Τα κενά στη πολιτική του οικονομικού προστατευτισμού και η αναξιοπιστία της αμερικανικής οικονομίας θα... σκοτώσουν το δολάριο
Σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social στις 30 Νοεμβρίου 2024, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απείλησε τα κράτη της ομάδας των BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ιράν, Αιθιοπία, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και άλλα κράτη που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης – με την επιβολή 100% δασμών στις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ εάν τολμήσουν να επιχειρήσουν να αντικαταστήσουν το δολάριο ΗΠΑ ως νόμισμα για τη διαξαγωγή του διεθνούς εμπορίου.
«Η ιδέα ότι οι χώρες BRICS προσπαθούν να απομακρυνθούν από το δολάριο ενώ εμείς απλώς θα παρακολουθούμε αμέτοχοι έχει ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.
Απαιτούμε τη δέσμευση από αυτές τις χώρες ότι δεν θα δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα των BRICS, ούτε θα υποστηρίξουν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα που θα αντικαταστήσει το πανίσχυρο δολάριο αλλιώς θα αντιμετωπίσουν δασμούς 100 % και θα πρέπει να περιμένουν να αποχαιρετήσουν τις πωλήσεις στην υπέροχη οικονομία των ΗΠΑ .
Μπορούν βρουν άλλο ‘‘κορόιδο!’’.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ότι οι BRICS να αντικαταστήσουν το δολάριο στο διεθνές εμπόριο και οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει θα πρέπει να αποχαιρετήσει την Αμερική».
Τα κενά στη λογική του Trump και η αναξιοπιστία της αμερικανικής οικονομίας
Ωστόσο, όταν εξετάζει κανείς λεπτομερώς τα δεδομένα του διεθνούς εμπορίου, γίνονται εμφανείς ορισμένα κενά στις δηλώσεις του Trump.
Πρώτον, η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται τις οικονομίες των BRICS τόσο για τις εξαγωγές όσο και για τις εισαγωγές εμπορευμάτων πολύ περισσότερο από ό,τι την Αμερική, σύμφωνα με ανάλυση του Mises Institute.
Η Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ) από μόνη της είναι μεγαλύτερος εισαγωγέας (και πολύ μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών από την Αμερική).
Η Αμερική αντιπροσωπεύει μόνο το 13 % των παγκόσμιων εισαγωγών εμπορευμάτων και λιγότερο από το 9% των εξαγωγών εμπορευμάτων.
Εάν η παγκόσμια οικονομία κατακερματιζόταν σε ανταγωνιστικά εμπορικά και νομισματικά μπλοκ οι περισσότερες χώρες εκτός της Βόρειας Αμερικής θα θεωρούσαν την πρόσβαση στις αγορές BRICS και όχι στις αγορές της Αμερικής ως μεγαλύτερη προτεραιότητα.
Ένα μπλοκ με βάση τη συμφωνία της NAFTA και το δολάριο θα ανταγωνίζονται με δυσμενείς όρους με το μπλοκ της ομάδας των BRICS, το μπλοκ του ευρώ και ίσως ένα μπλοκ υπό την ηγεσία της Ιαπωνίας για πρόσβαση στους φυσικούς πόρους και άλλες πρώτες ύλες των λιγότερο βιομηχανοποιημένων χωρών.
Ο φόβος της αποκοπής από την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, με τη σειρά του, παρακινεί τα ανταγωνιστικά μπλοκ να μετατραπούν σε εχθρικές στρατιωτικές συμμαχίες και οι εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι τους να μετατραπούν σε παγκόσμιους πολέμους.
Αφετέρου, οι απειλές του Trump δεν σημαίνουν τίποτα για κράτη που βρίσκονται ήδη υπό αυστηρές κυρώσεις όπως η Ρωσία και το Ιράν.
Δεν εξάγουν σχεδόν τίποτα στην Αμερική.
Oι Κινέζοι παραγωγοί έχουν να χάσουν τα περισσότερα από το μπλοκ BRICS που ανταγωνίζεται τον Trump, με τα ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές τους που διακυβεύονται να είναι της τάξης των 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου τα 3/4 του συνόλου των εξαγωγών BRICS στην Αμερική).
Ωστόσο, ο Xi έχει αναμφίβολα υπολογίσει ότι η οικονομία της Κίνας είναι πιθανό να στοχοποιηθεί ούτως ή άλλως από την αμερικανική στροφή στον προστατευτισμό, επομένως έχει κάθε κίνητρο να δημιουργήσει προληπτικά ένα διεθνές μέσο συναλλαγών που να προστατεύει από κυρώσεις, παρά τους κινδύνους για τις εξαγωγικές αγορές, όπως ακριβώς έχουν κάνει οι BRICS.
Έχει, ήδη, δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο σύστημα τραπεζικών συναλλαγών και ένα ανεξάρτητο πολυεθνικό πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να παρακάμψει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ευθυγραμμισμένα με τις ΗΠΑ.
Η απειλή του Trump παρέχειπερισσότερες αποδείξεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστος διαχειριστής ενός διεθνούς νομισματικού συστήματος και έτσι καθιστά τη μετανάστευση μακριά από ένα σύστημα κυριαρχίας του δολαρίου προς κάποιου είδους εναλλακτικό νομισματικό σύστημα ακόμη πιο επείγουσα και επιτακτική για κάθε κράτος που φοβάται να προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον.
Ένα άλλο παράδοξο σχετικά με την απειλή του Trump είναι ότι τα εμπορικά εμπόδια βλάπτουν τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους ξένους.
Δεν είναι απλώς αυτή η περίπτωση που οι μεγάλοι λιανοπωλητές γεμίζουν τια αποθήκες τους με φθηνά καταναλωτικά αγαθά κινεζικής κατασκευής που οι Αμερικανοί φαίνεται να μην θέλουν να σταματήσουν να τα καταναλώνουν.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα είναι, επίσης, ένας κρίσιμος προμηθευτής ηλεκτρονικών και μηχανολογικού εξοπλισμου, από τις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι αμερικανικές επιχειρήσεις για τη δική τους παραγωγικότητα.
Οι δασμοί δεν αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της αποβιομηχάνισης της Αμερικής, αλλά η ξαφνική διακοπή της πρόσβασης σε κινεζικά κεφαλαιουχικά αγαθά και η αναγκαστική εκτροπή των σπάνιων εισροών σε τομείς όπου η Αμερική δεν διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναπληρώσει τις χαμένες εισαγωγές, γεγονός που σημαίνει τεράστιες απώλειες παραγωγικότητας και πραγματικών εισοδημάτων για τους Αμερικανούς εργάτες.
Θα την πληρώσουν οι MAGA...
Οι δασμοί είναι δυνατόν σίγουρα να επιταχύνουν τη διαδικασία αποβιομηχάνισης και την παρακμή της μεσαίας τάξης και να κάνουν τις επενδύσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε δολάρια ακόμη πιο μη ελκυστικά για τους ξένους.
Η υλοποίηση της απειλής του Trump θα ήταν θεαματικά αντιπαραγωγική για τους Αμερικανούς που τον ψήφισαν.
Βεβαίως, ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε ανταγωνιστικά μπλοκ βλάπτει όλους, όχι μόνο τους Αμερικανούς, οπότε η απειλή του Trump μπορεί να είναι απλώς μια μπλόφα για να κερδίσει πλεονέκτημα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και δεν θα προκαλέσει πραγματική ζημιά
Ακόμη και ως απλό διαπραγματευτικό τέχνασμα, οι απαιτήσεις του Trump δεν έχουν νόημα.
Αυτό που ο Trump δεν φαίνεται να κατανοεί είναι ότι το συνεχές τύπωμα δολαρίων fiat και άλλων πληθωριστικών νομισματικών μονάδων βλάπτει επίσης όλους.
Η συνεχιζόμενη εξάρτηση του κόσμου από τα δολάρια fiat δεν είναι αποδεκτό καθεστώς, ούτε καν για τους Αμερικανούς.
Το να χρησιμοποιείς απειλές για την προκληση οικονομικού χάους για να διατηρήσεις στη θέση του το σημερινό αποτυχημένο σύστημα είναι παρανοϊκό.
Δεν είναι μόνο οι ληστρικές ελίτ της Αμερικής (που τυχαίνει να είναι σκληρά κατά του Trump).
Εκμεταλλευόμενος ανεπιτήδευτα ολόκληρο τον κόσμο με αυτό που ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Valéry Giscard d'Estaing αποκάλεσε το «υπερβολικό νομισματικό προνόμιο» της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία δολαρίων fiat για να ελέγχει την παραγωγικότητα άλλων, τη χρήση των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου σε δολάρια ως το κύριο αποθεματικό ενεργητικό για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα σημαίνει ότι αυτό το σύστημα κινδυνεύει με καταστροφική κατάρρευση σε περίπτωση υπερβολικής προσφοράς δολαρίων.
Ο ρόλος του δολαρίου ως το κορυφαίου εμπορικού νομισματος είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εξωτερικής ζήτησης για ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που εκφράζονται σε δολάρια.
Η υπερπληθωριστική απειλή
Είναι αυτή η αμφίβολη επιλογή του αποθεματικού ενεργητικού ως υποκατάστατου του χρυσού που αποτελεί μια υπαρξιακή υπερπληθωριστική απειλή για ολόκληρο το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
Με το δολάριο fiat (που τυπώνεται από την Κεντρική Τράπαζα) να έχει χάσει πάνω από το 98% της αγοραστικής του δύναμης σε χρυσό από τότε που ο Πρόεδρος Ritchard Nixon έκοψε τους τελευταίους δεσμούς με τον χρυσό το 1971, χαρακτηρίζοντάς το «ισχυρό» όπως έκανε ο Trump, είναι μια κατάφωρη υπερβολή.
Το δολάριο στη σημερινή του μορφή δεν είναι πανίσχυρο, βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή.
Είναι καταδικασμένη σε αποτυχία ακόμη και χωρίς μια έκδηλη αμφισβήτηση από τα κράτη των BRICS.
Κάποια σοβαρή δημοσιονομική δυσπραγία ακολουθούμενη από ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης στο συνεχώς διογκούμενο δολάριο μας θα ήταν αρκετή για να το πλήξει και όλα τα εξαρτώμενα από το δολάριο νομίσματα μαζί του.
Η υπερβάλλουσα προσφορά του δολαρίου υπό το παρόν σύστημα είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος ανθρωπογενής κίνδυνος που απειλεί τη συνέχεια του πολιτισμού εκτός από έναν πυρηνικό πόλεμο.
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου όλες οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν σπάσει και ακόμη και οι «βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες» κλείνουν παντού, επειδή όλα τα χρήματα έγιναν άχρηστα.
Αντί να υπερασπίζεται μάταια το εύθραυστο νομισματικό status quo με απειλές οικονομικής καταστροφής, ο Trump θα πρέπει να οδηγεί την Αμερική -και όσο περισσότερο τον υπόλοιπο κόσμο μπορεί- μακριά από το δολάριο fiat και πίσω προς έναν αποκεντρωμένο κανόνα χρυσού, ή ακόμα καλύτερα, προς ένα βελτιωμένο, αποκεντρωμένο πρότυπο χρυσού που συνδυάζεται με κανόνα αποθεματικού 100 % για όλα τα υποκατάστατα χρήματος χωρίς κίνδυνο.
Οι Αμερικανοί χρειάζονται επίσης μια καλύτερη μορφή χρημάτων από το δολάριο fiat.
Στο βαθμό που οι εχθροί της Αμερικής μπορούν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν από ένα αποτυχημένο δολάριο fiat στρέφοντας προς κάποιο είδος καλαθιού χρυσού και νομισμάτων fiat, είναι σοφό για την Αμερική να μην εφαρμόσει μια ακόμη καλύτερη νομισματική μεταρρύθμιση που βασίζεται στον χρυσό και να ενθαρρύνει τους συμμάχους της να κάνουν το ίδιο;
Αντί να φοβάστε τον διεθνή νομισματικό πόλεμο και να προσπαθήσει να κρυφτεί από αυτόν, γιατί να μην προσπαθήσετε να κερδίσετε τον ανταγωνισμό δημιουργώντας μια ακόμη καλύτερη μορφή χρημάτων;
HΠΑ: Προσφορά χρήματος (δείκτης Μ2)
Τα αποτυχημένα πειράματα και τα διδάγματα απο την Ιστορία
Ενώ πολλοί οικονομολόγοι έξω από την αυστριακή σχολή μπορεί να χλευάζουν τις εκκλήσεις για αξιόπιστες νομισματικές μονάδες και τις ανησυχίες για τους κινδύνους υπερπληθωρισμού, είναι περίεργο το γεγονός ότι η λανθασμένη πίστη τους στις «εμπειρικές» και οικονομετρικές μεθόδους δεν τους οδήγησε να αναλογιστούν την τρομερή ιστορία των εκατοντάδων πειραμάτων με πλασματικά χρήματα που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει πάντα την περασμένη χιλιετία, ξεκινώντας με το πρώτο παράδειγμα ενός νομίσματος fiat που χρονολογείται ακριβώς πριν από 1.000 χρόνια στην Κίνα.
Σίγουρα ακόμη και εκείνοι που έχουν ανοσία στην αδιαμφισβήτητη λογική της σκόπιμης δράσης πρέπει να παραδεχτούν ότι, σε όλα τα ιστορικά αρχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι δασμοί και άλλες προτάσεις οικονομικού προτατευτισμού δεν κατάφεραν ποτέ να σώσουν χρήματα από τη μάστιγα των συνεχών υποτιμήσεων (συνήθως διάρκεια δεκαετιών) ακολουθούμενη από απόλυτη λήθη και το χάος σε ολόκληρη την οικονομία.
Μόνο μια μετάβαση πίσω στα πολύτιμα μέταλλα θα αποτρέψει μια υπερπληθωριστική καταστροφή.
Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το δολάριο διαφέρει από αυτά τα ιστορικά προηγούμενα από οποιαδήποτε σημαντική άποψη, εκτός από το γεγονός ότι η απειλή της νομισματικής καταστροφής είναι πλέον καθολική.
Η αποκατάσταση της στήριξης του χρυσού για το δολάριο, όχι οι δασμοί, είναι το μόνο βιώσιμο σχέδιο για να ανακτήσει το δολάριο μέρος από την αίγλη του.
www.bankingnews.gr
«Η ιδέα ότι οι χώρες BRICS προσπαθούν να απομακρυνθούν από το δολάριο ενώ εμείς απλώς θα παρακολουθούμε αμέτοχοι έχει ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.
Απαιτούμε τη δέσμευση από αυτές τις χώρες ότι δεν θα δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα των BRICS, ούτε θα υποστηρίξουν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα που θα αντικαταστήσει το πανίσχυρο δολάριο αλλιώς θα αντιμετωπίσουν δασμούς 100 % και θα πρέπει να περιμένουν να αποχαιρετήσουν τις πωλήσεις στην υπέροχη οικονομία των ΗΠΑ .
Μπορούν βρουν άλλο ‘‘κορόιδο!’’.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ότι οι BRICS να αντικαταστήσουν το δολάριο στο διεθνές εμπόριο και οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει θα πρέπει να αποχαιρετήσει την Αμερική».
Τα κενά στη λογική του Trump και η αναξιοπιστία της αμερικανικής οικονομίας
Ωστόσο, όταν εξετάζει κανείς λεπτομερώς τα δεδομένα του διεθνούς εμπορίου, γίνονται εμφανείς ορισμένα κενά στις δηλώσεις του Trump.
Πρώτον, η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται τις οικονομίες των BRICS τόσο για τις εξαγωγές όσο και για τις εισαγωγές εμπορευμάτων πολύ περισσότερο από ό,τι την Αμερική, σύμφωνα με ανάλυση του Mises Institute.
Η Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ) από μόνη της είναι μεγαλύτερος εισαγωγέας (και πολύ μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών από την Αμερική).
Η Αμερική αντιπροσωπεύει μόνο το 13 % των παγκόσμιων εισαγωγών εμπορευμάτων και λιγότερο από το 9% των εξαγωγών εμπορευμάτων.
Εάν η παγκόσμια οικονομία κατακερματιζόταν σε ανταγωνιστικά εμπορικά και νομισματικά μπλοκ οι περισσότερες χώρες εκτός της Βόρειας Αμερικής θα θεωρούσαν την πρόσβαση στις αγορές BRICS και όχι στις αγορές της Αμερικής ως μεγαλύτερη προτεραιότητα.
Ένα μπλοκ με βάση τη συμφωνία της NAFTA και το δολάριο θα ανταγωνίζονται με δυσμενείς όρους με το μπλοκ της ομάδας των BRICS, το μπλοκ του ευρώ και ίσως ένα μπλοκ υπό την ηγεσία της Ιαπωνίας για πρόσβαση στους φυσικούς πόρους και άλλες πρώτες ύλες των λιγότερο βιομηχανοποιημένων χωρών.
Ο φόβος της αποκοπής από την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, με τη σειρά του, παρακινεί τα ανταγωνιστικά μπλοκ να μετατραπούν σε εχθρικές στρατιωτικές συμμαχίες και οι εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι τους να μετατραπούν σε παγκόσμιους πολέμους.
Αφετέρου, οι απειλές του Trump δεν σημαίνουν τίποτα για κράτη που βρίσκονται ήδη υπό αυστηρές κυρώσεις όπως η Ρωσία και το Ιράν.
Δεν εξάγουν σχεδόν τίποτα στην Αμερική.
Oι Κινέζοι παραγωγοί έχουν να χάσουν τα περισσότερα από το μπλοκ BRICS που ανταγωνίζεται τον Trump, με τα ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές τους που διακυβεύονται να είναι της τάξης των 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου τα 3/4 του συνόλου των εξαγωγών BRICS στην Αμερική).
Ωστόσο, ο Xi έχει αναμφίβολα υπολογίσει ότι η οικονομία της Κίνας είναι πιθανό να στοχοποιηθεί ούτως ή άλλως από την αμερικανική στροφή στον προστατευτισμό, επομένως έχει κάθε κίνητρο να δημιουργήσει προληπτικά ένα διεθνές μέσο συναλλαγών που να προστατεύει από κυρώσεις, παρά τους κινδύνους για τις εξαγωγικές αγορές, όπως ακριβώς έχουν κάνει οι BRICS.
Έχει, ήδη, δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο σύστημα τραπεζικών συναλλαγών και ένα ανεξάρτητο πολυεθνικό πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να παρακάμψει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ευθυγραμμισμένα με τις ΗΠΑ.
Η απειλή του Trump παρέχειπερισσότερες αποδείξεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστος διαχειριστής ενός διεθνούς νομισματικού συστήματος και έτσι καθιστά τη μετανάστευση μακριά από ένα σύστημα κυριαρχίας του δολαρίου προς κάποιου είδους εναλλακτικό νομισματικό σύστημα ακόμη πιο επείγουσα και επιτακτική για κάθε κράτος που φοβάται να προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον.
Ένα άλλο παράδοξο σχετικά με την απειλή του Trump είναι ότι τα εμπορικά εμπόδια βλάπτουν τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους ξένους.
Δεν είναι απλώς αυτή η περίπτωση που οι μεγάλοι λιανοπωλητές γεμίζουν τια αποθήκες τους με φθηνά καταναλωτικά αγαθά κινεζικής κατασκευής που οι Αμερικανοί φαίνεται να μην θέλουν να σταματήσουν να τα καταναλώνουν.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα είναι, επίσης, ένας κρίσιμος προμηθευτής ηλεκτρονικών και μηχανολογικού εξοπλισμου, από τις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι αμερικανικές επιχειρήσεις για τη δική τους παραγωγικότητα.
Οι δασμοί δεν αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της αποβιομηχάνισης της Αμερικής, αλλά η ξαφνική διακοπή της πρόσβασης σε κινεζικά κεφαλαιουχικά αγαθά και η αναγκαστική εκτροπή των σπάνιων εισροών σε τομείς όπου η Αμερική δεν διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναπληρώσει τις χαμένες εισαγωγές, γεγονός που σημαίνει τεράστιες απώλειες παραγωγικότητας και πραγματικών εισοδημάτων για τους Αμερικανούς εργάτες.
Θα την πληρώσουν οι MAGA...
Οι δασμοί είναι δυνατόν σίγουρα να επιταχύνουν τη διαδικασία αποβιομηχάνισης και την παρακμή της μεσαίας τάξης και να κάνουν τις επενδύσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε δολάρια ακόμη πιο μη ελκυστικά για τους ξένους.
Η υλοποίηση της απειλής του Trump θα ήταν θεαματικά αντιπαραγωγική για τους Αμερικανούς που τον ψήφισαν.
Βεβαίως, ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε ανταγωνιστικά μπλοκ βλάπτει όλους, όχι μόνο τους Αμερικανούς, οπότε η απειλή του Trump μπορεί να είναι απλώς μια μπλόφα για να κερδίσει πλεονέκτημα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και δεν θα προκαλέσει πραγματική ζημιά
Ακόμη και ως απλό διαπραγματευτικό τέχνασμα, οι απαιτήσεις του Trump δεν έχουν νόημα.
Αυτό που ο Trump δεν φαίνεται να κατανοεί είναι ότι το συνεχές τύπωμα δολαρίων fiat και άλλων πληθωριστικών νομισματικών μονάδων βλάπτει επίσης όλους.
Η συνεχιζόμενη εξάρτηση του κόσμου από τα δολάρια fiat δεν είναι αποδεκτό καθεστώς, ούτε καν για τους Αμερικανούς.
Το να χρησιμοποιείς απειλές για την προκληση οικονομικού χάους για να διατηρήσεις στη θέση του το σημερινό αποτυχημένο σύστημα είναι παρανοϊκό.
Δεν είναι μόνο οι ληστρικές ελίτ της Αμερικής (που τυχαίνει να είναι σκληρά κατά του Trump).
Εκμεταλλευόμενος ανεπιτήδευτα ολόκληρο τον κόσμο με αυτό που ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Valéry Giscard d'Estaing αποκάλεσε το «υπερβολικό νομισματικό προνόμιο» της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία δολαρίων fiat για να ελέγχει την παραγωγικότητα άλλων, τη χρήση των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου σε δολάρια ως το κύριο αποθεματικό ενεργητικό για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα σημαίνει ότι αυτό το σύστημα κινδυνεύει με καταστροφική κατάρρευση σε περίπτωση υπερβολικής προσφοράς δολαρίων.
Ο ρόλος του δολαρίου ως το κορυφαίου εμπορικού νομισματος είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εξωτερικής ζήτησης για ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που εκφράζονται σε δολάρια.
Η υπερπληθωριστική απειλή
Είναι αυτή η αμφίβολη επιλογή του αποθεματικού ενεργητικού ως υποκατάστατου του χρυσού που αποτελεί μια υπαρξιακή υπερπληθωριστική απειλή για ολόκληρο το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
Με το δολάριο fiat (που τυπώνεται από την Κεντρική Τράπαζα) να έχει χάσει πάνω από το 98% της αγοραστικής του δύναμης σε χρυσό από τότε που ο Πρόεδρος Ritchard Nixon έκοψε τους τελευταίους δεσμούς με τον χρυσό το 1971, χαρακτηρίζοντάς το «ισχυρό» όπως έκανε ο Trump, είναι μια κατάφωρη υπερβολή.
Το δολάριο στη σημερινή του μορφή δεν είναι πανίσχυρο, βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή.
Είναι καταδικασμένη σε αποτυχία ακόμη και χωρίς μια έκδηλη αμφισβήτηση από τα κράτη των BRICS.
Κάποια σοβαρή δημοσιονομική δυσπραγία ακολουθούμενη από ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης στο συνεχώς διογκούμενο δολάριο μας θα ήταν αρκετή για να το πλήξει και όλα τα εξαρτώμενα από το δολάριο νομίσματα μαζί του.
Η υπερβάλλουσα προσφορά του δολαρίου υπό το παρόν σύστημα είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος ανθρωπογενής κίνδυνος που απειλεί τη συνέχεια του πολιτισμού εκτός από έναν πυρηνικό πόλεμο.
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου όλες οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν σπάσει και ακόμη και οι «βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες» κλείνουν παντού, επειδή όλα τα χρήματα έγιναν άχρηστα.
Αντί να υπερασπίζεται μάταια το εύθραυστο νομισματικό status quo με απειλές οικονομικής καταστροφής, ο Trump θα πρέπει να οδηγεί την Αμερική -και όσο περισσότερο τον υπόλοιπο κόσμο μπορεί- μακριά από το δολάριο fiat και πίσω προς έναν αποκεντρωμένο κανόνα χρυσού, ή ακόμα καλύτερα, προς ένα βελτιωμένο, αποκεντρωμένο πρότυπο χρυσού που συνδυάζεται με κανόνα αποθεματικού 100 % για όλα τα υποκατάστατα χρήματος χωρίς κίνδυνο.
Οι Αμερικανοί χρειάζονται επίσης μια καλύτερη μορφή χρημάτων από το δολάριο fiat.
Στο βαθμό που οι εχθροί της Αμερικής μπορούν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν από ένα αποτυχημένο δολάριο fiat στρέφοντας προς κάποιο είδος καλαθιού χρυσού και νομισμάτων fiat, είναι σοφό για την Αμερική να μην εφαρμόσει μια ακόμη καλύτερη νομισματική μεταρρύθμιση που βασίζεται στον χρυσό και να ενθαρρύνει τους συμμάχους της να κάνουν το ίδιο;
Αντί να φοβάστε τον διεθνή νομισματικό πόλεμο και να προσπαθήσει να κρυφτεί από αυτόν, γιατί να μην προσπαθήσετε να κερδίσετε τον ανταγωνισμό δημιουργώντας μια ακόμη καλύτερη μορφή χρημάτων;
HΠΑ: Προσφορά χρήματος (δείκτης Μ2)
Τα αποτυχημένα πειράματα και τα διδάγματα απο την Ιστορία
Ενώ πολλοί οικονομολόγοι έξω από την αυστριακή σχολή μπορεί να χλευάζουν τις εκκλήσεις για αξιόπιστες νομισματικές μονάδες και τις ανησυχίες για τους κινδύνους υπερπληθωρισμού, είναι περίεργο το γεγονός ότι η λανθασμένη πίστη τους στις «εμπειρικές» και οικονομετρικές μεθόδους δεν τους οδήγησε να αναλογιστούν την τρομερή ιστορία των εκατοντάδων πειραμάτων με πλασματικά χρήματα που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει πάντα την περασμένη χιλιετία, ξεκινώντας με το πρώτο παράδειγμα ενός νομίσματος fiat που χρονολογείται ακριβώς πριν από 1.000 χρόνια στην Κίνα.
Σίγουρα ακόμη και εκείνοι που έχουν ανοσία στην αδιαμφισβήτητη λογική της σκόπιμης δράσης πρέπει να παραδεχτούν ότι, σε όλα τα ιστορικά αρχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι δασμοί και άλλες προτάσεις οικονομικού προτατευτισμού δεν κατάφεραν ποτέ να σώσουν χρήματα από τη μάστιγα των συνεχών υποτιμήσεων (συνήθως διάρκεια δεκαετιών) ακολουθούμενη από απόλυτη λήθη και το χάος σε ολόκληρη την οικονομία.
Μόνο μια μετάβαση πίσω στα πολύτιμα μέταλλα θα αποτρέψει μια υπερπληθωριστική καταστροφή.
Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το δολάριο διαφέρει από αυτά τα ιστορικά προηγούμενα από οποιαδήποτε σημαντική άποψη, εκτός από το γεγονός ότι η απειλή της νομισματικής καταστροφής είναι πλέον καθολική.
Η αποκατάσταση της στήριξης του χρυσού για το δολάριο, όχι οι δασμοί, είναι το μόνο βιώσιμο σχέδιο για να ανακτήσει το δολάριο μέρος από την αίγλη του.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών