Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ξεκινούν συγκρούσεις ασφαλιστικών με το κράτος για τον τρίτο πυλώνα

Ξεκινούν συγκρούσεις ασφαλιστικών με το κράτος για τον τρίτο πυλώνα
Βγαίνουν και πάλι οι σκελετοί από την ντουλάπα, ζητούν να αποκτήσουν συμπληρωματικό ρόλο στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης
Σχετικά Άρθρα

Εισφορές, αποδόσεις, πληρωμές είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων (ΤΕΑ).
Το σύστημα αυτό προωθείται από τις Βρυξέλλες, μελετάται από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή για τις Συντάξεις και την Ιδιωτική Ασφάλιση (EIOPA) και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές στην Ελλάδα που ζητούν χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμες να συμμετέχουν.
Το νέο σύστημα που προτείνεται από την κυβέρνηση σχεδιάζεται να έχει ελάχιστο ποσό κατώτατης επικουρικής σύνταξης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.
Προβλέπει επιστροφή εισφορών ακόμα και αν ο ασφαλισμένος έχει λιγότερα από τα 15 έτη ασφάλισης.
Θα διαθέτει ρήτρα εγγυήσεων συσσωρευμένου κεφαλαίου εν καιρώ αρνητικών αποδόσεων.

Συμφωνίες, διαφωνίες και πεδία συγκρούσεων

Η λύση των Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων (pension funds) και των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό επικουρικό σύστημα προτείνεται ως απάντηση στο συνταξιοδοτικό και δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Σύμφωνοι με την λύση αυτή είναι ο ΟΟΣΑ, ΙΟΒΕ και ΕΑΕΕ.
Καλύπτει την ανάγκη συμπληρωματικής ενίσχυσης των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων ασφάλισης (επικουρική σύνταξη), τα οποία πιέζονται από το δημογραφικό και την σχέση αναλογίας μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων.
Πεδία συγκρούσεων και διαξιφισμών μεταξύ ιδιωτικών ασφαλιστικών και κράτους, υπήρξαν πολλά, καθώς οι μεν πρώτοι θέλουν να πάρουν αρμοδιότητες για την εποπτεία οι δε δεύτεροι θέλουν οι ίδιοι να έχουν την εποπτεία, ουσιαστικά μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες προς κρατικούς εποπτικούς φορείς για την ασφάλεια των συντάξεων.

Ποιος εξασφαλίζει την διαφάνεια στα Ταμεία

Ωστόσο εδώ και έξι χρόνια ο Ευρωπαίος Επόπτης έχει καθιερώσει την διεξαγωγή των Stress Tests βάσει της Οδηγίας Solvency II τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν τις αντοχές των Επαγγελματικών Ταμείων, τους κινδύνους της αγοράς, την στάθμιση των κεφαλαίων ανά τον κίνδυνο, τις ταμειακές ροές και τις ροές αποπληρωμών των συντάξεων.

Αξία του Ενεργητικού των ΤΕΑ και συμμετοχές

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ-ΙΕΣΠ ανήλθε σε 1.702 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021, έναντι 1.698 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 1.483 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020.
Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους μειώθηκε σε 726 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021.
Το ποσοστό τους επί του συνόλου μειώθηκε σε 42,7%..
Η αξία των τοποθετήσεων σε μερίδια επενδυτικών οργανισμών διαμορφώθηκε σε 407 εκατ. ευρώ από 406 εκατ. ευρώ. το ποσοστό τους επί του συνόλου διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 23,9% .
Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε μετοχές και άλλα μέσα κυριότητας αυξήθηκε σε 292 εκατ. Το ποσοστό τους επί του συνόλου αυξήθηκε σε 17,2% από 16,4% το προηγούμενο τρίμηνο και 9,7% το α’ τρίμηνο του 2020.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης