Δεν προβλέπεται συστηματική κρίση στον τραπεζικό κλάδο της Γερμανίας
Όπως σχολιάζει σε έκθεσή του, οι γερμανικές τράπεζες ανέφεραν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα, αποτελέσματα, χάρη στην υψηλή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους. Ωστόσο, η πτώση κατά 10,2% στις εγχώριες τιμές των εμπορικών ακινήτων πέρυσι και οι κίνδυνοι μετάδοσης, ιδίως αυτούς που προέρχονται από τις ΗΠΑ, αποτελούν επίμονες ανησυχίες.
Η συνολική έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε ακίνητα ανερχόταν σε 333 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2023. Ωστόσο, ενώ η επιδείνωση στις αγορές ακινήτων άρχισε να αντικατοπτρίζεται στους ισολογισμούς των τραπεζών και στους δείκτες NPLs το 2023, οι προβλέψεις για ζημίες δανείων παρέμειναν διαχειρίσιμες για τις περισσότερες τράπεζες.
Βέβαια, τράπεζες όπως η Landesbanken έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων και μέρος της έκθεσής τους βρίσκεται εκτός Γερμανίας, ιδιαίτερα στον τομέα γραφείων των ΗΠΑ. Αυτές οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν αξιοσημείωτες αυξήσεις στους δείκτες NPLs και ορισμένες έχουν δεσμεύσει σημαντικές προβλέψεις για ζημίες δανείων.
«Η γερμανική αγορά ακινήτων είναι θεμελιωδώς σταθερή. Οι ζημίες που σχετίζονται με την κατάρρευση του ομίλου ακινήτων Signa αποδείχθηκαν διαχειρίσιμες για τις γερμανικές τράπεζες. Γενικά, αναμένουμε ότι οι προβλέψεις για ζημιές από δάνεια για ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα θα παραμείνουν σε μέτρια επίπεδα έως το 2024. Οι τράπεζες είναι γενικά πιο προσεκτικές όσον αφορά τον δανεισμό σε προβληματικά τμήματα ακινήτων, επομένως αναμένουμε ότι το ποσοστό των ακινήτων γραφείων στα χαρτοφυλάκια θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. (...)
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γερμανικές τράπεζες την τελευταία δεκαετία να μειώσουν βιώσιμα τις βάσεις κόστους τους. Το αποτέλεσμα είναι πολύ βελτιωμένη κερδοφορία σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων. (...)
Οι κανονιστικές απαιτήσεις μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα τη ροή περισσότερων κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα, αυξάνοντας σημαντικά την ανθεκτικότητα σε ένα επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον», σχολιάζει η Scope.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών