Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αποκλειστικό: Μέτωπο κατά της υποδηλωμένης εργασίας, 15 εκατ τα πρόστιμα - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ

tags :
Αποκλειστικό: Μέτωπο κατά της υποδηλωμένης εργασίας, 15 εκατ τα πρόστιμα - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ
Πάνω από 15 εκατ. ευρώ πρόστιμα έχουν επιβάλει οι «Ράμπο» του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
Πάνω από 15 εκατ. ευρώ πρόστιμα έχουν επιβάλει οι «Ράμπο» του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) από τις αρχές του έτους, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, με τις σοβαρότερες παραβιάσεις να εστιάζονται στην υποδηλωμένη εργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να ανακοινώνει την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση του Σώματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ που παρουσιάζει αποκλειστικά το BN, και βρίσκονται στη διάθεση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η μεγαλύτερη παραβατικότητα παρατηρείται σε περιπτώσεις εργαζομένων που δηλώθηκαν για υποδηλωμένη εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά σε 40.336 ελέγχους εντοπίστηκαν 45.614 εργαζόμενοι με δηλωμένα μισά ωράρια, ενώ εντοπίστηκαν και 541 αδήλωτοι εργαζόμενοι σε «μαύρη» εργασία. Σημαντικές παραβιάσεις, ακόμα της εργατικής νομοθεσίας εντοπίζονται σε εργαζόμενους εκτός ωραρίου εργασίας (2.261 περιπτώσεις), στην έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και στη μη καταβολή δεδουλευμένων, όπως φαίνονται στους παρακάτω πίνακες.

ΕΛΕΓΧΟΙ Σ.ΕΠ.Ε (ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ - ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ - ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ) AΠO 1/1/2020 ΕΩΣ 22/10/2020
Image
Image

Ενίσχυση και αναβάθμιση της Υπηρεσίας

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχωρά στην ενεργή στήριξη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, τη συνεχή αναβάθμιση του αυτόνομου ρόλου του Επιθεωρητή.
Ήδη από το Νοέμβριο 2019 έως το τέλος Μαΐου 2020 στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχουν τοποθετηθεί 52 νέοι υπάλληλοι με την ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου κινητικότητας. Παράλληλα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα η διαδικασία πρόσληψης μέσω Α.Σ.Ε.Π 53 νέων θέσεων (ΠΕ, ΤΕ) μόνιμου προσωπικού. Τέλος, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2021, έχουν εγκριθεί για το Σ.ΕΠ.Ε 7 θέσεις ενώ μέσω της Β΄ κύκλου κινητικότητας θα καλυφθούν επιπλέον 15 νέες θέσεις. Συνολικά, λοιπόν, το διάστημα 2020-2021 το ΣΕΠΕ θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές.
Εκτός από την ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, το Υπουργείο Εργασίας προχωράει για πρώτη φορά και στον εξοπλισμό των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ με 500 ειδικές φορητές συσκευές (tablets) προκειμένου να αναβαθμίσει και να διευκολύνει την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού τους έργου.
Θυμίζουμε ότι μέσα από την δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ 1, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι Επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε, αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και στη ρίζα τους τα φαινόμενα της αδήλωτης, ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας . Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ -που δημιουργήσαμε εδώ στο Υπ. Εργασίας το 2013- αποτελεί ασπίδα για τους εργαζόμενους και τις συνεπείς επιχειρήσεις καθώς στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που διενεργούνται συνεχώς, οι ελεγκτές αξιοποιούν πλήρως τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για κάθε εργαζόμενο (απασχόληση, ωράρια, υπερωρίες).
Τα νέα τεχνικά μέσα (tablets) που θα τους διαθέσει το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και η επερχόμενη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ 1 σε ΕΡΓΑΝΗ 2, θα επιτρέψει στους ελεγκτές τον ταχύ, ασφαλή, αποτελεσματικό και, κυρίως, επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων του εργαζόμενου στην επιχείρηση την ώρα του ελέγχου. Παράλληλα, αξιοποιώντας πλήρως τις εφαρμογές του ΟΠΣ ΣΕΠΕ και λαμβάνοντας τα στοιχεία απασχόλησης της επιχείρησης από το ΕΡΓΑΝΗ, ο κάθε Επιθεωρητής θα μπορεί να διαμορφώσει επιτόπου, ηλεκτρονικά το δελτίο ελέγχου, εισάγοντας τα ευρήματά του την στιγμή του ελέγχου και όχι με την επιστροφή του στο γραφείο του.
Ακολούθως, το δελτίο ελέγχου θα μπορεί να το στείλει ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εργοδότη και όχι χειρόγραφα. Με αυτό τον τρόπο καταργείται η κλασσική ταχυδρομική αποστολή του προστίμου στον εργοδότη, μειώνονται τα διοικητικά και οικονομικά βάρη της Υπηρεσίας τους και οι ελεγκτές επικεντρώνονται στο ουσιαστικό ρόλο τους: στον επιθεωρητή των εργασιακών σχέσεων/ ασφάλειας & υγείας στην εργασία.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, στην αποτελεσματικότητα του ΣΕΠΕ θα συντελέσει σημαντικά και η επερχόμενη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ 2 (ψηφιακό ωράριο, κάρτα εργαζομένου κτλ) καθώς οι έλεγχοι, πλέον, στην αγορά εργασίας θα είναι στοχευμένοι και θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά αμέσως. Παράλληλα, στο διάστημα 2020-2021 το ΣΕΠΕ θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές. Σήμερα προχωράμε και στην διάθεση 500 ειδικών tablets για τους επιθεωρητές για την ποιοτική αναβάθμιση του έργου τους.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση και προσήλωση. Για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους ορισμένων εργοδοτών και τη συνεπή εφαρμογή τόσο των γενικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας όσο και των έκτακτων μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους».

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης