Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χωρίς τη φούσκα των εσόδων από τόκους πού θα ήταν;

BNP Paribas: Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χωρίς τη φούσκα των εσόδων από τόκους πού θα ήταν;
Αν δεν υπήρχε η στρέβλωση, ποια θα ήταν η πραγματική κερδοφορία των τραπεζών;
Χωρίς τη φούσκα των εσόδων από τόκους ποια θα ήταν τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, διερωτάται –ούτε λίγο ούτε πολύ– με πρόσφατο report της η γαλλική τράπεζα.
Όπως επισημαίνει, επιταχυντής της κερδοφορίας ήταν η φούσκα των εσόδων από τόκους, αφού τα στάσιμα δάνεια… πριμοδοτούν την κερδοφορία λόγω του Euribor 3 μηνών, που είναι στο 3,720%.
Λόγω λοιπόν του Euribor 3 μηνών, που είναι το καπέλο στο περιθώριο κέρδους στις τράπεζες, τα έντοκα έσοδα… εκτινάσσονται – γεγονός που συνιστά στρέβλωση.
Όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν ότι τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ που ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου 2024 θα μειώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι καταθέσεις αντιπροσωπεύουν το 73% των συνολικών τους υποχρεώσεων, περιορίζοντας έτσι την εσωτερική τους ικανότητα να παράγουν κεφάλαια.
Την ίδια στιγμή, ζήτημα αποτελεί το DTC… «Αυτό θα μειώσει τον ρυθμό βελτίωσης της ποιότητας του συνολικού κεφαλαίου, το οποίο εξακολουθεί να περιλαμβάνει το 44% των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων και το 9% των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, για τις οποίες η ικανότητα απορρόφησης ζημιών είναι μικρότερη από αυτή των κεφαλαίων CET1» επισημαίνει η BNP Paribas.

Βελτίωση

Κατά τ’ άλλα, η BNP Paribas βλέπει σημαντική βελτίωση και επιστροφή στην κανονικότητα, αρχής γενομένης από την εκ νέου απόδοση μερισμάτων στους μετόχους έπειτα από το πράσινο φως του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται πως στις 5 Ιουνίου 2024, η Eurobank Ergasias Services and Holdings, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Services and Holdings και η Piraeus Financial Holdings (με αυτή τη σειρά βάσει CET1) έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πράσινο φως ώστε να αποδώσουν στους μετόχους τους μέρισμα κατά μέσο όρο 24% επί των καθαρών κερδών του 2023.
«Αυτή η διανομή, ύψους 875 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 93% είναι με τη μορφή μερισμάτων», λέει η BNP Paribas, «είναι η πρώτη από το 2008 για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μεταξύ τους αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του συνόλου του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, μετά τις ζημίες ρεκόρ των 28 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2011 και την αύξηση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 41% το 2015, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει καθαρίσει σημαντικά τον ισολογισμό του.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε υποχωρήσει στο 3,1%, λόγω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος εγγοδοσίας «Ηρακλής III»
download.png
Τα δε συνολικά κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες ήταν θετικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023, κάτι που είχε να συμβεί από το 2010.
Τέλος, ο δείκτης κεφαλαίου CET1 διαμορφώθηκε στο 15,9%, υπερκαλύπτοντας τις ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις που θέτει ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ.
Έτσι, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επανήλθε σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό του 2008, ενώ το κεφάλαιο είναι διπλάσιο από ό,τι ήταν τότε και με πολύ αυστηρότερους ορισμούς.
«Αναγνωρίζοντας αυτές τις ενθαρρυντικές τάσεις, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιτάχυνε την εκκαθάριση των συμμετοχών του στα κεφάλαια των τεσσάρων τραπεζών, η οποία κορυφώθηκε μεταξύ 81% και 99% το 2013 (κατέχει ακόμη το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας)» καταλήγει η BNP Paribas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης