Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup και ΗSBC έχουν προτείνει να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα σε εισηγμένες του FTSE 25 - Εντός του Ιουνίου αναμένονται τουλάχιστον άλλες 2 ελληνικές εκδόσεις

  Citigroup και ΗSBC έχουν προτείνει να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα σε  εισηγμένες του FTSE 25 - Εντός του Ιουνίου αναμένονται τουλάχιστον άλλες 2 ελληνικές  εκδόσεις
Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να εκδοθούν τουλάχιστον 2 διεθνή εταιρικά ομόλογα εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά τις πρόσφατες υπερκαλύψεις των εκδόσεων της Frigoglass και των Ελληνικών Πετρελαίων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Citi και η HSBC έχουν συναντηθεί με όλες τις εταιρίες του Ftse 25 που δεν έχουν πραγματοποιήσει διεθνής εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προκειμένου να της πείσουν να προχωρήσουν σ' αυτή τη κίνηση, που αποσκοπεί  αφενός για να στηρίξουν τις επενδύσεις τους και αφετέρου να μειώσουν το δανεισμό τους.
«Πρόκειται για εξέλιξη που συναντούμε πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο» δηλώνουν διαχειριστες κεφαλαίων τονίζοντας ότι «παλαιοτερα τέτοιες εταιρικές εκδόσεις μπορούσαν να πραγματοποιούν μόνο εισηγμένες με ισχυρές ταμειακές ροές όπως ο ΟΤΕ, η Τιτάν, η ΔΕΗ, η Coca Cola HBG και φυσικά οι τράπεζες». Αυτη τη στιγμή υπογραμμίζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων «όλες οι υγιείς εισηγμενες συζητούν για να εκδόσουν διεθνή ομόλογα και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις».
Στο ξεκίνημα του 2013 και ενώ το κλίμα παρέμεινε ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα και την πορεία των μεταρρυθμίσεων οι επιτυχημενες εκδόσεις από  ΟΤΕ, η Coca-Cola, Εθνική τράπεζα, Αlpha Bank έδειξαν  δειλά δειλά να δείχνουν τον δρόμο για το «ξεπάγωμα» των πιστωτικών γραμμών μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων, προσελκύοντας ξένα και εγχώρια κεφάλαια. Μετά τρία χρόνια ψύχους στη διατραπεζική αγορά, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις σηματοδοτούν και τη βελτίωση που φέρνει στην πραγματική οικονομία η σημαντική μείωση του ρίσκου χώρας.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι το υψηλό επιτόκιο δανεισμού ακόμη και για τις μεγάλες εισηγμένες εταιρίες που ξεκινά από το 7,8% και ξεπερνά το 8,5%. Οπως εξηγούν τα στελέχη των εταιριών που διαχειρίζονται αυτές τις εκδόσεις, ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι εταιρίες ακόμη δεν έχουν αποκαταστήσει τις πιστωτικές γραμμές με τράπεζες του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού. Αναμένεται η κατάσταση να εξομαλύνεται όσο θα βελτιώνεται η μακροοικονομική εικόνα της χώρας και θα αυξάνεται ο δείκτης ρίσκου για επενδύσεις στην Ελλάδα με την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Οπως δηλώνουν στην «Κ» υπεύθυνοι ξένων αγορών από χρηματιστηριακές εταιρείες, τα πλεονεκτήματα των εταιρικών ομολόγων είναι τα εξής: 1) συγκεκριμένο εισόδημα: γνωρίζεις εκ των προτέρων τι θα πληρώσει το ομόλογο (με την προϋπόθεση πως η εταιρεία τιμά τις υποχρεώσεις της μέχρι τη λήξη του, 2) οι τιμές των ομολόγων τείνουν να έχουν μικρότερη διακύμανση από τις μετοχές των αντίστοιχων εταιρειών στα χρηματιστήρια όπου δραστηριοποιούνται, 3) μεγαλύτερη εξασφάλιση από τους μετόχους σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας, 4) παρ? όλο που τα εταιρικά ομόλογα θεωρούνται πιο επικίνδυνα από τα κρατικά ομόλογα, εντούτοις πολλοί εταιρικοί ισολογισμοί δείχνουν μια πολύ πιο υγιή εικόνα από τους κρατικούς ισολογισμούς.
Αντίθετα, τα μειονεκτήματα που θα πρέπει να γνωρίζει ο επενδυτής που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων είναι: 1) Σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας ενδέχεται να προκύψει απώλεια μέρους ή όλου του κεφαλαίου, 2) Ο υψηλός πληθωρισμός ενδέχεται να μειώσει την αγοραστική δύναμη των χρημάτων του επενδυτή και να αποτελέσει την αιτία έντονης διόρθωσης στις τιμές τους. Σε περίπτωση που χρειάζεται να ρευστοποιηθεί πριν από τη λήξη, μπορεί να προκύψει κεφαλαιακό κέρδος ή ζημία. Οι κυριότεροι λόγοι που επιλέγει μία επιχείριση να εκδώσει ομολογιακά δάνεια είναι οι εξής:
α) Να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, σε μία χρονική στιγμή που οι γραμμές πίστωσης λόγω της εξάχρονης ύφεσης έχουν κλείσει από τις τράπεζες, β) Να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, προσδοκώντας τον ερχομό της ανάπτυξης και να κερδίσει χρόνο προσαρμογής, γ) Να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες που χρειάζονται κεφάλαια κίνησης και δεν θέλει να διακινδυνέψει τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει η επιχείρηση για να αποπληρώνει τις μηνιαίες υποχρεώσεις της.Με ηπιότερους ρυθμούς συνεχίζεται και το 2013 η άντληση ρευστότητας από τις εισηγμένες, μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων, καθώς περιορίζεται ο αριθμός των εταιρειών που έχουν τη δυνατότητα και τις εγγυήσεις απέναντι στις τράπεζες προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους. Ηδη, στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης έχουν υπογραφεί συμβάσεις για ομολογιακά δάνεια με συνολική αξία που προσεγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Με το τραπεζικό σύστημα να αδυνατεί να υποστηρίξει τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, αφού καθυστερεί η ανακεφαλαιοποίηση, οι εισηγμένες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας με την έκδοση ομολογιακών δανείων, η αξία των οποίων είναι χαμηλή σε σύγκριση βέβαια με τα κεφάλαια που είχαν αντληθεί (άνω των 3 δισ.) την τριετία
2006 - 2008, ενώ μόνο τη διετία 2008 - 2009 τα ομολογιακά δάνεια των εισηγμένων ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης