Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Σημαντικό το πλήγμα στο λιμάνι του Πειραιά από την κρίση στην Ερυθρά - Πτώση των φορτίων κατά 30%

DBRS: Σημαντικό το πλήγμα στο λιμάνι του Πειραιά από την κρίση στην Ερυθρά - Πτώση των φορτίων κατά 30%
Οι αναλυτές αναμένουν πτώση των φορτίων κατά περίπου 30% ή και περισσότερο
Για σημαντική αλλά περιορισμένη χρονικά επίδραση στο λιμάνι του Πειραιά από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, κάνει λόγο σε ανάλυσή της η DBRS.
«Όσον αφορά την Ελλάδα, για το λιμάνι του Πειραιά, το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, οι όγκοι των εμπορευματοκιβωτίων, μέχρι στιγμής, ήταν αρκετά σταθεροί, με μικρή επίπτωση από τις διαταραχές.
Ωστόσο, αναμένουμε πτώση των φορτίων κατά περίπου 30% ή και περισσότερο. 
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, ιδίως μόλις τα πλοία που έρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή αρχίσουν να φτάνουν στην Ευρώπη», τονίζουν οι αναλυτές.

Οι επιπτώσεις για τα λιμάνια της Ευρώπης

«Αναμένουμε ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα στη Βόρεια Ευρώπη και η τρέχουσα κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχουν προσωρινά αρνητικές επιπτώσεις στις λειτουργίες των λιμένων εμπορευματοκιβωτίων σε όλη την Ευρώπη.
Αναμένουμε ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα λιμάνια της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, αντίθετα, με κάποια προσωρινή μείωση των όγκων, ενώ τα κύρια λιμάνια προσέγγισης στη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να έχουν περιορισμένες επιπτώσεις και ενδέχεται να δουν ακόμη και σταδιακή πίεση στη χωρητικότητα των ναυπηγείων, δεδομένων των καθυστερήσεων λόγω των μεγαλύτερων ταξιδιών.
Ως μετριασμός των πιθανών μειώσεων του όγκου, τα λιμάνια γενικά έχουν ένα ποσοστό των εσόδων τους βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων, γεγονός που τα προστατεύει από περαιτέρω αστάθεια των εσόδων.
Συνολικά, αναμένουμε ότι αυτές οι πιέσεις θα επιλυθούν βραχυπρόθεσμα, με πιο αισθητό αντίκτυπο να παρατηρείται από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, όταν τα επαναδρομολογημένα πλοία αρχίσουν να φθάνουν στους τελικούς τους προορισμούς», εξηγούν οι αναλυτές.
Από την άλλη πλευρά, η χαμηλή στάθμη των υδάτων στη διώρυγα του Παναμά λόγω της έντονης ξηρασίας προκαλεί επίσης επιπλέον διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ο συνολικός αριθμός των διελεύσεων μέσω της διώρυγας του Παναμά είναι περίπου 40% χαμηλότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Αυτό αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στα λιμάνια των ΗΠΑ, με την Ανατολική Ακτή να επηρεάζεται ενδεχομένως περισσότερο από τη Δυτική Ακτή, σύμφωνα με την DBRS.

Τα κύρια σημεία αναφοράς της Morningstar DBRS:

- Αναμένει ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Ευρώπη και τον Παναμά θα έχουν βραχυπρόθεσμο και ήπιο αντίκτυπο μόνο στα επηρεαζόμενα μεμονωμένα λιμάνια.
- Τα κύρια λιμάνια προσέγγισης αναμένεται να έχουν ηπιότερες επιπτώσεις και ταχύτερη ανάκαμψη, λόγω των πιο σταθερών ταμειακών ροών.
- Οι καθυστερήσεις λόγω της μεγαλύτερης εναλλακτικής διαδρομής μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω προσωρινές λειτουργικές ανεπάρκειες στους επηρεασμένους λιμένες, ενώ η κατάσταση θα επιλύεται σταδιακά.
- Παρά τις προκλήσεις, η DBRS εκτιμά ότι τα πιστωτικά προφίλ θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται από τους θεμελιώδεις παράγοντες.




dbrs1.JPG




dbrs2.JPG
dbrs3.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης