Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Τουρκία παίρνει μία πρώτη νίκη με τα F16 παίζοντας το χαρτί της Δύσης - «Άγνωστα νερά» για την ελληνική διπλωματία

Η Τουρκία παίρνει μία πρώτη νίκη με τα F16 παίζοντας το χαρτί της Δύσης - «Άγνωστα νερά» για την ελληνική διπλωματία
Πάμε στην εποχή των ίσων αποστάσεων από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. σε Ελλάδα και Τουρκία
Σας είχαμε ενημερώσει από τους πρώτους ότι η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα καταφέρει να ξεκλειδώσει την αγορά των F16 και την αναβάθμιση των ήδη δικών της F16 και κάποιοι πίστευαν την προπαγάνδα συγκεκριμένων ανθρώπων του ελληνοαμερικανικού λόμπι ή τον κύκλο του γερουσιαστή Menendez που τόνιζαν ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ.
Τώρα, ακόμα και ο αμερικάνος γερουσιαστής ερωτώμενος σήμερα από το Reuters, είπε ότι η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους με τις γειτονικές χώρες και θα πρέπει να ξαναδούμε το αίτημα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να συζητηθεί με την διοίκηση Biden το θέμα των εγγυήσεων από πλευράς Τουρκίας ότι αυτά τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Η Τουρκία θα αναβαθμίσει και θα πάρει και νέα F16

Η Τουρκία παίρνει μία πρώτη νίκη για συγκεκριμένους λόγους. Συμφωνεί στην ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία αλλά πείθει τους συμμάχους ότι πρέπει να αναβαθμίσει την στόλο της καθώς είναι και η ίδια μέλος του ΝΑΤΟ. Και μάλιστα, είναι η 3η χώρα σε κατοχή αμερικανικών F16 από όλες τις άλλες χώρες. Στην ουσία και το ίδιο το ΝΑΤΟ το συμφέρει η αναβάθμιση της τουρκικής αεροπορίας.

Πλήρη αλλαγή διαθέσεων και από Biden

Θυμίζουμε και την δήλωση του αμερικανικού προέδρου Biden που είπε ότι η θα ενισχύσουμε στρατιωτικά την Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό είναι ένα ευρύτερο πλάνο για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Αλλά και τις δηλώσεις στο τετ α τετ που είχαν Erdogan-Biden που μιλούν για μία νέα διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα προχωρήσει στην μεταφορά (πώληση) μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο», ανακοίνωσε εχθές 11 Ιουλίου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, μετά την τριμερή συμφωνίας στο Βίλνιους, για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Άλλωστε, το τουρκικό αίτημα είναι άνω των 20 δις και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, πόσο μάλλον όταν στα συμπεράσματα της Σύσκεψης στο Βίλνους υπάρχει το εδάφιο που λέει ότι πρέπει να ανεβεί το budget των εξοπλισμών εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Πότε θα λάβει τα νέα αεροπλάνα η Τουρκία και πότε η Ελλάδα;

Το πράσινο φως του Biden θα δινόταν ούτως ή άλλως καθώς ακόμα και να αρχίσει άμεσα η διαδικασία της παραγγελίας, η Άγκυρα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 3-4 χρόνια. Το εργοστάσιο που κατασκευάζει τα F-16 Block 70/72 στο Greenville της Νότιας Καρολίνα έχει τη δυνατότητα παραγωγής τεσσάρων αεροσκαφών τον μήνα και ήδη εκκρεμούν παραγγελίες για 148 μαχητικά για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν. Η Ελλάδα την ίδια περίοδο θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα F35.

Πάμε στην εποχή των ίσων αποστάσεων από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. σε Ελλάδα και Τουρκία

Συμπερασματικά περνάμε από την εποχή του περιθωρίου της Τουρκίας λόγω της στενής σχέσης που είχε με την Ρωσία, στην εποχή των ίσων αποστάσεων από Ελλάδα και Τουρκία. H Τουρκία μετά την επανεκλογή Erdogan θα αρχίσει μία διαφορετική προσέγγιση. Ήδη έχει καταστήσει φιλικότερη τη σχέση της με Ισραήλ και Αίγυπτο. Επίσης, έχει βοηθήσει την Ουκρανία να επαναπατρίσει μαχητές του Azov. Ουσιαστικά κινείται πάλι σε γραμμές φιλοδυτικές και μάλιστα αρχίζει να παίζει το χαρτί της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό το πέρασμα της Τουρκίας σε φιλοδυτική στάση, είναι ένα νέο περιβάλλον για την ελληνική διπλωματία.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης