Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Εποχή του Χρέους έχει φθάσει - IIF: Ρεκόρ το 2023, τα κράτη χρωστούν 313 τρισ. δολάρια - Στην κορυφή... η Δύση

Η Εποχή του Χρέους έχει φθάσει - IIF: Ρεκόρ το 2023, τα κράτη χρωστούν 313 τρισ. δολάρια - Στην κορυφή... η Δύση
Σε δυσθεώρητα επίπεδα τα παγκόσμιο χρέος με τις ΗΠΑ να «συνεισφέρουν» 34 τρισεκ. δολάρια δημοσίου χρέους
Σχετικά Άρθρα
Σε νέo επίπεδο ρεκόρ εκτοξεύθηκε το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, καθώς, στο τέλος του 2023 έφθασε τα 313 τρισεκ. δολάρια, αυξημένο κατά 15 τρισεκ. σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute of International Finance (IIF).
Το Ινστιτούτο επικαλείται μεταξύ άλλων τις συνέπειες της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas. Τα χρέη των χωρών αυξάνονται ραγδαία, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή διογκώνονται και οι ανισότητες, προειδοποιεί το IIF. Παράλληλα, αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο με συνολικό χρέος σχεδόν 70 τρισεκ. δολαρίων -επίσης, ρεκόρ.
Τα καλά νέα είναι πως ενώ το χρέος σε καθαρούς αριθμούς αυξάνεται, αλλά ταυτόχρονα η σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) υποχωρεί. Συγκεκριμένα, ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά περίπου 2% σε σχεδόν 330% το 2023, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη πτώση από έτος σε έτος. Ωστόσο, σημειώνει το IIF, «ο ρυθμός συγκράτησης πέρυσι ήταν σημαντικά πιο αργός από ό,τι το 2021-2022, σε ένα πλαίσιο βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης του πληθωρισμού». Η μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στις ανεπτυγμένες αγορές, κυρίως λόγω των ευρωπαϊκών χωρών». Η Μάλτα και η Νορβηγία ήταν οι μόνες εξαιρέσεις. Σε πλήρη αντίθεση, «οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ των αναδυόμενων αγορών έφθασαν σε νέο υψηλό 225%, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στην Ινδία, την Αργεντινή, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Μαλαισία και τη Νότια Αφρική».
«Παρά την ανάπτυξη ακόμα κάτω από το δυναμικό και την αύξηση των δαπανών για τόκους, η παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική στην αστάθεια του κόστους χρηματοδότησης. Τα οικονομικά στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες στις κύριες χώρες, οδηγώντας σε ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος». Αυτή η αλλαγή «συνοδεύτηκε από σημαντική ανάκαμψη της δανειοδοτικής δραστηριότητας νωρίτερα φέτος». «Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της έκδοσης κρατικών ευρωομολόγων από αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού εισοδήματος που τα τελευταία χρόνια έχουν υποφέρει σημαντικά λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στο διεθνές χρέος αγορές.Εάν διατηρηθεί, αυτό το αισιόδοξο συναίσθημα θα πρέπει επίσης να αναστρέψει τη συνεχιζόμενη απομόχλευση από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες σε ώριμες αγορές, οι οποίες είναι τώρα λιγότερο χρεωμένες από ό,τι πριν από την πανδημία». Ωστόσο, η τροχιά αυτή εξαρτάται από τις παγκόσμιες επιπτώσεις των συνεχιζόμενων πολέμων και των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2024, ένα από τα πιο σημαντικά έτη από πλευράς εκλογών.
Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγεί το IIF, «είναι περίπλοκη η ανάγνωση» των στοιχείων». «Οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να επαναφέρουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο μετά από μια επικίνδυνη διετία δεν ήταν μάταιες». «Εάν οι πληθωριστικές πιέσεις επαναληφθούν, ανεξάρτητα από τους κινητήριους παράγοντες –είτε πρόκειται για κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, για ώθηση στην ανάπτυξη που προκύπτει από την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, αυξανόμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική πειθαρχία, αύξηση των τιμών της ενέργειας εν μέσω μιας επιταχυνόμενης μετάβασης στην καθαρή ενέργεια– αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει την εκροή των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές χρέους μέσω υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης