Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Φρένο στο επενδυτικό ρίσκο των Επαγγελματικών Ταμείων με απόφαση Τσακλόγλου

Φρένο στο επενδυτικό ρίσκο των Επαγγελματικών Ταμείων με απόφαση Τσακλόγλου

Μέχρι 40% τα νέα όρια σε επενδύσεις

Σχετικά Άρθρα
Νέα όρια επενδύσεων από τα Επαγγελματικά Ταμεία (ΤΕΑ) εισάγει υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου, σύμφωνα με την οποία βάζει «φρένο» στο επενδυτικό ρίσκο άνω του 20% των διαθεσίμων των ταμείων και όριο επενδύσεων το 25% ανά 100.000 ευρώ, και το 40% του ενεργητικού, ενώ επεκτείνει τις επενδύσεις σε παράγωγα.


Σύμφωνα με την απόφαση που οδηγείται για δημοσίευση στο ΦΕΚ:

  • Τα Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. επιτρέπεται να επενδύουν σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενες αγορές.
  • Τα Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. επιτρέπεται να επενδύουν, στο πλαίσιο της επενδυτικής τους πολιτικής και εντός των ορίων που καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις, σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα του προηγούμενου άρθρου. Για τον καθορισμό της μεθοδολογίας για την κατηγοριοποίηση των πράξεων επί παραγώγων χρηματοπιστωτικών μέσων (αν αφορά πράξεις αντιστάθμισης ή αποτελεσματικής διαχείρισης) και τον τρόπο συμψηφισμού των θέσεων βάσει των υποχρεώσεων κλπ,
  • Τα Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. επιτρέπεται να επενδύουν σε μερίδια ΟΣΕΚΑ εγκεκριμένων βάσει του ν. 4099/2012 (Α’250) ή της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ ή σε μερίδια Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων. Κατά παρέκκλιση της προηγούμενης παραγράφου, τα Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. επιτρέπεται να επενδύουν έως ποσοστό 5% του ενεργητικού, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας, σε μερίδια οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.

Ενεχυρίαση – Δανεισμός

  • Τα Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. δεν επιτρέπεται να ενεχυριάζουν ή να δανείζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, εκτός από την περίπτωση δανεισμού τίτλων υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) η σύμβαση δανειοδοσίας θα πρέπει να προβλέπει εκκαθάριση κεντρικού αντισυμβαλλομένου, ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος αντισυμβαλλομένου.
β) οι κινητές αξίες ή το χρηματικό ισοδύναμο αυτών, όταν δεν είναι εφικτή η παράδοση, θα πρέπει να παραδίδονται από τον δανειολήπτη στον δανειοδότη των κινητών αξιών, ήτοι το Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α., έως και την πέμπτη εργάσιμη ημέρα (Τ+5) μετά την ημέρα άσκησης του δικαιώματος επιστροφής.
γ) η αξία των συμβάσεων δανειοδοσίας επί κινητών αξιών δεν υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) των τοποθετήσεων του Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. επί της συγκεκριμένης κινητής αξίας.
Με εξαίρεση τις εξασφαλίσεις για δανειοληπτικές πράξεις που διενεργούνται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 18 του ν. 4680/2020 (Α’ 72), τα περιουσιακά στοιχεία των Ι.Ε.Σ.Π.Τ.Ε.Α. τηρούνται ελεύθερα από κάθε υποθήκη, επιβάρυνση, δέσμευση ή δικαίωμα επισχέσεως.

Τηρουμένων των περιορισμών που τίθενται:

Το τμήμα του ενεργητικού, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας, που επενδύεται σε στοιχεία μη εισηγμένα προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενες αγορές και αγορές τρίτων χωρών κατά την έννοια του άρθρου 7 της παρούσας, δεν υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%).
Τα Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. διασφαλίζουν ότι ο συνολικός κίνδυνος, στον οποίο εκτίθενται σε σχέση με τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους, δεν υπερβαίνει το 20% του ενεργητικού τους, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης.
Η έκθεση κινδύνου υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα αξία των υποκείμενων στοιχείων των παράγωγων χρηματοπιστωτικών μέσων, τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, τις μελλοντικές κινήσεις της αγοράς και το διαθέσιμο χρόνο για τη ρευστοποίηση των θέσεων.
Όταν μια κινητή αξία ή ένα μέσο χρηματαγοράς ενσωματώνει παράγωγο χρηματοπιστωτικό μέσο, το παράγωγο αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό των επενδυτικών ορίων περί παράγωγων χρηματοπιστωτικών μέσων του παρόντος άρθρου.
Οι επενδύσεις σε κινητές αξίες ή/και μέσα χρηματαγοράς του ίδιου εκδότη δεν υπερβαίνουν το δέκα τοις εκατό (10%) του ενεργητικού.
ε) Οι επενδύσεις σε κινητές αξίες ή/και μέσα χρηματαγοράς εκδοτών, σε καθέναν από τους οποίους έχει επενδύσει ποσοστό μεγαλύτερο του πέντε τοις εκατό (5%) του ενεργητικού του Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α., όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης, δεν υπερβαίνει το σαράντα τοις εκατό (40%) του ενεργητικού αυτού.
Οι κινητές αξίες και τα μέσα χρηματαγοράς της περίπτωσης της περ. στ’ του παρόντος άρθρου, δεν αθροίζονται με τις λοιπές επενδύσεις σε κινητές αξίες και μέσα χρηματαγοράς κατά τον υπολογισμό του ορίου του σαράντα τοις εκατό (40%) που προβλέπεται στην παρούσα περίπτωση.
Κατά παρέκκλιση της περ. δ’ επιτρέπεται η τοποθέτηση μέχρι τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του ενεργητικού, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης, των Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. σε κινητές αξίες και μέσα χρηματαγοράς του ίδιου εκδότη, όταν οι κινητές αξίες ή τα μέσα χρηματαγοράς έχουν εκδοθεί ή είναι εγγυημένα χωριστά ή από κοινού από την Ένωση, από εθνικές διοικήσεις των κρατών μελών ή τις κεντρικές τράπεζές τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κεντρική αρχή ή κεντρική τράπεζα τρίτης χώρας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ή από τρίτα κράτη, όπως αυτά ορίζονται σε σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή όταν οι επενδύσεις αφορούν σε μέσα που εκδίδει ή εγγυάται η ΕΤΕπ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, των Ευρωπαϊκών Μακροπρόθεσμων Επενδυτικών Κεφαλαίων, των Ευρωπαϊκών Ταμείων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Επιχειρηματικού Κεφαλαίου.
Το σύνολο των επενδύσεων σε κινητές αξίες και σε μέσα χρηματαγοράς της περ. στ’ επιτρέπεται να αυξηθεί μέχρι το εκατό τοις εκατό (100%) του ενεργητικού, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης, των Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α., εφόσον τα Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. έχουν επενδύσει σε κινητές αξίες και μέσα χρηματαγοράς που ανήκουν σε τουλάχιστον έξι (6) διαφορετικές εκδόσεις και οι αξίες που ανήκουν σε κάθε έκδοση δεν υπερβαίνουν το τριάντα τοις εκατό (30%) των περιουσιακών στοιχείων τους.
Κατά παρέκκλιση της περ. δ’ επιτρέπεται η τοποθέτηση μέχρι είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενεργητικού, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης, των Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. σε ομολογίες, εφόσον εκδόθηκαν πριν τις 8 Ιουλίου 2022 και πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου εφαρμοζόμενων κατά τον χρόνο έκδοσής τους ή σε περίπτωση που οι ομολογίες εμπίπτουν στον ορισμό των καλυμμένων ομολόγων του σημείου (1) του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2162 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Οι επενδύσεις των Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. σε ομολογίες της παρούσας περίπτωσης, που ανά εκδότη είναι άνω του πέντε τοις εκατό (5%), δεν επιτρέπεται αθροιζόμενες να υπερβαίνουν το ογδόντα τοις εκατό (80%) του ενεργητικού τους, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης, τηρουμένου του ορίου του εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) ανά εκδότη.

  • Εφόσον οι καταθέσεις των Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. σε πιστωτικά ιδρύματα υπερβαίνουν τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενεργητικού, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης, ανά πιστωτικό ίδρυμα. Οι καταθέσεις τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την καταστατική τους έδρα σε κράτος μέλος ή, εάν το πιστωτικό ίδρυμα έχει την καταστατική έδρα του σε τρίτο κράτος, εφόσον το πιστωτικό ίδρυμα υπόκειται σε καθεστώς προληπτικής εποπτείας, το οποίο θεωρείται τουλάχιστον ισοδύναμο με αυτό που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Τα τρίτα κράτη της παρούσας περίπτωσης ορίζονται εκάστοτε με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος.

ι) Τα Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. δεν επιτρέπεται να συνδυάζουν, αθροιστικά, άνω του είκοσι τοις εκατό (20%) του ενεργητικού τους, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης, σε:
αα) επενδύσεις σε κινητές αξίες ή μέσα χρηματαγοράς που έχουν εκδοθεί από έναν και μόνον οργανισμό,
αβ) καταθέσεις στον οργανισμό αυτό, ή/και
αγ) κινδύνους από πράξεις παράγωγων χρηματοπιστωτικών μέσων με αντισυμβαλλόμενο τον οργανισμό αυτό.
Στην περίπτωση αυτή ο υπολογισμός του κινδύνου αντισυμβαλλομένου, γίνεται βάσει των διατάξεων του άρθρου 22 της υπ’αρ. 3/645/30-04-2013 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Β’ 1647).
ιβ) Τα Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. δεν επιτρέπεται να αποκτούν ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου ενός εκδότη.
ιγ) Εάν το Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. χρηματοδοτείται από περισσότερες επιχειρήσεις, η επένδυση στις επιχειρήσεις αυτές γίνεται με σύνεση, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης για προσήκουσα διαφοροποίηση. Ειδικότερα, με την επιφύλαξη της περ. ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 4680/2020 (Α’ 72), η συνολική επένδυση στις χρηματοδοτούσες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των περιουσιακών στοιχείων του Ι.Ε.Σ.ΠΤ.Ε.Α.
Η συνολική επένδυση στις χρηματοδοτούσες επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο οργανισμό με αυτές, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ενεργητικού.

Επενδύσεις σε ακίνητα

Με την επιφύλαξη του άρθρου 10, τα Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α. δύνανται να διενεργούν άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες στέγασης των γραφείων τους, εφόσον η αξία του ενεργητικού τους ανέρχεται τουλάχιστον σε εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ και η αξία της επένδυσης αυτής δεν υπερβαίνει το ένα τοις εκατό (1%) του ενεργητικού τους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης