Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GoldSwitzerland: Έρχεται γεωπολιτικό τσουνάμι, η Ουκρανία ήταν η αρχή – H πανούκλα χρέους των ΗΠΑ και ο Αριστοτέλης...

GoldSwitzerland: Έρχεται γεωπολιτικό τσουνάμι, η Ουκρανία ήταν η αρχή – H πανούκλα χρέους των ΗΠΑ και ο Αριστοτέλης...
«Η φτώχεια είναι ο γονέας της επανάστασης, του εγκλήματος και του πολέμου» είπε ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 χρόνια…
Οι πόλεμοι, δυστυχώς, δεν θα τελειώσουν – αντίθετα, θα κλιμακωθούν, καθώς η επιθυμία για ειρήνη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών είναι μηδενική ειδικά από τους νεοσυντηρητικούς Αμερικανούς και τους αδύναμους Ευρωπαίους, αναφέρει σε έκθεσή της Gold Switzerland.
Και όχι μόνον αυτό: τόσο ο πληθωρισμός όσο και τα επιτόκια θα αυξηθούν, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, λόγω των διογκωμένων ελλειμμάτων αλλά και την εκθετική αύξηση του χρέους σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Εύλογα, οι πόλεμοι και ο ισχυρός ρυθμός αύξηση των τιμών θα οδηγήσουν στον χρυσό, με τις κεντρικές τράπεζες ιδιαίτερα των BRICS αλλά και του παγκόσμιου Νότου να πρωτοστατούν στις αγορές του κίτρινου μετάλλου.
«Η φτώχεια είναι ο γονέας της επανάστασης, του εγκλήματος και του πολέμου» είπε ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 χρόνια.
Σε αυτό το ρηθέν, λέει η Gold Switzerland, προσθέστε τον «πόλεμο», ως συνέπεια της φτώχειας και της χρεοκοπίας ενός έθνους, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να δανειστεί περισσότερα χρήματα και να κατηγορήσει τον πόλεμο για τα οικονομικά του δεινά.
Στο μεταξύ, η ηγεμονία των ΗΠΑ μετρά αντίστροφα για τους τίτλους τέλους, κάτι που αποτυπώνεται σε καθημερινή βάση στις απεγνωσμένες ενέργειες που κάνει ως αποτυχημένη και υπό κατάρρευση -πλέον- υπερδύναμη.
Όπως κάθε αυτοκρατορία και έθνος που αποτυγχάνει, οι ΗΠΑ ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο με τη Ρωμαϊκή, τη Μογγολική, την Οθωμανική ή τη Βρετανική Αυτοκρατορία.
Η εφήμερη οικονομική επιτυχία και η στρατιωτική υπεροπλία μπορεί να οδηγήσουν σε ψευδαισθήσεις μεγαλείου και αλάθητου.
Τα πλούτη, που αποκτώνται με καταλήστευση άλλων εθνών, μετατρέπονται σε ελλείμματα και χρέη, νομίσματα σε κατάρρευση και παρακμή.
Ακολουθεί εκτύπωση χρήματος και νομισματική κατάρρευση.
Σε αυτό το στάδιο ξεκινούν συχνά πόλεμοι που έχουν γενικά καταστροφικές συνέπειες.

Γεωπολιτική…

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του Παγκόσμιου Γεωπολιτικού και Οικονομικού συστήματος είναι ξεκάθαρος, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά θολό.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι ξεκάθαρο από τη γεωπολιτική πλευρά:
Οι ΗΠΑ δεν οδηγούνται από έναν εμφανή ηγέτη, αλλά από μια αόρατη ομάδα νεοσυντηρητικών που θέλουν μόνο πόλεμο.
Και στην Ευρώπη δεν υπάρχει πολιτικός ταγός.
Αντίθετα, οι αδύναμοι Ευρωπαίοι ηγέτες ακολουθούν τις ακέφαλες ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί θέλουν να συντρίψουν τη Ρωσία με κάθε μέσο - ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναγκάζοντας την Ευρώπη να αποστείλει όπλα, χρήματα και στρατιωτική τεχνογνωσία στην Ουκρανία.
Το κόστος αυτών των μέτρων καταστρέφει την ευρωπαϊκή οικονομία και σπρώχνει τις ΗΠΑ ολοένα και βαθύτερα στη χρεοκοπία, με το έλλειμμα να πλησιάζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και συνολικό χρέος των ΗΠΑ σύντομα στα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια (προσώρας είναι στα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Θυμηθείτε ότι ήταν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 1971, όταν ο Nixon έκλεισε το χρυσό παράθυρο.
Ωστόσο, εάν ο πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας (που διεξάγεται στην Ουκρανία) κλιμακωθεί, η Ρωσία θα έχει πολλούς φίλους στο πλευρό της, όπως η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο στο έδαφος, επομένως οποιαδήποτε τέτοιου είδους σύγκρουση θα διεξαχθεί στον αέρα και πολύ πιθανόν με πυρηνικά όπλα.
Επίσης, οι ΗΠΑ θέλουν να συντρίψουν τον μουσουλμανικό/αραβικό κόσμο.
Το Ιράν είναι επί του παρόντος ο κυριότερος εχθρός, καθώς μάλιστα υποστηρίζει τη Hamas, που μάχεται το Ισραήλ, και τους Houthi στην Υεμένη.
Ο μουσουλμανικός κόσμος δεν έχει την ικανότητα να διεξαγάγει μεγάλο πόλεμο εναντίον της Δύσης, αλλά έχει μια πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδο για να την παραλύσει: την τρομοκρατία.
Οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν καλά οπλισμένους μουσουλμανικούς πυρήνες, πιθανότατα, εξοπλισμένες με βρώμικα πυρηνικά όπλα.
Ένας κυβερνοπόλεμος είναι επίσης πολύ πιθανός.
Το κατά πόσον οι ρωσικοί και οι κινεζικοί πύραυλοι μπορούν να εξαλείψουν σημαντικά δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας, όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα, μένει να φανεί.
Σε κάθε περίπτωση, έχουν καλά ανεπτυγμένες δεξιότητες για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ειρήνη.
Αυτοί και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ δεν στέλνουν σήματα ειρήνης στη Ρωσία, παρά μόνο όπλα και χρήματα.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της GoldSwitzerland, «Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι η Ουκρανία δεν μπορεί ποτέ να νικήσει τη Ρωσία.
Η τραγωδία είναι, φυσικά, ότι οι ηγέτες κάθονται ασφαλείς στα γραφεία τους και στέλνουν 100 χιλιάδες άντρες για σφαγή τους χωρίς σχέδιο και λύση.
Το πώς θα διαδραματιστεί αναλυτικά αυτός ο πόλεμος, θα το μάθουμε φυσικά μόνο εκ των υστέρων.
Αλλά στο τέλος θα θεωρηθεί ως ένας ακόμη μάταιος πόλεμος χωρίς νικητές και ένα ή πολλά εκατομμύρια ηττημένους, όπως ακριβώς οι περισσότεροι πόλεμοι που ξεκινούν οι μεγαλομανείς ηγέτες».

Ο κίνδυνος κατάρρευσης της δυτικής οικονομίας είναι… κρυστάλλινος

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, «ο κίνδυνος μείωσης του πλούτου σας κατά 70-90% τα επόμενα 5-7 χρόνια είναι σήμερα πιθανώς μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία.
Στην αγορά των ΗΠΑ πρωτοστατεί μια χούφτα τεχνολογικών μετοχών που είναι μαζικά υπερτιμημένες.
Σε κάθε δείκτη, οι αμερικανικές μετοχές είναι υπερτιμημένες, και καθώς το χρέος αρχίζει να κυριαρχεί στις συζητήσεις που γίνονται, είναι θέμα χρόνου οι αγορές να συνειδητοποιήσουν ότι οι ΗΠΑ είναι χρεοκοπημένες.
Το χρέος τους έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί αυτόν τον αιώνα.
Όπως έχει αναφερθεί σε πολλά άρθρα, ο κύκλος των επιτοκίων έφτασε στο κάτω μέρος του το 2020 και τώρα θα δούμε μια μακροπρόθεσμη ανοδική τάση για 20-30 χρόνια».
Το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ διπλασιάζεται κάθε 8 χρόνια κατά μέσο όρο από το 1980.
Επομένως, είναι πιθανό ότι το ομοσπονδιακό χρέος θα φτάσει στο επίπεδο των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από το 2036.
Μοιραία, η οικονομία των ΗΠΑ θα χρεοκοπήσει, ειδικά εάν τα επιτόκια φτάσουν το 10% ή περισσότερο.
Θυμηθείτε ότι ήταν περίπου 20% στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Προφανώς, όταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, ή πιθανότατα πολύ πριν από αυτό, το δολάριο ΗΠΑ θα έχει καταρρεύσει και ο χρυσός θα είναι το μόνο πραγματικό asset που οι κεντρικές τράπεζες και οι απλοί επενδυτές θα είναι διατεθειμένοι να διακρατήσουν.
Φυσικά, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν μερικοί γύροι άλλων μορφών πλαστού χρήματος, όπως τα CBDC, που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες.
Αλλά θα αποτύχουν καθώς το CBDC θα είναι άλλο ένα Fiat νόμισμα, που θα υποστηρίζεται από χρέος.

«Η πρόβλεψη του Αριστοτέλη επιβεβαιώνεται»…

Όπως επισημαίνει η Gold Switzerland, το χρέος και το έλλειμμα των ΗΠΑ θα φέρει φτώχεια η οποία θα εξαπλωθεί γρήγορα στους ανθρώπους του κόσμου καθώς και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Θα ακολουθήσει επανάσταση ή εσωτερικές συγκρούσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Η δράση των φορτηγατζήδων στις ΗΠΑ και των αγροτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι η αρχή…
Θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ διαφόρων πολιτικών παρατάξεων – είτε πρόκειται για υποστηρικτές του Trump εναντίον του συστήματος είτε για νεοναζί ενάντια στους μετανάστες ή απλώς για απλούς ανθρώπους εναντίον των πλουσίων.
Οι ακραίες ανισότητες εισοδήματος και πλούτου, όπως βλέπουμε σήμερα στη Δύση, συνήθως οδηγούν σε συγκρούσεις ή επαναστάσεις.
Και όποιος ζει στη Δύση ξέρει ότι το έγκλημα (όπως είπε ο Αριστοτέλης) είναι ανεξέλεγκτο και οι φυλακές στις περισσότερες χώρες γεμάτες.
Όποιος δεν βλέπει ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας μεγάλης εποχής, με τεράστιες καταστροφές στη συνέχεια, θα αφυπνιστεί… απότομα.

Οι τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει…

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, τα μετρητά που έχετε σε μια τράπεζα ανήκουν στην τράπεζα: Και εκεί κρατούν οι περισσότεροι τα μετρητά τους.
Αυτό που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι τα μετρητά τους, όταν είναι στην τράπεζα, δεν είναι χρήματά σας.
Όχι, το μόνο που έχετε είναι μια απαίτηση ως ακάλυπτος πιστωτής.
Και μόλις η τράπεζα λάβει το ηλεκτρονικό σας χρήμα, το δανείζει έως και 10Χ!
Η συνέπεια αυτού είναι πως, εάν ένας από τους δέκα δανειολήπτες δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του, έχετε χάσει όλα τα χρήματά σας.
Αυτή η διαδικασία συμβαίνει τώρα αργά, αλλά όπως το χρέος επιταχύνεται εκθετικά, το ίδιο θα συμβεί και με τις χρεοκοπίες.
Banca Rotta ή χρεοκοπημένη: Αυτή η λέξη προέρχεται από το ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στη Φλωρεντία το 1600, όταν οι τραπεζικές συναλλαγές γίνονταν σε πάγκο ή γραφείο.
Αν ο τραπεζίτης δεν μπορούσε να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, ο πάγκος του έσπαγε.
Από εκεί προέρχεται η λέξη χρεοκοπημένος (Banca Rotta στα ιταλικά).
Πράγματι, το τρέχον χρηματοοικονομικό σύστημα είναι σάπιο…
Τα πρώτα σημάδια τα είχαμε δει λίγο πριν από ένα χρόνο όταν χρειάστηκε να σωθούν τέσσερις τράπεζες των ΗΠΑ, ξεκινώντας από τη Silicon Valley Bank.
Λίγο αργότερα, η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, έπρεπε να σωθεί από την Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση της Ελβετίας και στη συνέχεια η UBS έλαβε μια προσφορά από την ελβετική κυβέρνηση που δεν της επέτρεψε να πει όχι και αγόρασε την Credit Suisse.
Αυτό που είδαμε στις Ιδούς του Μαρτίου πέρυσι (15 Μαρτίου όταν δολοφονήθηκε ο Καίσαρας), ήταν το πρώτο προειδοποιητικό σήμα για τον κόσμο ότι το τραπεζικό σύστημα έχει σπάσει.
Οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα συνεχίζονται.
Ο αριθμός των εταιρειών που αποδείχθηκαν αφερέγγυες στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 83% το 2023.
Το αμερικανικό εταιρικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 18% από το 2000 και είναι τώρα στα 13,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται για το 2024 λόγω υψηλότερων επιτοκίων.
Το 40% του χρέους με βαθμολογία Β- ή χαμηλότερη κινδυνεύει να υποβαθμιστεί το 2024.
Η αγορά ελπίζει σε χαμηλότερα επιτόκια το 2024, αλλά, όπως προειπώθηκε, ο πληθωρισμός και τα συνεχιζόμενα ελλείμματα θα ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στις αγορές χρέους.
Η αγορά εμπορικών ακινήτων είναι μια πραγματική ωρολογιακή βόμβα, με τα ποσοστά κενών θέσεων να πλησιάζουν το 15%.
Οι τιμές των γραφείων μειώνονται επίσης γρήγορα, μεταξύ 20% και 66% (στο Σαν Φρανσίσκο).
Η αγορά εμπορικών ακινήτων είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλες διαγραφές χρέους και, τελικά, σε χρεοκοπίες – Banca Rotta!
Ας το παραδεχτούμε, η εκθετική αύξηση του συνολικού χρέους των ΗΠΑ είναι μη βιώσιμη.

Έκρηξη χρέους…

Οι εκθετικές κινήσεις τις οποίες κάνει το αμερικανικό χρέος το οδηγούν στα τα 200 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα 500 τρισεκατομμύρια δολάρια ή τα τετράκις εκατομμύρια δολάρια – θα καθοριστεί από την κατάρρευση ή μη της αγοράς παραγώγων.
Υπενθυμίζεται πως τα εκκρεμή παράγωγα είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερα από το ποσό των 700 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμά η BIS (χρέος 2 τετρ. δολαρίων που στηρίζεται επισφαλώς σε χρυσό 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων).
Σύμφωνα με άλλες πηγές, τα παράγωγα μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα 7 τετράκις εκατομμύρια δολάρια.
Αλλά δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά «στοιχήματα» εκτός του τραπεζικού τομέα, στον σκιώδη τραπεζικό τομέα, τα περισσότερα από αυτά χωρίς εξασφαλίσεις, δεν θα μάθουμε ποτέ το πραγματικό μέγεθός τους, μέχρι να εκραγεί το σύστημα.
Όποιο κι αν είναι όμως το ποσό, είναι τουλάχιστον 8 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ, επομένως είναι αρκετό για να σπάσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία.
Δεν πρόκειται για κάποια φαντασίωση, αλλά για εφιάλτη.
Διότι, όταν οι αντισυμβαλλόμενοι αποτυγχάνουν, τα σε εκκρεμότητα ακαθάριστα παράγωγα δεν μπορούν να συμψηφιστούν και το ακαθάριστο οφειλόμενο ποσό… οφείλεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης