Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ για στεγαστική συνδρομή λιμνάζουν στον ΟΑΕΔ

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ για στεγαστική συνδρομή λιμνάζουν στον ΟΑΕΔ
Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ τα οποία εισπράττονται από εισφορές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν αναξιοποίητα στον λογαριασμό που έχει συσταθεί από το 2012 στον ΟΑΕΔ
Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ τα οποία εισπράττονται από εισφορές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν αναξιοποίητα στον λογαριασμό που έχει συσταθεί από το 2012 στον ΟΑΕΔ μετά την κατάργηση, κατ απαίτηση της τρόϊκας των οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.
Από προκύπτει από τον προϋπολογισμό του «Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής», ο οποίος αντικατέστησε τους δυο καταργημένους Οργανισμούς με στόχο την ολοκλήρωση των εκκρεμών τότε προγραμμάτων του ΟΕΚ, στον οποίο μεταφέρθηκαν οι πόροι, τα αποθεματικά και κάθε έσοδο στον συνιστώμενο κλάδο.
Από τα έσοδα του ΕΛΕΚΠ: α) Η εισφορά 0,81 % διατίθεται αποκλειστικά για τους σκοπούς του ΛΑΕΚ. β) Η εισφορά 1,35% και οι λοιποί ανωτέρω αναφερόμενοι πόροι διατίθενται αποκλειστικά και καλύπτουν: εε) Δαπάνες για κοινωνικούς σκοπούς, ιδίως:

  • την υλοποίηση προγραμμάτων για τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού».

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια για το έτος 2020, ο ΟΑΕΔ στον λογαριασμό του ΕΛΕΚΠ όπου συγκεντρώνονται οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ και Εστίας εμφάνισε πλεόνασμα 325.220.700,52 ευρώ.
Στο ποσό αυτό, αν προστεθούν και τα αντίστοιχα πλεονάσματα για τον ίδιο λογαριασμό που αναφέρεται στο λογιστικό έτος 2019, ύψους 304.975.371,70 τότε ο ΟΑΕΔ για τα δύο χρόνια 2019,2020 έχει συγκεντρώσει και αποταμιεύσει κονδύλια από εισφορές υπέρ της στέγασης ύψους 630.196.000 ευρώ.

Παραλογισμός

«Είναι αδιανόητο να μιλάμε για «αποταμίευση» των εισφορών των εργαζομένων που πληρώνουν για τη στέγασή τους την ίδια στιγμή που οι πλειστηριασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει, η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή και υπάρχουν χιλιάδες οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή να τραφούν αξιοπρεπώς, σημειώνουν στελέχη της Αδέσμευτης Φωνής του ΟΑΕΔ, τα οποία εκτιμούν ότι ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ τα συνολικά διαθέσιμα αποθεματικά του ΟΑΕΔ για τη στέγαση, τα οποία σύμφωνα με τον Νόμο 4144/2013 υπόκειται σε χωριστή παρακολούθηση και απόλυτη διαχειριστική αυτοτέλεια, κάτι το οποίο δεσμεύει τον ΟΑΕΔ από την διάθεσή τους για αλλότριους σκοπούς.
Να σημειωθεί ότι ο OEK, ήταν ο μοναδικός Δημόσιος Οργανισμός για τη στέγαση στην Ελλάδα, προσφέροντας αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα και μειώνοντας τη φτώχεια και την ανεργία.
Μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού του, ύψους 500 εκ. χορηγούσε δάνεια άτοκα σε χιλιάδες οικογένειες, έχτιζε εκατοντάδες εργατικές κατοικίες κάθε χρόνο, υλοποιούσε προγράμματα επιδότησης ενοικίου και συνεισέφερε στην αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών.
Ήταν αρωγός σε έκτακτες στεγαστικές ανάγκες όπως σε καταστροφικές πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης