με επί τα χείρω αναθεωρήσεις σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Παράλληλα, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,9% ενώ οι μέσες αποδοχές υποχώρησαν σε μηνιαία βάση στο 0,2%.
Αν μη τι άλλο, λέει η Rabobank, αυτά τα δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν μια σφιχτή αγορά εργασίας, με τους αναλυτές, παρά τη μικρή επιβράδυνση, να αναμένουν αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας.
Μια ματιά στις ισχυρές θέσεις εργασίας, τις χαμηλές πτήσεις σε ό,τι αφορά τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, τις συμφωνίες τεράστιων αμοιβών που έκλεισε το συνδικάτο UAW με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον δείκτη υπηρεσιών ISM αρκεί.
Από την άλλη, οι αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων έπεσαν κατακόρυφα, σαν να είχαμε δει να τυπώνονται αρνητικές μισθοδοσίες.
Το αμερικανικό 10ετές υποχώρησε περίπου στο 4,50% (τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν στο 4,84%), το δολάριο υποχώρησε επίσης, τα εμπορεύματα σημείωσαν αύξηση, όπως και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street.
Αλήθεια, ποιος χρειάζεται το αμερικανικό δεκαετές όταν μπορεί να πετύχει ίδιες αποδόσεις σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση, αν τα πράγματα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό, δεν είναι απίθανο η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια άλλες 100 μονάδες βάσης, στο εύρος του 6,25% - 6,5%.

Γεωπολιτικό ρίσκο…

Εν τω μεταξύ, 30 λεπτά μετά την ανακοίνωση για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, λέει η Rabobank, ενώ βρισκόμασταν βυθισμένοι στη θεολογία του μοντέλου «γέννησης/θανάτων» των μισθοδοτικών καταστάσεων του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας, τα βλέμματα όλων στράφηκαν σε μια ομιλία από ένα μυστικό καταφύγιο τυλιγμένο επίσης με θεολογία και θανάτους – εκεί που εξεφωνούσε διάγγελμα ο ηγέτης της Hezbollah Hasan Nasrallah.
Τα μέσα ενημέρωσης του Κουβέιτ είχαν αναφέρει προηγουμένως ότι το Ιράν του είχε δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει ένα δεύτερο μέτωπο ενάντια στο βόρειο Ισραήλ, το δεύτερο από τα τρία (Ισραήλ > Γάζα, Χεζμπολάχ > Ισραήλ, Ισραήλ/ΗΠΑ > Ιράν και/ή Ιράν > Σαουδική Αραβία) που θα μπορούσε πυροδοτήσει μια περιφερειακή κρίση και μια αύξηση στις τιμές της Ενέργειας τύπου 2022.
Ωστόσο, τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Nasrallah ήταν αμφίσημα.
Όπως ισχυρίστηκε, η επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου δεν είχε καμία σχέση με τη Hezbollah…
Κατόπιν, αποδοκίμασε τις αραβικές κυβερνήσεις που δεν κάνουν τίποτε για τους Παλαιστινίους, ενώ σημείωσε πως δεν θα δεχτεί τη μόνιμη ερήμωση των σημερινών εσωτερικών ουδέτερων ζωνών.
Εν ολίγοις, μόνο και μόνο επειδή τα πράγματα φαινόταν καλύτερα την Παρασκευή από ό,τι φοβόμασταν, δεν σημαίνει ότι όλα τελειώνουν καλά.
Στην πραγματικότητα, η πρόωρη αποκλιμάκωση εγκυμονεί τους δικούς της κινδύνους για μεγαλύτερα, πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα.
Στη γεωπολιτική, οι κοσμικοί ηγέτες και οι δυτικές διαδηλώσεις στους δρόμους που ζητούν κατάπαυση του πυρός έχουν στο επίκεντρό τους την απώλεια αμάχων, αλλά και το ότι η ήττα της Hamas μπορεί να οδηγήσει το Ιράν σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και ότι ο αντικαταστάτης της Hamas μπορεί να είναι ακόμη χειρότερος.
Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι επιτρέποντας στη Hamas να ανακάμψει μέσω εκεχειρίας, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ αναγκάσουν το Ιράν να υποχωρήσει περιφερειακά, θα δουν την Τεχεράνη και τη Hamas να διεκδικούν μια γεωπολιτική «νίκη», με καταστροφική επίδραση στις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ να επεκτείνουν τις συμφωνίες του Αβραάμ.

Οικονομία

Στην οικονομία, εάν επικρατήσει ο αποπληθωρισμός, τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ άσχημα, δεδομένου του τι συνεπάγεται για την απασχόληση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Αλλά αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός, τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι άσχημα.
Στη γεωπολιτική, αν πόλεμος στη Μέση Ανατολή επεκταθεί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα, πολύ γρήγορα, και το ίδιο θα συμβεί και με τον πληθωρισμό - ο Larry Fink και ο Jamie Dimon προειδοποιούν και οι δύο ότι θα προκαλούσε παγκόσμια ύφεση και ότι η παρούσα γεωπολιτική συγκυρία μοιάζει τόσο επικίνδυνη όσο το 1938.
Αλλά, αν καθυστερήσει ο περιφερειακός πόλεμος, την επόμενη φορά θα μπορούσε να καταλήξει να είναι ακόμη μεγαλύτερος και πιο δυσάρεστος.
Ακριβώς όπως δεν αντιμετωπίσαμε τα πραγματικά οικονομικά μας προβλήματα μετά το 2008, δεν αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά γεωπολιτικά μας προβλήματα.
Και είναι αυτονόητο ότι οι αγορές, το παγκόσμιο εμπόριο και η παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική θα αλλάξουν.
Κοιτάξτε τη μακροχρόνια ανάγνωση από το Bloomberg σήμερα, «Η τιμή του χρήματος ανεβαίνει και αυτό δεν οφείλεται μόνο στη Fed».
Όπως σημείωσε ο Bas van Geffen της Rabobank, «να περιμένετε "αυξήσεις επιτοκίων και νέα… ακρωνύμια"».
Δεδομένων των εικόνων που βλέπουμε ήδη από τη Μέση Ανατολή (και όχι μόνο εκεί) και τις συνέπειες των όσων ακολουθούν, πολλοί αναλυτές αποφεύγουν εντελώς το θέμα, όπως έκαναν και με την Ουκρανία.
Στο μεταξύ, Ισραηλινός υπουργός ζήτησε χρήση πυρηνικών στη Γάζα… ενώ γίνεται λόγος για τεράστιες πολιτικές αλλαγές στη Δύση.
Εν ολίγοις, η περασμένη Παρασκευή ήταν η επιτομή της νέας κανονικότητας, με τη γεωπολιτική να έχει ιδιαίτερη σημασία.
Όλοι θα πρέπει να μπορούν να δουν ότι η εξουσία έχει σημασία.
Εκτός κι αν κρύβεσαι σε ένα καταφύγιο, καταλήγει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης