Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα πάγια στους λογαριασμούς ρεύματος τιμωρούν όσους κάνουν οικονομία

Τα πάγια στους λογαριασμούς ρεύματος τιμωρούν όσους κάνουν οικονομία

Οι διαφορές χρέωσης είναι χωρίς ουσία αλλά για να εφαρμοστούν κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης πρέπει τα πάγια των τιμολογίων ρεύματος να κλιμακώνονται αναλόγως.

 

Σχετικά Άρθρα

Τα πάγια στους λογαριασμούς ρεύματος τιμωρούν όσους κάνουν οικονομία   

Στον… αέρα το κυβερνητικό σχέδιο υλοποίησης κινήτρων μείωσης της ενέργειας  των νοικοκυριών και των  επιχειρήσεων . Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ  παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να διαμορφώσει έστω και με καθυστέρηση 12 μηνών  μία νέα κουλτούρα στους καταναλωτές  βρίσκει αντιδράσεις από τους προμηθευτές και κυρίως από τη ΔΕΗ, η οποία πρέπει τον Οκτώβριο να διαμορφώσει νέο τιμολόγιο  χωρίς να περιλαμβάνει  μηναίο πάγιο.

Τα κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης πρέπει να  συνοδεύονται  από την κατάργηση των μηνιαίων  παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος διότι σε αντίθετη περίπτωση  θα  είναι κοροϊδία για τους καταναλωτές.

Τα  ενιαία πάγια… ευνοούν για υψηλές καταναλώσεις.  

Σήμερα η παρουσία του παγίου στα τιμολόγια ρεύματος επιβραβεύει τους καταναλωτές  με υψηλές καταναλώσεις ενώ τιμωρεί τους καταναλωτές που κάνουν οικονομία. Οι προμηθευτές ενέργειας σε πιο ήρεμες περιόδους διαμόρφωσαν μια τιμολογιακή πολιτική αξιοποιώντας τον μηνιαίο πάγιο ως «καπέλο» στην ονομαστική τιμή ανά KWh  για να είναι θεωρητικά  πιο ανταγωνιστικοί.

Τι λένε οι υπολογισμοί !

Οι απλοί υπολογισμοί λένε ότι ο καταναλωτής μιας εταιρείας με 500 kwh το μήνα και με πάγιο 5 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 0,01 ευρώ στην τελική τιμή της Kwh. Αντίθετα οι καταναλωτές που αφομοιώνουν τις νέες πρακτικές και καταναλώνουν το μήνα 250 Kwh και το πάγιο παραμένει στα 5 ευρώ το νοικοκυριό θα πληρώσει 100% ακριβότερο  το ρεύμα διότι στο δικό του λογαριασμό διότι η επιβάρυνση για το νοικοκυριό που έκανε  οικονομία  πληρώνει πιο ακριβά κατά 2 λεπτά την KWh .

Πάγια ανά κατηγορία κατανάλωσης.

Οι διαφορές χρέωσης είναι χωρίς ουσία αλλά για να εφαρμοστούν κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης πρέπει τα πάγια των τιμολογίων ρεύματος να κλιμακώνονται αναλόγως.

Είναι πρόδηλο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει μια πολιτική κινήτρων μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών  όταν οι προμηθευτές ενέργειας  δεν  θέλουν  να αλλάξουν την  συγκρότηση  των τιμολογίων ρεύματος όταν τα πάγια  αποτελούν  βασικό  πυλώνα εσόδων. Η νέα πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας απαιτεί διαφορετικό πάγιο για κατανάλωση  500 Kwh  και διαφορετικό  πάγιο για  καταναλώσεις ρεύματος κάτω από  250 KwH.

Το κράτος …πατερούλης.

Το κράτος «πατερούλη»  πιθανότατα θα αναλάβει πρωτοβουλίες  σκεπάζοντας  το πρόβλημα των παγίων διότι ο ιδιωτικός τομέας στην προμήθεια ενέργειας δεν έδειξε  τα απαιτούμενα  αντανακλαστικά με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η ΔΕΗ και η διοίκηση του Γιώργου Στάσση θα μπορούσε τους τελευταίους 12 μήνες να  αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού  φτιάχνοντας  τιμολόγια με στόχο  τον περιορισμό  της κατανάλωσης όμως  διατήρησε το πάγιο καθεστώς που εξυπηρετεί όλους.

Πάντως η κυβέρνηση αναμένει  τις τελικές αποφάσεις  της Ε.Ε για  την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι της Ρωσίας για να προχωρήσει  στην τελική διαμόρφωση του πακέτου. Η  ΔΕΗ θα έρθει στο επίκεντρο διότι είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας . Οποιαδήποτε αλλαγή στην επιδότηση  των τιμολογίων ρεύματος  θα την επηρεάσουν άμεσα. 


Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης