Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Συνταγή για σίγουρη συντριβή οι υψηλές αποτιμήσεις στις μετοχές - Αναμείνατε οικονομικό χάος

Economist: Συνταγή για σίγουρη συντριβή οι υψηλές αποτιμήσεις στις μετοχές - Αναμείνατε οικονομικό χάος
Οι ευφορικές αγορές αγνοούν τους αυξανόμενους πολιτικούς κινδύνους
Για εξαιρετικά κατακερματισμένο οικονομικό και επικίνδυνα από πολιτικής απόψεως τοπίο, που θα οδηγήσει σε συντριβή τις αγορές, κάνει λόγο με νέο άρθρο - «γροθιά στο στομάχι» ο Economist...
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ανάλυσή του ο Economist, το 2024 έφερε πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Κίνας και, στις 13 Ιουλίου, μια προσπάθεια να δολοφονηθεί ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, o Donald Trump.
Αλλά αν κοιτάξετε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα σκεφτείτε ότι όλα πάνε καλά.
Σύμφωνα με τον Economist, καμία ποσότητα αίματος ή πολιτική έχθρα δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή της Wall Street: οι φόβοι για ύφεση, μέχρι στιγμής, έχουν αποδειχθεί λανθασμένοι, ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει.
Ως αποτέλεσμα οι αγορές έχουν σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά ή κοντά σε ιστορικά υψηλά στην Αμερική, την ευρωζώνη και την Ιαπωνία.
Πολλές μετοχές αναδυόμενων οικονομιών ανθούν επίσης. Η αισιοδοξία είναι διάχυτη.
Με όρους κερδών, οι μετοχές στις ΗΠΑ είναι τόσο ακριβές όσο κατά τη διάρκεια περιόδων τεράστιας άνθησης.
Ίσως η απόπειρα κατά της ζωής του Donald Trump να ήταν μια τυχαία πράξη χωρίς βαθιές επιπτώσεις.
Η Αμερική έχει βεβαρημένο παρελθόν σε ό,τι αφορά τις απόπειρες ή τις δολοφονίες κατά πολιτικών.
Ούτε οι απόπειρες κατά της ζωής του Gerald Ford το 1975 και του Ronald Reagan το 1981 προκάλεσαν κρίσεις.
Ωστόσο, όπως λέει ο Economist, το ότι η κομματική απέχθεια προκαλεί απόπειρες δολοφονίας είναι μια υπενθύμιση της πολιτικής δυσλειτουργίας της Αμερικής, η οποία δύναται να διαχυθεί και να μετεξελιχθεί σε παγκόσμια αναταραχή.
Και αν o κ. Trump και ο νεαρός υποψήφιος αντιπρόεδρός του, ο JD Vance, «καβαλήσουν» το κύμα του απομονωτισμού στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, θα υπάρξει άλλος ένας γύρος θλιβερών διαταραχών…
Όπως έδειξε η ομιλία του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, ο κ. Vance ενισχύει, εύγλωττα, τα απομονωτικά ένστικτα του κ. Trump.

Πόνος

Αν τελικά, λοιπόν, οι Ρεπουμπλικανοί επικρατήσουν, η Ευρώπη θα έλθει αντιμέτωπη με την απώλεια της ομπρέλας ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αλλά και με τον οικονομικό πόνο που θα προκαλέσει ο ενισχυμένος αμερικανικός προστατευτισμός.
Γιατί οι επενδυτές δεν ενοχλούνται από αυτές τις απειλές;
Ένας λόγος είναι ότι η πραγματική οικονομία, μέχρι στιγμής, έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά καλά στις προκλήσεις που εγείρει η παγκόσμια αναταραχή.
Δεδομένου ότι ο εμπορικός πόλεμος μαίνεται, οι δυτικές εταιρείες έχουν ανακατευθύνει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους μέσω χωρών της «Ασίας», του Βιετνάμ και της Ινδίας (συχνά κρύβουν συνδέσμους με την Κίνα, αντί να τις κόβουν) συμπεριλαμβανομένων.
Όταν χρειάστηκε, ξαφνικά, να απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο, η γερμανική οικονομία προσαρμόστηκε, αντί να καταρρεύσει.
Η ζημιά που προκλήθηκε από τους δασμούς έχει συγκαλυφθεί από τη μακροχρόνια έκρηξη θέσεων εργασίας στην Αμερική και την τόνωση που παρέχεται από τα τεράστια ελλείμματά της.
Η καινοτομία, κυρίως η έλευση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, έχει προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς.
Ωστόσο, θα ήταν αφελές να έχουμε την άποψη ότι η παγκόσμια οικονομία δύναται να μείνει ανεπηρέαστη από τη σφαίρα της πολιτικής.
Η ευημερία εξαρτάται, τελικά, από το φιλελεύθερο, δημοκρατικό και ειρηνικό θεμέλιο πάνω στο οποίο έχει οικοδομηθεί ο σύγχρονος καπιταλισμός.

Ωστόσο…

Είναι ενδεικτικό ότι τα καλά νέα για τα οποία γιορτάζουν οι επενδυτές, ήτοι η σχετικά ανώδυνη μείωση του πληθωρισμού, επιτεύχθηκε από τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι είναι σχετικά απομονωμένοι από την πολιτική ζωή.
Ωστόσο, οι πολιτικοί θα μπορούσαν να παραμερίσουν τα ταμπού σχετικά με τυχόν παρεμβάσεις στα επιτόκια, όπως τον τελευταίο καιρό ξεπέρασαν τις προηγούμενες αμφιβολίες σχετικά με τις επιδοτήσεις και τους δασμούς, αναφέρει ο Economist.
Κατά την πρώτη του θητεία, o Trump αποδοκίμασε τον πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell.
Εάν ο τραμπισμός συνεχιστεί μετά το 2028 μέσω του Vance, ο οποίος θρηνεί για το ισχυρό δολάριο, τότε θα είναι δύσκολο για τη Fed να διατηρήσει την ανεξαρτησία της μακροπρόθεσμα.
Οι χώρες που παραμένουν εκτός έξω από την τρέχουσα έκρηξη των αγορών προσφέρουν προειδοποιητικά σημάδια σχετικά με τις συνέπειες της δυσμενούς πολιτικής και τις διαταραχές στο εμπόριο.
Από τις μεγάλες αγορές, εκείνη με τις χειρότερες επιδόσεις τον περασμένο χρόνο ήταν η Κίνα, η οποία σε όρους δολαρίου έχει υποχωρήσει περίπου 10%.
Παρά τον αυξανόμενο θαυμασμό για τον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κίνα ήταν απογοητευτικοί.
Η κυβέρνησή της δεν κατάφερε να επιλύσει την κρίση που σοβεί στην αγορά ακινήτων της ή να καταπολεμήσει την επιβράδυνση με τόνωση της κατανάλωσης.
Στη Δύση, το χρηματιστήριο της Βρετανίας σημειώνει τρομερή υποαπόδοση από τότε που η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 - μια απόφαση που έχει διαταράξει τις εμπορικές ροές με τους στενότερους εταίρους της.
Αυτή την εβδομάδα, οι μετοχές της TSMC και άλλων τεχνολογικών εταιρειών υποχώρησαν, αφού ο Trump δήλωσε ότι η Ταϊβάν πρέπει να πληρώσει ώστε η Αμερική να της παράσχει εγγυήσεις.
Σε διάφορες περιοχές του κόσμου -αν και όχι σε μέρη για τα οποία ενδιαφέρονται πολύ οι επενδυτές- η πραγματική οικονομία υποφέρει από την παρακμή της παλιάς τάξης πραγμάτων.
Από την πανδημία Covid-19, οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν αναπτύσσονται γρηγορότερα από τις πλούσιες, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της ακμής της παγκοσμιοποίησης μετά το 1990.
Πολλές από τις φτωχές χώρες επιβαρύνονται από μεγάλα χρέη που είναι δύσκολο να ξεφύγουν, επειδή πιστωτές τους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, διστάζουν να σεβαστούν το ειδικό καθεστώς του ΔΝΤ, το οποίο θεωρούν ως βραχίονα της δυτικής ισχύος.
Τελικά οι πολιτικές και γεωπολιτικές καταστροφές θα βλάψουν και τον πλούσιο κόσμο.

Ταύροι και σοκ στην Κίνα

Και αν οι κύριοι Trump και Vance επέτρεπαν περισσότερους πολέμους στην Ευρώπη ή προχωρήσουν προς την πλήρη αποσύνδεση από την Κίνα, θα επακολουθούσε οικονομικό χάος.
Οι επενδυτές θα σφυροκοπηθούν.
Τυχόν αναταραχή σε ό,τι αφορά την παγκόσμια τάξη θα ήταν ανησυχητική για τους επενδυτές εάν οι μετοχές είχαν κανονικές τιμές.
«Με τις αποτιμήσεις στα ύψη, έχουμε μια συνταγή για σίγουρη συντριβή.
Ο πολιτικός κίνδυνος είναι δύσκολο να τιμολογηθεί από τις αγορές.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αγνοήσουν» καταλήγει ο Economist.
σαδφσφδαασφδ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης