Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Στην επενδυτική βαθμίδα η Alpha Bank - Αναβαθμίζεται σε Baa3, με θετικές τις προοπτικές

Moody's: Στην επενδυτική βαθμίδα η Alpha Bank - Αναβαθμίζεται σε Baa3, με θετικές τις προοπτικές
Η δεύτερη ελληνική τράπεζα με επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's, μετά τη Eurobank
Σε Baa3 (από Ba1) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Alpha Bank η Moody's Ratings, διατηρώντας, μάλιστα, τις θετικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Έτσι, η Alpha Bank γίνεται η δεύτερη ελληνική τράπεζα με επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's, μετά τη Eurobank, τη στιγμή που το αξιόχρεο της Ελλάδας δεν έχει εισέλθει στην επενδυτική βαθμίδα.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την περαιτέρω πρόοδρο της ελληνικής τράπεζας στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 6% των ακαθάριστων δανείων τον Μάρτιο του 2024 -από 7,6% τον Μάρτιο του 2023.
Αν και αυτός ο δείκτης εξακολουθεί να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, περίπου το ήμισυ του μετοχικού NPEs της Alpha Bank είναι στεγαστικά δάνεια, υψηλής εξασφάλισης.
Η δράση της Moody's λαμβάνει επίσης υπόψη τα σχέδια της τράπεζας να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού της μειώνοντας τον δείκτη NPEs σε κάτω από 4% έως το τέλος του 2026.
Η αναβάθμιση της BCA της τράπεζας καταγράφει το βελτιωμένο προφίλ επαναλαμβανόμενων κερδών, τη χαμηλότερη βάση κόστους και το προσδοκίες για βιώσιμα κέρδη στο μέλλον, ειδικά εν μέσω ομαλοποιημένου περιβάλλοντος επιτοκίων.
Αναμένονται σταδιακά οφέλη για την τράπεζα στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στις τραπεζοασφαλιστικές της δραστηριότητες, υποστηρίζοντας τα άτοκα εισοδήματά της, από την πρόσφατη εμπορική της συνεργασία με την UniCredit.

Αυτή η βελτιωμένη χρηματοοικονομική απόδοση ενίσχυσε τη φερεγγυότητα της τράπεζας με δείκτη Core Tier 1 (CET1) 16,2% τον Μάρτιο του 2024, ενσωματώνοντας την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου της θυγατρικής της στη Ρουμανία στη UniCredit.
Η Alpha Bank αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τον δείκτη CET1 στο 17,5% μέχρι το τέλος του 2026 βάσει του επιχειρηματικού της σχεδίου, ενσωματώνοντας πιθανές πληρωμές μερισμάτων με το πρώτο να ξεκινά φέτος.
Ωστόσο, η Moody's υπογραμμίζει ότι η ποιότητα αυτού του κεφαλαίου υπονομεύεται από το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs), οι οποίες αποτελούσαν περίπου το 54% του κεφαλαίου CET1 της τράπεζας από τον Μάρτιο του 2024 και είναι κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Η αναβάθμιση BCA της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη την ικανοποιητική ρευστότητα -ρευστά τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία προσαρμοσμένα έναντι των ενσώματων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στο 26% το 2023 και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 186% σε συνδυασμό με αναλογία δανείων προς καταθέσεις, στο 77% τον Μάρτιο του 2024.
Ταυτόχρονα, το προφίλ και η ικανότητα χρηματοδότησης της Alpha Bank βελτιώθηκαν περαιτέρω -με κεφάλαια έναντι ενσώματων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων περίπου 13,6% το 2023 από 22,5% το 2022, μετά τη σημαντική αποπληρωμή της χρηματοδότησής της (TLTRO) από την ΕΚΤ.

Επίσης, το outlook διατηρήθηκε σε θετικό, αντανακλώντας την προσδοκία ότι η Alpha Bank θα συνεχίσει να βελτιώνει το πιστωτικό της προφίλ τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη και τα επίπεδα κεφαλαίου της και θα μειώσει τον δείκτη προβληματικών δανείων, αν και με βραδύτερο ρυθμό από πριν

Η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα και την κερδοφορία των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, ενώ διατηρεί σταθερές μετρήσεις κεφαλαίου και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της για MREL.
Αυτές οι τάσεις θα βελτιώσουν τη φερεγγυότητα και την ικανότητα απορρόφησης ζημιών.
Δεδομένης της τρέχουσας θετικής προοπτικής για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις και τις ανώτερες μη εξασφαλισμένες αξιολογήσεις, μια υποβάθμιση είναι απίθανη σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις της Alpha Bank θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε περίπτωση απότομης αύξησης του σχηματισμού νέων NPEs, χωρίς σημαντική βελτίωση στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία της. Οποιαδήποτε επιδείνωση στο λειτουργικό περιβάλλον θα ασκήσει επίσης καθοδική πίεση στις αξιολογήσεις της τράπεζας.

Το σχόλιο της Alpha Bank: Επιβεβαιώνεται η δυναμική της Τράπεζας να επιτυγχάνει υψηλότερη βιώσιμη κερδοφορία, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα του ισολογισμού της

Οι ανωτέρω αναβαθμίσεις επιβεβαιώνουν τη δυναμική της Τράπεζας να επιτυγχάνει υψηλότερη βιώσιμη κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ισολογισμού της, σχολίασε η Alpha Bank.
Καθοριστικό ρόλο στις αναβαθμίσεις διαδραμάτισαν η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών της Alpha Bank, η χαμηλότερη βάση κόστους, τα αναμενόμενα οφέλη από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και τα σημαντικά και διευρυνόμενα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
Οι θετικές προοπτικές με τις οποίες αξιολόγησε ο οίκος την Τράπεζα αντανακλούν τις προσδοκίες του για την περαιτέρω βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Alpha Bank, κυρίως μέσω της αύξησης των κερδών της, των υψηλότερων επιπέδων κεφαλαίου και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού της, σε ευθυγράμμιση με το Στρατηγικό της Σχέδιο. Επιπλέον, οι αναβαθμίσεις του οίκου καθιστούν το χρέος υψηλής εξασφάλισης της Alpha Bank επιλέξιμο από ένα ευρύτερο σύνολο επενδυτών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τη χρηματοδοτική της βάση», αναφέρει σε ανακοίνωση η Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης