Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η Fed «ξεζουμίζει» το σύστημα για πολιτικούς λόγους

Phoenix Capital: Η Fed «ξεζουμίζει» το σύστημα για πολιτικούς λόγους
Σε συνέχεια της προηγούμενης έκθεσης από την επίμονη «bear» των αγορών...
Σχετικά Άρθρα
Χθες 12/2 η Phoenix Capital μας εξήγησε πως Federal Reserve και Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ «ξεζουμίζουν» ενεργά το σύστημα για να βοηθήσουν την προσπάθεια επανεκλογής της κυβέρ/νησης Biden.
Συνοπτικά:
1) Η Fed θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, ενώ οι μετοχές βρίσκονται πάντα σε υψηλά επίπεδα, η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι στην πραγματικότητα πιο χαλαρές από ό,τι ήταν πριν η Fed αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022.
2) Οι ΗΠΑ τρέχουν επίπεδα έκτακτων κοινωνικών δαπανών σε μια εποχή που η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Έχει προστεθεί χρέος 5 τρισεκ. δολαρίων από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Biden. Και ο ρυθμός έκδοσης χρέους επιταχύνεται, δεν επιβραδύνεται: οι ΗΠΑ έχουν προσθέσει χρέος 2 τρισεκ. δολαρίων μόνο τους τελευταίους 12 μήνες. «Μπορείτε να ευχαριστήσετε την Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen για την υπογραφή αυτής της παραφροσύνης».

Η Phoenix Capital σήμερα 13/2 εμβαθύνει λίγο περισσότερο «σε ένα από τα πιο πονηρά σχήματα που χρησιμοποιεί η Fed για να ενισχύσει τις μετοχές. Για να το κατανοήσουμε πλήρως αυτό, πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι πίσω στον Μάρτιο του 2023, όταν το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Εκείνη την εποχή, μια σειρά από μεγάλες περιφερειακές τράπεζες κατέρρευσαν λόγω:

1) Κακής διαχείριση κινδύνου: οι διοικήσεις απέτυχαν να αντισταθμίσουν κατάλληλα τον κίνδυνο επιτοκίου ενώ η Fed αύξανε τα επιτόκια.
2) Οι τράπεζες πλήρωναν μόνο 0,1% στις καταθέσεις, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα είχαν απόδοση 4% ή περισσότερο. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι καταθέτες τραβούσαν κεφάλαια από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναγκάζονται να πουλήσουν μεγάλα τμήματα των δανειακών τους χαρτοφυλακίων με ζημία (οι τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν ορισμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις με βάση τις καταθέσεις).

Η Fed ανέλαβε δράση για να σταματήσει την εξέλιξη μιας κρίσης, αντλώντας ρευστότητα 400 δισεκ. δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Πριν από αυτό, ο ισολογισμός της Fed έπεφτε λόγω του προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης (QT). Η Fed αντέστρεψε αυτό το πρόγραμμα αξίας 9 μηνών σε μόλις τρεις εβδομάδες!
Αυτό απέτρεψε μια κρίση από το να χτυπήσει. Όμως, η Fed ξεκίνησε στη συνέχεια μια διάσωση των τραπεζών από την πίσω πόρτα, μέσω της οποίας τους έδωσε πρόσθετη πρόσβαση σε πίστωση και ρευστότητα. Και όχι μόνο λίγο… αλλά πολύ.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει τη χρήση αυτής της διευκόλυνσης από το 2005. Και όχι, δεν φαντάζεστε πράγματα: η χρήση αυτής της διευκόλυνσης ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στη διάρκεια της πανδημίας και σχεδόν τόσο μεγάλη όσο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση του 2008! 


Έχουμε πλέον σχεδόν ένα χρόνο μακριά από τα περιφερειακά τραπεζικά ζητήματα και η Fed συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτή τη διευκόλυνση με ποσό άνω των 200 δισ. Και πάλι, λοιπόν, η Fed ξεζουμίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα για πολιτικούς σκοπούς. Είναι αποκρουστικό και διεφθαρμένο, αλλά είναι πραγματικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης