Η DBRS θεωρεί το δημοσιονομικό σχέδιο της Ιταλίας ως αξιόπιστο
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την αναμενόμενη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας της Ιταλίας, η οποία μετριάζει τους κινδύνους που συνδέονται με τον δείκτη δημόσιου χρέους, ο οποίος παραμένει πολύ υψηλός.
Τα παραπάνω ενισχύονται από την καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας και τις ισχυρές επιδόσεις στην αγορά εργασίας.
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό-διαρθρωτικό της σχέδιο σε μια πορεία καθαρής αύξησης των δαπανών, σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, που θα έφερνε το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που απαιτείται για την έξοδο από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος έως το 2026, ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενώ έθεσε τον δείκτη του δημόσιου χρέους σε πτωτική πορεία από το 2027.
Η DBRS θεωρεί το δημοσιονομικό σχέδιο της Ιταλίας ως αξιόπιστο, αλλά υπογραμμίζει ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης βασίζεται στα υψηλότερα έσοδα και στη διατήρηση δημοσιονομική προσαρμογή για παρατεταμένη περίοδο.
Η επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας υποστηρίζεται από διάφορους παράγοντες. Η Ιταλία επωφελείται από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από την υποστήριξη και την υψηλή αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η οικονομία είναι μεγάλη και διαφοροποιημένη, υποστηριζόμενη από τον δεύτερο μεγαλύτερο μεταποιητικό τομέα της Ευρώπης και έναν ανθεκτικό τομέα υπηρεσιών. Επίσης, η εξωτερική θέση της Ιταλίας επωφελείται από την ταχεία ανάκαμψη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της καθώς και από τη θετική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας (NIIP).
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι ένα από τα χαμηλότερα στις προηγμένες χώρες και το ιταλικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι στο παρελθόν όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση και τα NPLs.
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας παραμένουν περιορισμένες από το πολύ υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα μετά την πανδημία και την αδύναμη δυνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ», υπογραμμίζει η DBRS.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών