Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μετοχές, καταθέσεις και ομόλογα στο μικροσκόπιο για όσους ρυθμίσουν χρέη για έκδοση σύνταξης

Μετοχές, καταθέσεις και ομόλογα στο μικροσκόπιο για όσους ρυθμίσουν χρέη για έκδοση σύνταξης
Πως θα γίνεται η διαδικασία - Τι προβλέπει η άρση οικονομικού απορρήτου
Δεύτερη ευκαιρία για συνταξιοδότηση θα έχουν 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με χρέη (30.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα) και όρια ηλικίας το 62ο (με προϋπόθεση 40ετή ασφάλιση) και το 67ο (με 20ετή ασφάλιση και άνω) μέσα στην εβδομάδα που αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις.
Μετοχές-καταθέσεις και ομόλογα θα βρεθούν στο μικροσκόπιο όσων επαγγελματιών επωφεληθούν να ρυθμίσουν χρέη για σύνταξη, όπως θα προβλέπει η υπουργική απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των ενδιαφερομένων στην ρύθμιση.
Η απόφαση έχει σταλεί από την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών για υπογραφές και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.
Όπως θα αναφέρεται στην απόφαση οι τραπεζικές καταθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ γενικά ή το ποσό των 6.000 ευρώ (για αγρότες).
Ειδικά για το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Διαδικασία αίτησης υπαγωγής

Η αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της παρούσας υποβάλλεται μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.
Με την αίτηση υπαγωγής, ο ασφαλισμένος παρέχει τη συγκατάθεσή του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται και του φορολογικού απορρήτου. Στην αίτηση υπαγωγής, που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Δήλωση του αριθμού των λογαριασμών που τηρούνται στο όνομα του ασφαλισμένου και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρούνται,
2. Δήλωση ότι το υπόλοιπο των ως άνω λογαριασμών κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της υποβολής της αίτησης και ο μέσος όρος των καταθέσεων κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης, δεν υπερβαίνουν το όριο.
3. Τα αναγκαία προσωπικά στοιχεία του αιτούντος διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία ανακτώνται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις του που τηρούνται σε αυτά, καθώς και την αξία αποτίμησής τους. Συγκεκριμένα, ανακτώνται τα κάτωθι στοιχεία:
- Αριθμός αίτησης,
- ΑΦΜ χρηματοδοτικού φορέα
- ΑΦΜ δικαιούχου
- Κωδικός χρηματοοικονομικού προϊόντος
- Είδος χρηματοοικονομικού προϊόντος
- Αξία χρηματοοικονομικού προϊόντος
- Μέσος όρος τελευταίου δωδεκαμήνου
- Ένδειξη κατάθεσης
- Δεσμευμένο ποσό
- Είδος κατάθεσης
- Ημερομηνία αποτίμησης
- Νόμισμα
Τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα με εικόνα κλεισίματος του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Και ο έλεγχος πραγματοποιείται με βάση: τα δηλωθέντα από τον αιτούντα στοιχεία και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.
Διαδικασία ελέγχου προϋποθέσεων
Αν προκύψει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, τότε ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί σε κοινοποίηση της οφειλής προς τον ασφαλισμένο. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, ο e-ΕΦΚΑ προβαίνει σε απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω οφειλών.
Εάν προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, τότε:
- Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 20.000€ αλλά όχι τις 30.000 € ή τις 6.000€ αλλά όχι τις 10.000 € για τον π. ΟΓΑ, τότε η αίτηση υπαγωγής γίνεται δεκτή και ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης.
- Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 30.000€ ή τις 10.000€ για τον π. ΟΓΑ, τότε κοινοποιείται έγγραφο οφειλής προκειμένου ο ασφαλισμένος να καταβάλει το υπερβάλλον των 30.000€ ή των 10.000€ για τον π. ΟΓΑ, εντός διμήνου από την κοινοποίησή του και να υπαχθεί στις διατάξεις της παρούσης. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, ο e-ΕΦΚΑ προβαίνει σε απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω οφειλών.
Αποδοχή αίτησης
Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης και στην καταβολή της σύνταξης.
Ειδικότερα, το υπερβάλλον των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον π. ΟΓΑ, ποσό οφειλής, συμψηφίζεται με το 60% του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του.
Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο υπερβάλλον ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 333,33 € και των εκατό ευρώ 100€ για τον π. ΟΓΑ.
Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσοστό παρακράτησης προσαρμόζεται αναλόγως.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης