Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι εκλογές σε ΗΠΑ και ΕΕ ανησυχούν τις ασφαλιστικές που είχαν απώλειες 13 δισ από τρομοκρατικά και ακτιβιστικά χτυπήματα

Οι εκλογές σε ΗΠΑ και ΕΕ ανησυχούν τις ασφαλιστικές που είχαν απώλειες 13 δισ  από τρομοκρατικά και ακτιβιστικά χτυπήματα
Οι οικονομικές και ασφαλιστικές απώλειες από επτά μόνο περιστατικά εμφύλιων ταραχών τα τελευταία χρόνια κόστισαν περίπου 13 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ
Ως χρονιά σούπερ εκλογών μπορεί να χαρακτηριστεί το 2024, καθώς ο μισός πλανήτης οδηγείται στις κάλπες εντός του έτους με την Allianz Commercial να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολλές περιοχές, όχι μόνο λόγω της απειλής τοπικών αναταραχών, αλλά και λόγω των ευρύτερων συνεπειών των εκλογικών αποτελεσμάτων στην εξωτερική πολιτική, τις εμπορικές σχέσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Σύμφωνα με νέα έκθεση του φορέα η σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση έρχεται τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, όπου μια σχετικά μικρή διαφορά των αποτελεσμάτων μπορεί να εντείνει τις ήδη υπάρχουσες πολιτικές εντάσεις.
Επιπλέον, μια ενδεχόμενη επικράτηση ή ενίσχυση των κομμάτων της ακροδεξιάς στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω πολιτικό διχασμό. Καθώς οι αναταραχές μπορούν πλέον να εξαπλωθούν ταχύτερα και ευρύτερα, εν μέρει χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οικονομικό κόστος από τέτοια γεγονότα για τις εταιρίες και τους ασφαλιστές αυξάνεται.
Οι οικονομικές και ασφαλιστικές απώλειες από επτά μόνο περιστατικά εμφύλιων ταραχών τα τελευταία χρόνια κόστισαν περίπου 13 δισ. δολάρια στις Η.Π.Α. Με την απειλή της τρομοκρατίας και την προοπτική μεγαλύτερης αναστάτωσης από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές να αυξάνονται, οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να προβλέψουν, καθώς και να μετριάσουν τους αυξανόμενους κινδύνους με ισχυρό σχεδιασμό για τη διασφάλιση της επιχειρηματικής τους συνέχειας.
Πολλοί σχολιαστές έχουν προβλέψει ότι οι εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο θα μπορούσαν να δουν μια σειρά από κράτη να μετατοπίζονται πολιτικά προς τα δεξιά, με την πιθανότητα λαϊκίστικα ή ακροδεξιά κόμματα να κερδίσουν ψήφους και έδρες, βασιζόμενα σε μια τάση που παρατηρήθηκε το 2023. Μια πιθανή επιτυχία αυτών των κομμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξανόμενη αντίθεση στις πολιτικές της Ε.Ε. για το περιβάλλον, τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Άνοδός περιβαλλοντικού ακτιβισμού και τρομοκρατικών απειλών

Μεταξύ 2022 και 2023, τα περιστατικά περιβαλλοντικού ακτιβισμού αυξήθηκαν κατά 120% περίπου. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα ήταν η εμπρηστική επίθεση σε πυλώνα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία από αριστερή εξτρεμιστική ομάδα. Σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις, το γεγονός αυτό, το οποίο ανέστειλε την παραγωγή σε τοπικό εργοστάσιο της Tesla τον Μάρτιο του 2024, οδήγησε σε οικονομικές απώλειες που εκτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τις διαμαρτυρίες υψηλού προφίλ, παρατηρείται επίσης η τάση για τη χρήση πιο στοχευμένων τακτικών, όπως η εστίαση σε άτομα ή πολιτικούς. Υπάρχει πιθανότητα περισσότερες περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες να κλιμακωθούν και να μετατραπούν από αντιδράσεις ενόχλησης σε εκτεταμένες εγκληματικές ενέργειες.
Ο αριθμός των θανάτων από τρομοκρατία αυξήθηκε κατά 22% το 2023 και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017, αν και ο αριθμός των περιστατικών έχει μειωθεί. Η μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα τον Μάρτιο αποτελεί μια επίκαιρη υπενθύμιση ότι ο κίνδυνος τρομοκρατίας με πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα βρίσκεται και πάλι στην παγκόσμια ατζέντα και ότι οι απώλειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Η βασική κινητήρια δύναμη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι η ριζοσπαστικοποίηση των εγχώριων δραστών, η οποία τροφοδοτείται επί του παρόντος από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι επίσης μεγάλη κινητήρια δύναμη του κινδύνου, όπως αποδεικνύει η επίθεση στη Μόσχα.

Πολυεθνικές εταιρίες όλο και περισσότερο επιζητούν ασφάλιση απέναντι σε καταστάσεις πολιτικής βίας

Η πολιτική βία μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις με πολλούς τρόπους. Όσοι βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον των ταραχών μπορεί να υποστούν υλικές ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία και απώλειες λόγω διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ έμμεσες ζημιές μπορεί να προκληθούν στις επιχειρήσεις με τη μορφή απώλειας επισκεψιμότητας ή διακοπής της προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων τους.
Η έκθεση της Allianz Commercial σημειώνει επίσης ότι το πρόσφατο ιστορικό ζημιών από διαδηλώσεις και πολιτικές αναταραχές σε χώρες όπως η Χιλή, η Νότια Αφρική, η Γαλλία και οι Η.Π.Α. αναδεικνύει ότι το ενδιαφέρον για την ασφαλιστική κάλυψη της πολιτικής βίας συνεχίζει να αυξάνεται. Η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από επιχειρήσεις με παρουσία σε πολλές χώρες και όχι τόσο από εταιρίες με μικρότερες και απλούστερες αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού, αν και αυτές μπορούν επίσης να επηρεαστούν αρνητικά από τέτοια γεγονότα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης