Τελευταία Νέα

Αν. Νικολάου (Generali): Οι κίνδυνοι δεν εκτιμώνται μονοδιάστατα

tags :
Αν. Νικολάου (Generali): Οι κίνδυνοι δεν εκτιμώνται μονοδιάστατα
Οι εταιρείες του ασφαλιστικού τομέα βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση της παροχής καλύψεων

Του Ανδρέα Νικολάου *

Η συζήτηση για τους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους επανέρχεται συχνά τα τελευταία χρόνια στον ασφαλιστικό διάλογο χάρις στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες τις οποίες οι οργανισμοί καλούνται να αντιμετωπίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Διαχείριση Κινδύνου είναι μια έννοια που βρίσκεται, πλέον, πολύ ψηλά στην ατζέντα της εταιρικής διακυβέρνησης των εταιρειών με σκοπό την εξασφάλιση της επιχειρησιακής τους συνέχειας και την προστασίας της βιωσιμότητας των οργανισμών. Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, μια σειρά από γεγονότα που απλώς καταγράφονταν ως σενάρια υψηλού κινδύνου αποδείχθηκαν ρεαλιστικά, δοκιμάζοντας σημαντικά την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων.
Η κλιματική κρίση και η αυξανόμενη ένταση των φαινομένων που προκαλεί, η εμφάνιση της πανδημίας και οι συνέπειες τής αντιμετώπισής της στον χώρο της υγείας και της εργασίας και ο πολλαπλασιασμός των κυβερνοεπιθέσεων στην ψηφιακή εποχή, είναι οι σοβαρότεροι από τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι οργανισμοί.

H πρόκληση της παροχής καλύψεων

Την ίδια στιγμή οι εταιρείες του ασφαλιστικού τομέα βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση της παροχής καλύψεων, που θα δίνουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους μετά την εκδήλωση ενός κινδύνου. Η δημιουργία σύγχρονων ασφαλιστικών προϊόντων σε αυτό το επίπεδο απαιτεί τεχνογνωσία αλλά και συνεχή παρακολούθηση και καταγραφή των φαινομένων προκειμένου να επικαιροποιούνται συνεχώς τα σενάρια αντιμετώπισης και διαχείρισης των κινδύνων με βάση τις παγκόσμιες αλλά και τις γεωγραφικά εντοπισμένες συνθήκες, όπως για παράδειγμα την ένταση της σεισμογενούς δραστηριότητας στην Μεσόγειο ή την πρόσφατη εκδήλωση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, οι σύγχρονες επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν σήμερα, και πολύ περισσότερο στο μέλλον, έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πιθανών-απίθανων σεναρίων διακοπής ή παρεμπόδισης της επιχειρησιακής τους δραστηριότητας καθώς η ευκολία της εξάπλωσης των πρόσφατων κινδύνων απέδειξε ότι είναι σχεδόν αδύνατος ο περιορισμός των συνεπειών τους σε τοπικό επίπεδο από την στιγμή που επηρεάζεται η αλυσίδα της παγκόσμιας οικονομίας της οποίας όλοι αποτελούμε ενεργό σύνδεσμο.

Κομβικός ρόλος για τη συμβουλευτική επιχειρήσεων

Ωστόσο, πέρα από τα ασφαλιστικά προϊόντα, αυτά καθ’ αυτά, σημαντικό ρόλο παίζει και η συμβουλευτική των ασφαλιστικών εταιρειών προς τις επιχειρήσεις. Οι κίνδυνοι δεν εκτιμώνται μονοδιάστατα καθώς δεν συνδέονται αποκλειστικά με ένα εξωτερικό γεγονός αλλά έχουν άμεση συνάφεια με τον τρόπο προληπτικών/προστατευτικών μέτρων που έχει λάβει ο κάθε οργανισμός έναντι της εκδήλωσης ενός τέτοιου περιστατικού. Για τον λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατανόηση τής φύσης των κινδύνων και ο σχεδιασμός της πρόληψης αυτών. Η καθοδήγηση που μπορεί να προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην κατεύθυνση αυτή είναι πολύτιμη λόγω της εμπειρίας και της γνωστικής επάρκειας που διαθέτουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Ευελιξία ασφαλιστικών προγραμμάτων

Η Generali, ως ένας παγκόσμιος ασφαλιστικός οργανισμός με την τεχνογνωσία των 190 χρόνων λειτουργίας της -εκ των οποίων τα 135 στην Ελλάδα- αποτελεί έναν πραγματικό Lifetime Partner για της επιχειρήσεις. Η ευελιξία των ασφαλιστικών προγραμμάτων της, δίνει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα σχεδιασμού ενός προϊόντος με βάσει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους και βρίσκεται δίπλα τους με άμεσο και ουσιαστικό τρόπο σε περίπτωση εκδήλωσης της ζημιάς, μηδενίζοντας τους χρόνους ανταπόκρισης χάρις στις ψηφιοποιημένες διαδικασίες της και προσφέροντας υποστήριξη στην αποκατάστασή της. Επιπροσθέτως, η δυνατότητα παροχής διεθνών ασφαλιστηρίων σε ελληνικές εταιρείες με δραστηριότητα και στο εξωτερικό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα που διαφοροποιεί την Generali από τον ανταγωνισμό.
Η ασφάλιση κινδύνων αποτελεί τεράστιας σημασίας επένδυση για έναν οργανισμό στο ρευστό σύγχρονο περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως είναι και δείκτης επιχειρηματικής ωριμότητας καθώς προκύπτει η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η εταιρεία το μέλλον της. Η πολύχρονη εμπειρία της Generali μέσα από το διεθνές δίκτυο συνεργατών που διαθέτει είναι σε θέση να προσφέρει στις εταιρείες την ασφαλιστική λύση που έχουν ανάγκη προχωρώντας σε εις βάθος ανάλυση των δεδομένων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ενός οργανισμού και βοηθώντας τους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν το συμβόλαιο που θα τους προσφέρει όχι μόνο ασφάλιση αλλά κυρίως ασφάλεια για να συνεχίσουν να λειτουργούν σε περίπτωση εμφάνισης ενός ενδεχομένου κινδύνου.

* Ο Ανδρέας Νικολάου είναι Τεχνικός Διευθυντής Εταιρικών Ασφαλίσεων Generali

www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης