Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χρυσοχοΐδης (ξενοδόχοι Κομοτηνής): Η Θράκη πάσχει τουριστικά - Χρειάζεται στήριξη και αλλαγή νοοτροπίας

Χρυσοχοΐδης (ξενοδόχοι Κομοτηνής): Η Θράκη πάσχει τουριστικά - Χρειάζεται στήριξη και αλλαγή νοοτροπίας

Τι δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης στο BN

Σχετικά Άρθρα
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες της Κομοτηνής για την τουριστική κίνηση στην περιοχή τους, μετά από είκοσι μήνες τιτάνιου αγώνα λόγω πανδημίας και μείωση τζίρου που όπως υποστηρίζουν, αν εξαιρέσεις τους δύο τελευταίους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αγγίζει συνολικά το - 55% του 2019.

«Από τέλη Ιουνίου μέχρι και τέλη Αυγούστου η κίνηση στα ξενοδοχεία της Κομοτηνής κάνει «κοιλιά».
Μέχρι και σήμερα, στηριζόμαστε στους φοιτητές, στους καθηγητές, στα συνεργεία που πραγματοποιούν έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή και στον επαγγελματικό τουρισμό που βλέπουμε να έχει αρχίσει κάπως να κινείται, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη συνέχεια.
Και πέρυσι ξεκινήσαμε κάπως καλά, ύστερα όμως, με την έξαρση της πανδημίας και τα lockdowns που ακολούθησαν, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα θέλαμε», σημειώνει στο ΒΝ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Γιώργος Χρυσοχοΐδης, εκπρόσωπος τρίτης γενιάς ξενοδόχων – από τις πιο παλιές στην περιοχή - και Μέλος του Ομίλου «Anatolia Hospitality» που διαθέτει έξι ξενοδοχειακές μονάδες σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Λευκάδα και Μύκονο.

«Στάσιμο το κομμάτι των εκδηλώσεων και της εστίασης»

Ο ίδιος προσθέτει ότι ακόμα και εκδηλώσεις όπως είναι οι δεξιώσεις γάμων, έχουν παραμείνει και αυτές στάσιμες και όσες λίγες προγραμματίζονται, είναι για μικρό αριθμό καλεσμένων.
Θεωρεί ότι «ο κόσμος είναι μαζεμένος λόγω πανδημίας, επειδή οι παρέες διαλύθηκαν μετά από ενάμιση χρόνο καραντίνας, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί ο κοινωνικός ιστός και να έχουν ελαχιστοποιηθεί οι επαφές μεταξύ ατόμων, όπως είναι οι συγγενείς και οι φίλοι».
Αν και η Ροδόπη διαθέτει έντονο θρησκευτικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε, προκειμένου να προσελκύσει ταξιδιωτικό κοινό είτε από την Ελλάδα, είτε από την Τουρκία και τα Βαλκάνια.
Τώρα που ουσιαστικά αρχίζει να αχνοφαίνεται «φως» ότι η Covid θα μπορούσε να εξελιχθεί από την ερχόμενη άνοιξη σε ενδημική γρίπη, η αλλαγή της νοοτροπίας των τουριστών ανέδειξε όπως λένε και την αναγκαιότητα αλλαγής της νοοτροπίας της ευρύτερης περιοχής τους.
Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι ακόμη και η γαστρονομία – εστίαση της πόλης που έχει αρκετούς «θησαυρούς γεύσης» δεν έχει τύχει της απαραίτητης προσοχής και φροντίδας για να αναβαθμιστεί ποιοτικά, παρά το γεγονός ότι το σύγχρονο πρόσωπο της Κομοτηνής έχει επενδύσει αρκετά στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, με στέκια που γεμίζουν από φοιτητές και νεολαία.
«Η Θράκη πάσχει τουριστικά. Ειδικά η περιοχή μας χρειάζεται να στηριχθεί και να αλλάξει νοοτροπία, εάν θέλουμε να προσελκύσουμε ποιοτικό τουρισμό ακόμα και στις ταβέρνες μας, οι οποίες πραγματικά προσφέρουν γεύσεις μοναδικές και έχουν πολλές δυνατότητες για να εξελιχθούν στο κάτι παραπάνω», σημειώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Συμπληρωματικά κίνητρα για να προσελκύσουμε «άλλα» πορτοφόλια»

Σε αντίθεση με τη γειτονική Ξάνθη, όπου η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη τα Σαββατοκύριακα και την εποχή του καρναβαλιού (ακόμη και το ποδόσφαιρο έχει παίξει το ρόλο του), οι τουριστικές επιχειρήσεις της Ροδόπης αναζητούν εκείνες τις «καινοτομίες» που θα ανεβάσουν τους τζίρους της τοπικής κοινωνίας.
Η περιοχή αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό, με το φυσικό περιβάλλον να διατηρεί τη φυσιογνωμία του «παρθένου», ενώ στην πόλη, ενώνονται δύο διαφορετικοί πολιτισμοί και δύο διαφορετικές θρησκείες και δημιουργούν ένα μοναδικό συνδυασμό που αντανακλάται στα σοκάκια της πόλης, στα παραδοσιακά προϊόντα, στις γιορτές και τις εκδηλώσεις, στα ήθη και έθιμα αλλά και στην τοπική κουζίνα.
Η αύξηση της ροής Τούρκων επισκεπτών προ πανδημίας, δημιούργησε ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης για τους ντόπιους, οι οποίες όμως όπως υποστηρίζουν, δεν αξιοποιήθηκαν.
«Για παράδειγμα, η σπηλιά του Κύκλωπα δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα θέλαμε, οι παραλίες μας είναι παρθένες και δεν έχουν αναδειχθεί, τα μνημεία μας πρέπει να γίνουν πιο φιλόξενα και η πόλη θα πρέπει να ανέβει επίπεδο στη γαστρονομία για να εμπλουτιστεί το προϊόν μας και σε γεύσεις και σε περιβάλλον.
Τα μονοπάτια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, επίσης» σημειώνει ο επικεφαλής των ξενοδόχων Ροδόπης.
Η περιοχή στηρίζεται σε ποσοστό 85% στον εσωτερικό τουρισμό, αλλά πλέον τα γκρουπ που επισκέπτονται την Κομοτηνή, λόγω πανδημίας δεν έχουν φανεί. «Σίγουρα η κατάσταση που επικρατεί δεν συνιστά «τουριστική ανάπτυξη» για το Νομό Ροδόπης» λένε οι επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν τα τελευταία χρόνια να γίνονται κάποιες προσπάθειες σε επίπεδο αυτοδιοίκησης κυρίως, ώστε η περιοχή να στηριχθεί με συμπληρωματικά κίνητρα επισκεψιμότητας, εναλλακτικό τουρισμό, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης