Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στις 3 Νοεμβρίου πιστοποιούνται και μέσα Νοεμβρίου πιάνουν δουλειά για τις συντάξεις

Στις 3 Νοεμβρίου πιστοποιούνται και μέσα Νοεμβρίου πιάνουν δουλειά για τις συντάξεις
Ποια προβλήματα εντοπίζονται στον ΕΦΚΑ
Σχετικά Άρθρα

Στα μέσα Νοεμβρίου πιάνουν δουλειά, όσοι από τους 1.100 δικηγόρους, λογιστές και φοροτεχνικούς πιστοποιηθούν μετά τις εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, μέσω του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), προκειμένου ο ΕΦΚΑ να υπερκεράσει τα προβλήματα και να προχωρήσει η συντόμευση των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) ανέρχονται στις 300.000.
Οι εξετάσεις του πρώτου κύκλου πιστοποίησης θα διενεργηθούν μέσω της πλατφόρμας howto.gov.gr, με τη διαδικασία ταυτοποίησης να ξεκινά στις 11:00 πμ μέσω της πλατφόρμας e-Presence, ενώ δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια για όσους λογιστές-φοροτεχνικούς και δικηγόρους έχουν δηλώσει εξαίρεση από τις εξετάσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στο χώρο της ασφάλισης σε τέσσερα προβλήματα «βουνό», πρέπει να εστιαστούν από δω και πέρα υπάλληλοι και πιστοποιημένοι φορείς:

Στις εκκρεμείς αιτήσεις του ΟΑΕΕ, όπου ο ασφαλιστικός βίος των εργαζομένων και τα ένσημα ιδίως των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοκινητιστών και εμπόρων πριν το 1980 στοιβάζονται σε συρτάρια και κούτες, δεν είναι καν μηχανογραφημένα.
Καθημερινά 5 βαν με φακέλους ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από όλη την Ελλάδα «ξεφορτώνουν» στο πράσινο κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας, το ανθρώπινο δυναμικό του οποίου έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν χρέη προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η σύνταξη είναι τα 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Διαδοχικά ασφαλισμένοι: Ο επόμενος στόχος είναι να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η έκδοση των συντάξεων στους διαδοχικά ασφαλισμένους που αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα, αφού 6 στους 10 Έλληνες εργαζόμενοι έχουν διανύσει ασφαλιστικό χρόνο σε δύο, τρία ή και τέσσερα ταμεία.
Το οξύτερο πρόβλημα είναι η καταμέτρηση των ενσήμων πριν από το 1993, καθώς η πλειοψηφία είναι χειρόγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ένσημα δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από το κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δύο χρόνια

Διεθνείς συντάξεις: Η έκδοση των συντάξεων αυτών καθυστερεί πάνω από 5 χρόνια, καθώς εκτός από τον ΕΦΚΑ για την «οδύσσεια» ευθύνονται και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί των άλλων κρατών, κυρίως της Γερμανίας, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ που αργούν να προσδιορίσουν τον ασφαλιστικό χρόνο των Ελλήνων εργαζόμενων.
Οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 27.000, δεν συνυπολογίζονται στον συνολικό αριθμό των εκκρεμοτήτων που παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα (130.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη).

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης