
Για πρώτη φορά από το 2020, ο διεθνής λόγος χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκε, καθώς το παγκόσμιο χρέος σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό φτάνοντας το 2024 σε 318 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε.
Η αύξηση του παγκόσμιου χρέους κατά 7 τρισεκατομμύρια δολάρια ήταν μικρότερη από το ήμισυ της αύξησης του 2023, όταν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed προκάλεσαν αύξηση του δανεισμού. Ωστόσο, το IIF προειδοποίησε ότι οι λεγόμενοι «εκδικητές ομολόγων» θα μπορούσαν να τιμωρήσουν τις κυβερνήσεις, εάν τα δημοσιονομικά ελλείμματα συνεχίσουν να αυξάνονται.
«Ο αυξανόμενος έλεγχος των δημοσιονομικών ισοζυγίων -ιδιαίτερα σε χώρες με έντονα πολωμένο πολιτικό τοπίο- ήταν ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών», επισημαίνει το IIF. Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις της αγοράς στις δημοσιονομικές πολιτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησαν στη λήξη της βραχύβιας θητείας της πρωθυπουργού Liz Truss το 2022, ενώ παρόμοιες πιέσεις στη Γαλλία οδήγησαν τον πρωθυπουργό Michel Barnier στην απομάκρυνση πέρυσι.
Το χρέος προς το ΑΕΠ -ένας δείκτης για την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους- πλησίασε το 328%, μια αύξηση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας, καθώς τα επίπεδα του δημόσιου χρέους των 95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ συγκρούστηκαν με την επιβράδυνση του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης.
Το IIF δήλωσε ότι αναμένει ότι η αύξηση του χρέους θα επιβραδυνθεί φέτος, εν μέσω της πρωτοφανούς αβεβαιότητας της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής και του ακόμα αυξημένου κόστους δανεισμού. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι παρά το υψηλό κόστος δανεισμού και την αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής, η πρόβλεψή τους για αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ φέτος θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω των εκκλήσεων για δημοσιονομικά κίνητρα και μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη.
Ο κίνδυνος για τις αναδυόμενες αγορές
Οι αναδυόμενες αγορές, με κινητήρια δύναμη την Κίνα, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, αντιπροσώπευαν περίπου το 65% της παγκόσμιας αύξησης του χρέους πέρυσι. Αυτός ο δανεισμός, μαζί με το χρέος ρεκόρ των 8,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που οι αναδυόμενες αγορές πρέπει να μετακυλήσουν φέτος -το 10% από αυτό σε ξένο νόμισμα- θα μπορούσε να επιβαρύνει τις ικανότητες των χωρών να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες πολιτικές και οικονομικές καταιγίδες.
«Οι αυξημένες εμπορικές εντάσεις και η απόφαση της κυβέρνησης Trump να παγώσει την εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στην USAID, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές προκλήσεις ρευστότητας και να περιορίσουν την ικανότητα μετακύλισης και την πρόσβαση σε χρέος σε ξένο νόμισμα», αναφέρει η έκθεση. «Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της κινητοποίησης των εγχώριων εσόδων για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι εξωτερικών σοκ».
Αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κένυα και η Ρουμανία, έχουν αγωνιστεί να ενισχύσουν τα εγχώρια έσοδα λόγω της οργής του κοινού για τις αυξήσεις φόρων και τις επερχόμενες εκλογές, αντίστοιχα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών