Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα άδυτα του ινδικού στρατού: Πώς εξαφάνισε την επίθεση του Πακιστάν με τα πανίσχυρα S-400, Harpy Drone, SCALP σε 24 ώρες

Στα άδυτα του ινδικού στρατού: Πώς εξαφάνισε την επίθεση του Πακιστάν με τα πανίσχυρα S-400, Harpy Drone, SCALP σε 24 ώρες
Η κατάσταση προκαλεί παγκόσμιο τρόμο καθώς Ινδία και Πακιστάν έχουν μαζί 350 πυρηνικές κεφαλές...
Η ένταση στην περιοχή του Κασμίρ κλιμακώθηκε ραγδαία εκ νέου αυτή την εβδομάδα, όταν το Πακιστάν, μετά την αποτυχία της Επιχείρησης «Σιντούρ» που εκτέλεσε η Ινδία κατά τρομοκρατών στο Παχαλγκάμ, επιχείρησε να πλήξει στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών στην Ινδία, χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), και πυραύλους.
Η επίθεση έγινε μεταξύ 8 και 10 μ.μ., με το Πακιστάν να στοχεύει περιοχές όπως το Τζαμού, το Παθανκότ, το Φεροζεπούρ και άλλες.
Ωστόσο, η Ινδία απάντησε συντονισμένα, χτυπώντας στρατηγικές πόλεις του Πακιστάν, όπως η Λαχόρη, η Ισλαμαμπάντ, η Πεσαβάρ και η Σιαλκότ.
Η Ινδία, για ακόμη μια φορά, απέδειξε την στρατηγική της υπεροχή, χρησιμοποιώντας προηγμένα όπλα και συστήματα αεράμυνας, που αντέτειναν τις πακιστανικές επιθέσεις με επιτυχία.
Πάντως η κατάσταση προκαλεί παγκόσμιο τρόμο καθώς Ινδία και Πακιστάν έχουν μαζί 350 πυρηνικές κεφαλές...
2051821_1.jpg
Ινδική Στρατιωτική Υπεροχή: Το Σύστημα S-400 και η Καταστροφή των Εχθρικών Απειλών

Η Ινδία, σε απάντηση στην επίθεση, ενεργοποίησε το ισχυρότερο αμυντικό σύστημα αεράμυνας του κόσμου – το S-400.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας έθεσε σε λειτουργία το σύστημα S-400 Sudarshan Chakra, το οποίο κατέστρεψε αποτελεσματικά τα εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη και drones που κατευθύνονταν προς την Ινδία.
Το S-400 θεωρείται από τα πιο προηγμένα και καταστροφικά όπλα της Ινδίας, και είναι ικανό να αναχαιτίσει κάθε απειλή στον αέρα, προστατεύοντας τις στρατηγικές υποδομές του έθνους.
1680625558-9197.jpg
Fc5X28SHtzeqKOjLzmUm.webp
Η ικανότητα του S-400 να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικά αεροσκάφη και πυραύλους σε μεγάλες αποστάσεις επιτρέπει στην Ινδία να προστατεύσει τα εδάφη της από πιθανές απειλές.
Η Ινδία, έτσι, απέδειξε τη στρατηγική της ικανότητα και την αδιαμφισβήτητη υπεροχή στον τομέα της αεράμυνας.

Ο Ρόλος του Harpy Drone και του Πυραύλου SCALP

Μετά την επίθεση του Πακιστάν, οι Ινδικές δυνάμεις ανταπέδωσαν με επιτυχία χρησιμοποιώντας τον ισχυρό πύραυλο SCALP (γνωστός και ως Storm Shadow), ο οποίος καταστρέφει στρατηγικές εγκαταστάσεις του εχθρού σε μεγάλες αποστάσεις. Η εξαιρετική ακρίβεια του SCALP (450 χιλιόμετρα) τον καθιστά ιδανικό για να διαπεράσει ανθεκτικά καταφύγια και να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.
Αντίστοιχα, το Harpy Drone ή Harop, το οποίο χρησιμοποιεί η Ινδία, είναι ένα εξελιγμένο ισραηλινό όπλο που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει συστήματα αεράμυνας και ραντάρ, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές.
Αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι ικανό να εξαπολύσει στοχευμένα πλήγματα ακριβείας, γεγονός που το καθιστά αξεπέραστο σε στρατηγικές επιχειρήσεις.

Το Σύστημα «Akash»: Ανεμπόδιστη Άμυνα και Εξαιρετική Απόδοση

Το Akash, το εγχώριο σύστημα αεράμυνας της Ινδίας, απέδειξε τη δύναμή του στην αποτροπή των επιθέσεων με drones από το Πακιστάν.
Το σύστημα Akash έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αποτυχία των προσπαθειών του Πακιστάν να πλήξει ινδικές πόλεις, καταστρέφοντας επιτυχώς τις επιθέσεις στις 8 και 9 Μαΐου.
Η επιτυχία του Akash αντανακλά την εξαιρετική τεχνολογία που διαθέτει η Ινδία στον τομέα της στρατιωτικής ασφάλειας.
whatsapp-image-2025-05-09-at-123017_681dc0eff3137.webp09-may6_681dbfaf3fe6f.webpindian-army_31f948274e430c322eb8478e9bac4457.avif09-may4_681dbf316f283.webp
Πυρηνική Ισορροπία Τρόμου: Ινδία και Πακιστάν με 350+ πυρηνικές κεφαλές

Η Νότια Ασία είναι μια από τις πιο ευαίσθητες γεωπολιτικά περιοχές στον κόσμο –
και ο λόγος δεν είναι μόνο οι ιστορικές εντάσεις Ινδίας-Πακιστάν, αλλά και το γεγονός ότι διαθέτουν συνολικά πάνω από 350 πυρηνικές κεφαλές.

Ινδία
Διαθέτει περίπου 160–170 πυρηνικές κεφαλές (σύμφωνα με SIPRI).
Έχει αναπτύξει τριάδα αποτροπής: χερσαίοι πύραυλοι (Agni), αερομεταφερόμενα συστήματα και υποβρύχια (Arihant-class).
Στρατηγική: “No First Use”, αλλά με δυνατότητα «μαζικής ανταπόδοσης».
im-60180342.avif

Πακιστάν
Διαθέτει περίπου 165–175 κεφαλές, πιθανόν περισσότερες σε ανάπτυξη.
Έμφαση σε μικρότερης εμβέλειας τακτικά πυρηνικά όπλα, π.χ. Nasr missile, για να αντιμετωπίσει πιθανή συμβατική ινδική υπεροχή.
Δεν έχει δηλώσει πολιτική “No First Use”.

Η «Ισορροπία Τρόμου»

Παρά το αριθμητικό ισοζύγιο, η Ινδία υπερέχει σε στρατηγική σταθερότητα, υποδομές και τεχνολογία. Το Πακιστάν εστιάζει περισσότερο στην πυρηνική αποτροπή μέσω τακτικών απειλών, γεγονός που
θεωρείται ασταθής πυρηνική στρατηγική από αναλυτές.

Σοκ από το Πανεπιστήμιο Princeton: Πόλεμος με 125 εκατομμύρια νεκρούς

Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος χρήσης ατομικών όπλων –η Ινδία και το Πακιστάν διαθέτουν περίπου 350 πυρηνικές κεφαλές προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Σύμφωνα με προσομοιώσεις του Πανεπιστημίου Princeton, μία τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο έως και 125 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και παγκόσμιες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες, όπως πτώση θερμοκρασίας και λιμοί.
«Το σενάριο, σχεδιασμένο για το 2025, προβλέπει μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον αξιωματούχων της Ινδικής κυβέρνησης με μεγάλο αριθμό θυμάτων, η οποία θα οδηγήσει σε μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας», αναφέρει η μελέτη του διάσημου Πανεπιστημίου.
agni-iii_650x400_81429169117.webp

Εάν η Ινδία και το Πακιστάν χρησιμοποιήσουν και τις 350 πυρηνικές κεφαλές, θα μπορούσαν να πεθάνουν από 50 έως 125 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ταυτόχρονα, οι περιβαλλοντικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές από ολόκληρο τον κόσμο.
Η παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας μπορεί να μειωθεί κατά 2°-5°C και οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 15-30%.
Αυτό θα επηρεάσει άμεσα την αγροτική παραγωγικότητα και μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πείνα», επισημαίνει στην προσομοίωσή του το πανεπιστήμιο Princeton.
Η παγκόσμια κοινότητα, ιδιαίτερα η Δύση, έχει κάθε λόγο να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς μια μείζονα κρίση στη Νότια Ασία θα μπορούσε να επηρεάσει διεθνείς ισορροπίες, την παγκόσμια οικονομία αλλά και κρίσεις όπως αυτή στην Ουκρανία, αποσπώντας πόρους και προσοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης