Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τρακαδόροι και τσαμπατζήδες βρήκαν έδαφος στις ασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων

Τρακαδόροι και τσαμπατζήδες βρήκαν έδαφος στις ασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων
Σε έξαρση οι ασφαλιστικές απάτες
Σχετικά Άρθρα

Εν συγκρίσει με τις ασφαλίσεις ζωής, ο αντίκτυπος της πανδημίας στα ασφάλιστρα περιουσίας και ατυχημάτων ήταν πιο περιορισμένος.
Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των επιμέρους κλάδων είναι έντονες: η ασφάλιση αυτοκινήτου και ταξιδιών χτυπήθηκε περισσότερο, ενώ η ασφάλιση περιουσίας και γενικής ευθύνης κινήθηκε ανοδικά στην διάρκεια της πανδημίας.
Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές διαφορές μεταξύ των αγορών στην Ευρώπη, όχι μόνο λόγω των διαφορών στα ασφαλιστικά που πωλούνται, αλλά και ως αποτέλεσμα των διαφορετικών μέτρων που είχαν θεσπίσει οι κυβερνήσεις λόγω της πανδημίας.

Σφράγισμα συνόρων

Καθώς σφραγίστηκαν τα σύνορα και εισήχθησαν περιορισμοί ταξιδιού κατά την έναρξη της πανδημίας, οι ασφαλιστές σε πολλές αγορές ανέφεραν αύξηση των ταξιδιωτικών αξιώσεων σε συμβάσεις που κάλυπταν ακυρώσεις και δεν περιείχαν ρητές εξαιρέσεις πανδημίας.
Υπήρξαν, επίσης απόπειρες αξιώσεων κατά συμβολαίων που δεν παρείχαν στην πραγματικότητα, κάλυψη για τις σχετικές ζημίες, με ορισμένες αγορές και ασφαλιστικές να αναφέρουν προσπάθειες εξαπάτησης από ασφαλισμένους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, αναμένεται να καταβληθούν 135 εκατομμύρια ευρώ για ταξιδιωτικές αξιώσεις που σχετίζονται με το COVID-19 το 2020.
Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές ασφαλίσεις, πολλές αγορές αναφέρουν σημαντική μείωση του όγκου ασφαλίστρων, αντικατοπτρίζοντας τα μέτρα περιορισμού μετακίνησης.
Για παράδειγμα, στη Λετονία οι νέες ασφαλιστικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με το 2019 και σε ορισμένες αγορές ο όγκος των νέων ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκε εντελώς κατά το πρώτο κλείσιμο.

Απαγόρευση λειτουργίας επιχειρήσεων

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, τα προγράμματα διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών καλύπτουν μόνο φυσικές ζημίες, όπως διακοπές που προκαλούνται από γεγονότα όπως πλημμύρες ή καταιγίδες.
Η κάλυψη διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών δεν πωλείται μεμονωμένα.
Σε λίγες χώρες όπου προσφέρεται κάλυψη χωρίς ζημιές περιουσίας, συνήθως αποκλείεται ο κίνδυνος πανδημίας.
Για τον κίνδυνο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει αποδεκτό ασφάλιστρο, καθώς δεν μπορεί να ενταχθεί στον συνήθη μηχανισμό συγκέντρωσης κινδύνων στον οποίο βασίζεται η ιδιωτική ασφάλιση.
Οι ισχυρισμοί των λίγων που μοιράζονται μεταξύ των πολλών, δεν λειτουργεί σε μια πανδημία που πλήττει πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων και επιχειρήσεων, ταυτόχρονα.

Καλύψεις πανδημίας

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι πανδημίες καλύπτονται από πολιτικές διακοπής των επιχειρήσεων, συνήθως με αυστηρά όρια και προϋποθέσεις, και σε αυτές τις περιπτώσεις πληρώνονται αξιώσεις.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, αναμένεται να καταβληθούν 1,8 δισ. ευρώ για αξιώσεις διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών από τον COVID-19 το 2020.
Οι πολιτικές ακύρωσης συμβάντων τείνουν επίσης να αποκλείουν πανδημίες,
Ως αποτέλεσμα, αναμένεται αύξηση των αξιώσεων έναντι ακύρωσης εκδηλώσεων για το 2020.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης