Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ετοιμάζεται το ΤΕΚΑ για τις πρώτες επενδύσεις ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ για συντάξεις από 480 - 780 ευρώ

Ετοιμάζεται το ΤΕΚΑ για τις πρώτες επενδύσεις ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ για συντάξεις από 480 - 780 ευρώ
Σήμερα στο ταμείο ασφαλίζονται πάνω από 360.000 εργαζόμενοι με τα αποθεματικά του να φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Στην τελική φάση για την 1η επένδυση ύψους 150-200 εκ. ευρώ, εισέρχεται το νέο ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), μετά οριστικοποίηση του ρόλου των εποπτικών αρχών, με τις επικουρικές που θα αποδίδει να κινούνται σε ποσοστό υψηλότερο ως και 40% από τις αντίστοιχες σημερινές.
Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου καθορίζονται οι λεπτομέρειες της εποπτείας που θα έχει το νέο Ταμείο από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ετοιμάζεται να εισρεύσει σε επενδύσεις ένα μεγάλο κομμάτι από τα σημερινά έσοδα του Ταμείου, που αυτή την στιγμή βρίσκονται με πολύ χαμηλό επιτόκιο στην ΤτΕ.
Σήμερα στο ταμείο ασφαλίζονται πάνω από 360.000 εργαζόμενοι με τα αποθεματικά του να φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις μέσα από ατομικούς κουμπαράδες.
Οι επικουρικές συντάξεις που θα δίνει το ΤΕΚΑ θα είναι υψηλότερες ως και 35% συγκρινόμενες με τις επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ, όπως δείχνει σχετική αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Εργασίας.
Συγκεκριμένα, για σύνταξη με 20ετία το 2050 σε ηλικία 67 ετών, το ΕΤΕΑΕΠ θα έδινε επικουρική 208 ευρώ και το ΤΕΚΑ ανάλογα με το σενάριο απόδοσης (4% ή 4,5%) θα δίνει από 224 ως 259 ευρώ τον μήνα. Με 35 χρόνια από τα 483 ευρώ σήμερα,στο ΤΕΚΑ η επικουρική θα έφτανε τα 640 ευρώ.
Όσοι μεταφερθούν από άλλα επικουρικά ταμεία στο ΤΕΚΑ δεν χάνουν τα δικαιώματα, καθώς στο τέλος της διαδρομής τους, ο χρόνος στο παλιό επικουρικό ταμείο θα υπολογιστεί αυτόνομα και θα βγει το ανάλογο ποσό σύνταξης.
Οι εισφορές μπορούν να επενδύονται σε προϊόντα μηδενικού ρίσκου (π.χ. κρατικά ομόλογα, μακροχρόνιες καταθέσεις, κ.ά.) μικρού ή μεσαίου ρίσκου (αμοιβαία, μετοχές, κ.λπ) με δυνατότητα μεταβολής του χαρτοφυλακίου ανά τρία χρόνια.
H επιλογή συνταξιοδοτικού - επενδυτικού προϊόντος είναι προαιρετική. Ο ασφαλισμένος κατατάσσεται αυτομάτως στο προκαθορισμένο (default) προϊόν και μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myTΕΚΑ να επιλέξει διαφορετικό συνταξιοδοτικό προϊόν.
Το ΕΤΕΑΕΠ θα παραμείνει ο βασικός φορέας επικουρικής ασφάλισης, με 3 εκατ. ασφαλισμένους και 1,2 εκατ. συνταξιούχους, αλλά στα επόμενα 40 χρόνια οι ισορροπίες θα έχουν αντιστραφεί καθώς το ΤΕΚΑ θα μετρά πάνω από 2,5 εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι δεν θα έχουν την ανάγκη κανενός νέου να πληρώνει με τις εισφορές του τη δική τους σύνταξη, διότι θα την έχουν χτίσει οι ίδιοι με τις δικές τους εισφορές.
Επίσης, προαιρετικά, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, μπορούν να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ και οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, που έχουν γεννηθεί από 1.1.1987, δηλαδή είναι έως 37 ετών.
Θα πρέπει όμως οι ίδιοι να επιλέξουν να αλλάξουν Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για να μεταβούν στο ΤΕΚΑ.
Από το 2026 και μετά, κατά την 3η περίοδο το ΤΕΚΑ θα είναι σε θέση να προσφέρει στους ασφαλισμένους έναν μικρό αριθμό κατάλληλα διαμορφωμένων συνταξιοδοτικών προϊόντων (επενδυτικών χαρτοφυλακίων) διαβαθμισμένου ρίσκου (δυναμικό - ισορροπημένο - συντηρητικό).
Θα αφορά βέβαια μόνον εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν το συνταξιοδοτικό προϊόν όπου θα τοποθετούνται οι εισφορές του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myTEKA, ενώ εάν το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν την επιλογή του κάθε τρία χρόνια.
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο θα υπάρχει ισχυρό πλέγμα εξωτερικών και εσωτερικών ελέγχων, αρχές καλής διακυβέρνησης και βέλτιστες πρακτικές. Η διαχείριση δε, των αποθεματικών και της επενδυτικής λειτουργίας του εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σε αυτό στοχεύει η υπουργική απόφαση Τσακλόγλου με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή να είναι αρμόδια για την εποπτεία του Τ.Ε.Κ.Α. σχετικά με τα ακόλουθα επιμέρους, μεταξύ των άλλων, θέματα:

- Τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων και την καταλληλότητα του επιπέδου αυτών
- Την τεχνική βάση υπολογισμού των συντάξεων
- Τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και ιδίως εάν το Τ.Ε.Κ.Α. διαθέτει, σε συνεχή βάση, κατάλληλα και επαρκή περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη των τεχνικών προβλέψεων του συνόλου των δραστηριοτήτων του
- Τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων, καθώς και τις πληροφορίες στο ενημερωτικό έντυπο των συνταξιούχων, κ.α.
- Την αναλογιστική έκθεση και έκθεση διαχείρισης κινδύνων σε ετήσια βάση έως και την 30η Ιουνίου, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εποπτεύεται η υιοθέτηση και εφαρμογή Κανονισμού Επενδύσεων του Ταμείου, με τον οποίο εξειδικεύονται οι κανόνες και οι διαδικασίες για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, σύμφωνα με την Πολιτική Επενδύσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό τεχνικό ζήτημα και λεπτομέρεια., η αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων κ.α

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης