Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η ΕΚΤ θα αλλάξει σύντομα στάση για τα επιτόκια

Capital Economics: Η ΕΚΤ θα αλλάξει σύντομα στάση για τα επιτόκια
Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι σύντομα θα αλλάξει στάση όσον αφορά τα επιτόκια.
Σχετικά Άρθρα
Η απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει το επιτόκιο καταθέσεων αμετάβλητο στο 4,0% σήμερα και να προβεί σε περιορισμένες μόνο αλλαγές, υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιτίθενται στις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2024, ωστόσο, η ΕΚΤ έχει μειώσει ραγδαία τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι σύντομα θα αλλάξει στάση όσον αφορά τα επιτόκια.
«Αν και η σημερινή απόφαση για τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη, αξίζει να αναφερθούν μερικά σημεία σχετικά με τη δήλωση.
Πρώτον, ο γενικός τόνος της για τον πληθωρισμό δεν διαφέρει πολύ από τον Οκτώβριο.
Τότε, η ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι ο πληθωρισμός "εξακολουθεί να αναμένεται να παραμείνει υπερβολικά υψηλός για πολύ καιρό και οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές".
Η σημερινή δήλωση αναφέρει ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές "παραμένουν αυξημένες, κυρίως λόγω του ισχυρού κόστους εργασίας ανά μονάδα" και σημειώνει ότι "ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι προσωρινά στο εγγύς μέλλον", εξηγούν οι αναλυτές.
Ωστόσο, η δήλωση περιλαμβάνει επίσης νέες και χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2024, καθώς τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός, αναμένεται να μειωθούν στο 2,7% (προηγουμένως 3,2% και 2,9%).

Μικρές αλλαγές στο guidance

To guidance για τα επιτόκια είναι ελάχιστα αλλαγμένο σε σχέση με τον Οκτώβριο, με την ΕΚΤ να αναφέρει ότι "με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου".
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ αποφάσισε, όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές, να επιταχύνει το ρυθμό της ποσοτικής σύσφιξης.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους θα μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ανά μήνα και θα τερματίσει πλήρως τις επανεπενδύσεις στο τέλος του επόμενου έτους. (Προηγούμενη καθοδήγηση ήταν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στις πλήρεις επανεπενδύσεις μέχρι το 2025).
«Αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτό έχει καμία επίπτωση στην πορεία των επιτοκίων», σημειώνει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης