Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Νέα κλαδική σύμβαση σε Πετρέλαια - Υγραέρια με υπογραφή ΣΕΒ

Νέα κλαδική σύμβαση σε Πετρέλαια - Υγραέρια με υπογραφή ΣΕΒ
Κατοχυρώνει τριετίες επιδόματα για 2 χρόνια - Ανοιχτό το θέμα με την ΕΓΣΕΕ

Μία διετούς διάρκειας κλαδική σύμβαση, με ιδιαίτερο συμβολισμό, κατατέθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) του υπουργείου Εργασίας για έγκριση, καθώς υπογράφεται από τον ΣΕΒ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, διασφαλίζοντας τις προηγούμενες αμοιβές και τα επιδόματα της προηγούμενης σύμβασης και τα θεσμικά του κλάδου.
Οι υπογραφές μεταξύ των δυο εταίρων «έπεσαν» την Πέμπτη 22/4, με ημερομηνία έναρξης της σύμβασης από 1/4/21 ως 31/3/23 και ως γεγονός, αν και δεν δίνει αυξήσεις έχει τεράστιο συμβολισμό, καθώς ο ΣΕΒ φέρει την υπογραφή του στην διατήρηση αμοιβών και επιδομάτων, την στιγμή που βρίσκεται ανοιχτή η διαπραγμάτευση με τη ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο θέμα των τριετιών και «ωριμάνσεων», καθώς αυξήσεις δεν μπορούν να συμφωνηθούν, με βάσει τους μνημονιακούς νόμους.

Νέα Έκθεση Τεκμηρίωσης

Ταυτόχρονα με την υπογραφή της Κλαδικής ΣΣΕ προετοιμάζεται, σε συνεργασία με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η νέα Έκθεση Τεκμηρίωσης των επιπτώσεων της επέκτασης της Συλλογικής Σύμβασης του Κλάδου Πετρελαίου & Υγραερίων στην Ανταγωνιστικότητα τη Λειτουργία του Ανταγωνισμού και την Απασχόληση, η οποία θα κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να κηρυχθεί υποχρεωτική σε όλο τον Κλάδο.
Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη Σύγκλιση του ΑΣΕ ώστε να μπορεί να εξετάζει όλες τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί περί υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ.
Στον ΑΣΕ εκκρεμούν προς έγκριση περί τις εφτά κλαδικές συμβάσεις, καθώς θέμα προσκρούει στο νόμο Βρούτση, με βάση τον οποίο πέρα από την κατάθεση έκθεση βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, πρέπει να κατατίθεται και το μητρώο μελών, το οποίο όμως προβλέπεται στο ακατάθετο ακόμα εργασιακό νομοσχέδιο.
Με βάση τη σύμβαση τα βασικά ημερομίσθια ξεκινούν στα 30 και φτάνουν τα 47 ευρώ, χωρίς τα επιδόματα και οι βασικοί μισθοί από τα 710-1776 ευρώ. Σε αυτά προστίθεται επίδομα γάμου (10%), σπουδών (10%-15% για ΤΕΙ-ΑΕΙ), ειδικών συνθηκών (28%), εγκαταστάσεων (90 ευρώ), διαχείρισης λαθών (5%), θέσεις ευθύνης κλπ.
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ομάδας που θα εξετάσει το ζήτημα της τηλεργασίας, καθώς και ομάδα ελέγχου του ΤΕΑ-ΕΤΕΑΠΕΤ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpapr@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης