Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τι «παίζει» με τις καθυστερήσεις αναδρομικών από κλιμάκια Βρούτση στις συντάξεις

Τι «παίζει» με τις καθυστερήσεις αναδρομικών από κλιμάκια Βρούτση στις συντάξεις

Τι αλλάζουν οι αποφάσεις ΣτΕ, Ελεγκτικού Συνεδρίου

Σχετικά Άρθρα
Με καθυστέρηση τριών μηνών σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα ξεκινήσει η τμηματική καταβολή μέχρι το 2024 των αναδρομικών ποσών 250.000 συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Μάιο του 2016.

Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχουν όσοι έχουν λάβει σύνταξη από ένα μόνο ταμείο και άλλη εκείνοι με διαδοχική, καθώς χωλαίνει ο υπολογισμός των αναδρομικών, λόγω των γνωστών προβλημάτων.
Οι δύο πρώτες δόσεις αναμένεται να καταβληθούν τέλος Σεπτεμβρίου και όχι Ιουλίου που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός, με αύξηση στις συντάξεις χαμηλότερη των 20 ευρώ κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο ποσό των προσαυξήσεων συμψηφίζεται με το ποσό της προσωπικής διαφοράς που διατηρείται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.
Το καθαρό ποσό της αύξησης θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων οι δυο πρώτες τον Αύγουστο (εκτός απροόπτου) και οι επόμενες 3 το 2022, 2023 και 2024.

Στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων περιλαμβάνονται

  • 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.
  • 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Κλειδί στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ.
Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του.
Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένεται να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά το 2023 που, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα επανέλθουν οι αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων.
Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των οποίων η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη της αύξησης θα έχουν όφελος μόνο στα χαρτιά και όχι στην τσέπη.
Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.
Γενικά οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων κυμαίνονται έως 11,8 (από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου).

Δικαστικές αποφάσεις και νέα αναδρομικά

Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Επίσης, η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Απρίλιο, που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας, άνοιξε το δρόμο για νέα επιστροφή αναδρομικών.
Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον μία διετία.
Η ΕΑΣ που επιβάλλεται σε μεικτές κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, με ποσοστά μείωσης 3% ως 14%, κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου και επιδικάστηκαν αναδρομικά διετίας για το 2017 και το 2018.

Αντώνης Βασιλόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης