Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι δείχνει το ευρωβαρόμετρο της Allianz για τις προτεραιότητες των ευρωπαίων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές - Έκρηξη ακροδεξιάς

Τι δείχνει το ευρωβαρόμετρο της Allianz για τις προτεραιότητες των ευρωπαίων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές - Έκρηξη ακροδεξιάς
Οι παρατάξεις του κέντρου διατηρούν την πλειοψηφία τους, ανεβαίνουν τα δεξιά κόμματα
Σχετικά Άρθρα
Άλλα προσδοκούν οι πολίτες, άλλα γράφουν τα μανιφέστα των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη.
Οι παρατάξεις του κέντρου διατηρούν την πλειοψηφία τους, ανεβαίνουν τα δεξιά κόμματα.
Αλλάζουν πιθανά οι προτεραιότητες σε ασφάλεια και άμυνα.
Αποτυχία για την ώρα το European Green Deal and Fit for 55.
Δεν υπάρχει σαφές σχέδιο για την αγορά ενέργειας.
Δεν αναμένονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις για το κλίμα καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί προγενέστερες συμφωνίες.

Φτώχεια και ελλείψεις υπηρεσιών στην υγεία μαστίζουν την Ευρώπη

Με μόλις το 60% των Ευρωπαίων να αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες, οι εκλογές 2024 στην ΕΕ είναι κομβικής σημασίας για την Ευρώπη.
Οι κορυφαίες προτεραιότητες των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του Απριλίου 2024 της Allianz είναι: η αντιμετώπιση της φτώχειας (33%) και της δημόσιας υγείας (32%), ενώ τα πέντε κορυφαία θέματα που προκύπτουν από τα μανιφέστα των πολιτικών κομμάτων είναι το κλίμα και η ενέργεια, η ασφάλεια και η άμυνα, η ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, εξωτερική πολιτική και δημοσιονομικές και βιομηχανικές πολιτικές. Τα κεντρώα κόμματα αναμένεται να εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των 720 εδρών.
Τα δεξιά κόμματα πιθανά να εξασφαλίσουν από τους ψηφοφόρους περισσότερη υποστήριξη, και αυτό μπορούσε να αλλάξει τις νομοθετικές προτεραιότητες και τη συνολική κατεύθυνση της ΕΕ σε ορισμένα θέματα, ιδίως την ασφάλεια και την άμυνα.

Έξι κενά αέρος στην Ευρώπη

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στην αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής στο εμπόριο, στην ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη χάραξη στρατηγικής δημοσιονομικών πολιτικών σύμφωνα με την Allianz.
H Ευρώπη αναφέρει η Allianz πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, να αυξήσει τις επενδύσεις στην Ερευνα και την Ανάπτυξη και να υιοθετήσει την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη για να αυξήσει την παραγωγικότητα της.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, η ΕΕ πρέπει να ενδυναμώσει τις εμπορικές συναλλαγές με διμερείς συμφωνίες για συγκεκριμένα θέματα που είναι μεν μικρά αλλά έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
Όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, οι πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο ασφάλειας και να ανακατανείμουν πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στις κοινές αμυντικές δαπάνες.
Εν τω μεταξύ, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να σχεδιαστεί με μακροπρόθεσμο όραμα που να υποστηρίζει την οικονομική σταθερότητα, την στάθμιση των δαπανών, τις μεταρρυθμίσεις στο τομέα των επενδύσεων που σχετίζονται με την κλιματική μετάβαση (πάνω από το 3% του ΑΕΠ), τις επενδύσεις στην άμυνα (πάνω από το 2% του ΑΕΠ) και την ανταποδοτικότητα στην φορολογία.

Επτά σοβαρές εκκρεμότητες που δεν έκλεισαν

Η ΕΕ πρέπει επίσης να αγωνιστεί για μια πραγματικά ολοκληρωμένη ενιαία αγορά στον τομέα της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και του χρηματοπιστωτικού τομέα για την βελτίωση της Εποπτείας, τη μείωση των ρυθμιστικών κανονισμών, την εναρμόνιση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας, τις λογιστικές πρακτικές, τις προϋποθέσεις εισόδου επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο.

European Green Deal and Fit for 55, ηγέτης η Ευρώπη στα λόγια

Όσον αφορά την πολιτική για το κλίμα, μετά τα μεγάλα άλματα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και Fit για 55, για τα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να είναι όλα σχετικά με την υλοποίηση των συμφωνιών.
Ωστόσο, η αγορά ενέργειας χρειάζεται ακόμη ένα σαφές σχέδιο.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ΕΕ υπέγραψε την European Green Deal and Fit for 55, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον -55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 (επί του παρόντος σε -32%), τοποθετώντας τον εαυτό της ως ηγέτη στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η υλοποίηση των σχεδίων δεν έγινε, έτσι και αυτό θα πρέπει να είναι στα τρέχοντα θέματα της ημερησίας διάταξης.

Δεν υπάρχει σαφές σχέδιο στην ενέργεια παρά την θέσπιση μεταρρυθμίσεων

Η αγορά ενέργειας εξακολουθεί να χρειάζεται ένα σαφές και πραγματικό σχέδιο.
Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο της ΕΕ θέσπισε τις πολυαναμενόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τον Μάιο του 2024.
Δυστυχώς τονίζει η Allianz, υπολείπεται σε πολλές βασικές πτυχές και δεν παρέχει εναρμονισμένο και μακροπρόθεσμα πλαίσιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης