
Το ανακάτεμα της τράπουλας της ΕΕ με την ταξινόμηση φυσικών προσώπων με βάση κοινωνικά χαρακτηριστικά
Ο Κανονισμός για την ΤΝ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 2 Αυγούστου 2026, ωστόσο ορισμένες διατάξεις του Κανονισμού έχουν τεθεί σε εφαρμογή, από τις 2 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους.
Στο πλαίσιο αυτό η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με σημερινό της έγγραφο απαριθμεί τις απαγορευμένες πρακτικές ΤΝ.
Οι πρακτικές αυτές περιλαμβάνουν ιδίως την επιβλαβή χειραγώγηση, την αξιολόγηση ή ταξινόμηση προσώπων με βάση κοινωνικά χαρακτηριστικά και την εξ αποστάσεως βιομετρική ταυτοποίηση σε «πραγματικό χρόνο».
Οι απαγορευμένες πρακτικές για τον ασφαλιστικό κλάδο
1. Συστήματα ΤΝ που εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία ηλικιωμένων με μειωμένο επίπεδο ψηφιακού γραμματισμού με στόχο τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου που δεν είναι απαραίτητο ή την επένδυση σε απατηλά / παραπλανητικά σχήματα, οδηγώντας έτσι τους ηλικιωμένους σε σημαντική απώλεια αποταμιεύσεων και συναισθηματική θλίψη.
Ορισμένες πρακτικές διαφοροποιημένης τιμολόγησης με τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση, που εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και επιβάλλουν υψηλότερες τιμές σε καταναλωτές με χαμηλότερα εισοδήματα, μπορεί να επιφέρουν στους καταναλωτές σημαντική οικονομική επιβάρυνση, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν περισσότερα για την ίδια κάλυψη, και επιπλέον ενδέχεται να τους εκθέσουν σε οικονομικούς κραδασμούς.
2. Μη αποδεκτές πρακτικές κοινωνικής βαθμολόγησης, δηλαδή αξιολόγησης ή ταξινόμησης προσώπων με βάση κοινωνικά χαρακτηριστικά , αναφέροντας ως παράδειγμα ασφαλιστική εταιρία που συλλέγει δαπάνες και άλλες χρηματοοικονομικές πληροφορίες από τράπεζα που δεν σχετίζονται με τον καθορισμό της επιλεξιμότητας των υποψηφίων για ασφάλιση ζωής, αλλά χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του ύψους των ασφάλιστρων . Στις περιπτώσεις αυτές, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναλύει τις πληροφορίες που συγκεντρώνει η ασφαλιστική εταιρία και, βάσει αυτών, προτείνει είτε τον καθορισμό υψηλότερων ασφαλίστρων ζωής για ένα συγκεκριμένο άτομο ή μια ομάδα πελατών είτε την άρνηση / απόρριψη της ασφαλιστικής σύμβασης.
3. Διαμόρφωση προφίλ στο πλαίσιο της κοινωνικής βαθμολόγησης, που αφορά αξιολόγηση ή ταξινόμηση φυσικών προσώπων ή ομάδων προσώπων για μια ορισμένη χρονική περίοδο, με βάση την κοινωνική τους συμπεριφορά ή γνωστά, συναγόμενα ή προβλεπόμενα προσωπικά χαρακτηριστικά τους ή χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.
Το ανακάτεμα με την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ωστόσο ότι η ταξινόμηση φυσικών προσώπων με βάση κοινωνικά χαρακτηριστικά δεν απαγορεύεται γενικώς, αλλά μόνο στις περιπτώσεις όπου πληρούνται σωρευτικά όλες οι προϋποθέσεις του Κανονισμού ΤΝ. Eπίσης αναφέρεται ότι η πιστοληπτική βαθμολόγηση η βαθμολόγηση κινδύνου και το underwriting αποτελούν βασικές πτυχές των υπηρεσιών των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Αυτές οι πρακτικές, καθώς και άλλες νόμιμες δραστηριότητες (όπως η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, η διασφάλιση αποτελεσματικότερης διαχείρισης αξιώσεων, η διενέργεια ειδικών αξιολογήσεων εργαζομένων, η πρόληψη και ανίχνευση απάτης, η επιβολή του νόμου ή η βαθμολόγηση της συμπεριφοράς των χρηστών σε διαδικτυακές πλατφόρμες), δεν απαγορεύονται per se, εφόσον είναι νόμιμες και διενεργούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό ΤΝ και την λοιπή ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Ε.Ε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών