Σαφή προειδοποίηση για την εκτόξευση του χρέους, ως απειλή αποσταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών, απηύθυνε το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, καθώς κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν γρήγορα για να αποτρέψουν την οικονομική ζημία.
Ο Claudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), δήλωσε ότι βρίσκεται σε επιφυλακή για μια πληθώρα κρατικού χρέους που θα προκαλέσει καταστροφές στην αγορά ομολόγων, οι οποίες θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Και ενώ οι αγορές δεν έχουν ακόμη υποστεί τις λεγόμενες επιθέσεις «εκδικητών ομολόγων», όπου οι επενδυτές χρέους στέλνουν το κόστος δανεισμού των κρατών σε απότομα υψηλότερα επίπεδα για να αναγκάσουν τα κράτη να απομακρυνθούν από τη δημοσιονομική σπατάλη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα πρέπει να περιμένουν να συμβεί αυτό, είπε.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να απορροφήσουν αυτούς τους αυξανόμενους όγκους κρατικού χρέους», δήλωσε καθώς η BIS δημοσίευσε την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της. «Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμόσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τις πολιτικές τους και αν περιμένουν να ξυπνήσουν οι αγορές, θα είναι πολύ αργά».
Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα των κυβερνήσεων υποδηλώνουν ότι το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ένα τρίτο μέχρι το 2028 και να προσεγγίσει τα 130 τρισ. δολ., σύμφωνα με το Institute of International Finance (IIF).
Οι προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, αναμένεται να διογκώσουν τον σωρό του χρέους της χώρας των 36 τρισ. δολαρίων κατά σχεδόν 8 τρισ. δολάρια, ενώ η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου αύξησε τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τον πενταετή δανεισμό κατά περίπου 142 δισ. λίρες (181,55 δισ. δολάρια).
Το fund ομολόγων PIMCO δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να διαφοροποιήσει την έκθεσή του σε κρατικά ομόλογα αγοράζοντας εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι προοπτικές του για το μακροπρόθεσμο κρατικό χρέος είναι αρνητικές λόγω της επιδείνωσης του δημοσιονομικού προφίλ.
Η έκθεση της BIS αναφέρει επίσης την πολιτική αναταραχή σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας και την επεκτατική πολιτική στην Ιαπωνία ως λόγους για την «επανεμφάνιση των δημοσιονομικών ανησυχιών».
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία επηρεάζει τις κινήσεις των τιμών του κρατικού, εταιρικού και οικιακού χρέους παγκοσμίως, έχει αυξηθεί κατά περίπου 56 μονάδες βάσης (bps) από τον Σεπτέμβριο, σε περίπου 4,22%.
Τα επιτόκια της Fed
Οι traders αναμένουν ευρέως μια μείωση των επιτοκίων της Fed αυτόν τον μήνα, αλλά η έκθεση της BIS αναφέρει ότι υπάρχει ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης στην αγορά κρατικών ομολόγων, με τους διαπραγματευτές να διατηρούν στα βιβλία τους ποσά ρεκόρ από μη πωληθέντα κρατικά χρεόγραφα των ΗΠΑ.
Με τους επενδυτές των αμερικανικών ομολόγων να αντιμετωπίζουν τους διπλούς κινδύνους της υπερπροσφοράς χρέους και των δαπανών τόνωσης του πληθωρισμού, υπάρχουν «περισσότεροι λόγοι να ανησυχούν τώρα» από ό,τι όταν η BIS προειδοποιούσε για το δημόσιο χρέος νωρίτερα φέτος, δήλωσε ο Borio.
Το βάθος και η ρευστότητα της αγοράς των 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Δημοσίου θα μπορούσε να την απομονώσει από μια ξαφνική απότομη άνοδο των αποδόσεων του χρέους για κάποιο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Borio. «Αλλά αυτό σημαίνει ότι μόλις (τα προειδοποιητικά σημάδια) εμφανιστούν, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία είναι μεγαλύτερος», πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της, η BIS σημείωσε την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το πού θα εγκατασταθούν τα παγκόσμια επιτόκια, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ξεκινούν μειώσεις, αλλά η παγκόσμια οικονομία παραμένει ανθεκτική, με την ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Οι παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες παραμένουν «ασυνήθιστα διευκολυντικές», σημειώνεται στην έκθεση, και τα πρότυπα δανεισμού των αμερικανικών τραπεζών έχουν χαλαρώσει μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ενώ οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν ράλι.
Η BIS σημείωσε ότι η υψηλότερη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος είχε μειώσει το κίνητρο για τους traders να ανασυγκροτήσουν τις θέσεις τους μετά την απότομη αποδέσμευση τον Αύγουστο των λεγόμενων carry traders που προκάλεσε καταστροφές σε όλες τις παγκόσμιες αγορές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών