Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Φόβοι στον ΕΦΚΑ για 220.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι τέλος του 2021

Φόβοι στον ΕΦΚΑ για 220.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι τέλος του 2021
Πιάνουν δουλειά από τη Δευτέρα λογιστές και δικηγόροι
Σχετικά Άρθρα

Στις συμπληγάδες της αυξημένης συνταξιοδότησης πρόκειται να βρεθεί ο ΕΦΚΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, που εκπνέει η παράταση της αναγνώρισης προϋπηρεσίας μέσω πλασματικών ετών για γρηγορότερη συνταξιοδότηση, καθώς αναμένεται να υποβληθούν πάνω από 220.000 αιτήσεις, μιας από την 1η Ιανουαρίου «κλειδώνουν τα όρια συνταξιοδότησης.
Οι 179 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι που πιάνουν δουλειά την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, μοιάζουν, όπως επισημαίνουν στο ΒΝ στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων
Παράλληλα αύριο Παρασκευή ξεκινά ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης-πιστοποίησης 1.200 επιπλέον λογιστών και δικηγόρων.
Από την Δευτέρα οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να επιλέγονται από τον ασφαλισμένο που υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, για να αναλάβουν την συνταξιοδοτική του υπόθεση.
Στον ασφαλισμένο θα εμφανίζονται εκείνοι οι πιστοποιημένοι που είναι διαθέσιμοι (έχουν αναλάβει λιγότερες από 5 υποθέσεις) και αφού επιλέξει αυτόν που επιθυμεί, τότε ορίζει και την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού με τον πιστοποιημένο.
Στη συνέχεια θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.
Υπενθυμίζεται πως σε πρώτη φάση οι πιστοποιημένοι μπορούν να αναλάβουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.

Τι γίνεται με τα πλασματικά έτη

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, «κλειδώνουν» τα όρια συνταξιοδότησης (62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης), μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων επιλέγει να καλύψει τις τωρινές, πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις που απαιτούνται και να βγει στη σύνταξη πριν αλλάξει ο χρόνος.
Διπλά κερδισμένοι θα είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες οι οποίοι διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν αφού θα λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη και παράλληλα δεν θα θιγούν από τις δυσμενείς αλλαγές που επέρχονται από 1-1-2022 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στον αντίποδα, «εγκλωβισμένοι» στην εργασία τους θα παραμείνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, ενόψει των αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2022.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ασφαλισμένοι που δεν έχουν θεμελιώσει ούτε θεμελιώνουν έως το τέλος του 2021 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, διότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου δεν έχουν συμπληρώσει είτε το παλιό ηλικιακό όριο είτε τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων κάνουν χρήση πλασματικών ετών για να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το κανονικό.
Αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, προκειμένου να θεμελιώσουν το δικαίωμα, μπορούν να υποβληθούν οποτεδήποτε είτε μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης είτε μεταγενέστερα ή ακόμη και νωρίτερα από αυτήν.
Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση είτε με δόσεις ή ακόμη και με παρακράτηση από τη σύνταξη.
Επισημαίνεται ότι όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 18/08/2015 μπορούν να υποβάλλουν οποτεδήποτε το αίτημα συνταξιοδότησης τους και μετά την 01/01/2022, χωρίς κανένα περιορισμό ή αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. Επίσης οσοι ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μεταξύ 19/8/2015 έως 31/12/2021 μπορούν να ασκήσουν και αυτοί οποτεδήποτε το δικαίωμα τους, και μετά την 1/1/2022 και συγκεκριμένα όταν συμπληρώσουν το νέο (μεταβατικό) όριο ηλικίας.
Επισημαίνεται ότι ο ισχύων νόμος 4336/2015 άφησε ανοιχτά παράθυρα για σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερα από 40 έτη, και μετά το 2022 για τους παλαιούς ασφαλισμένους, καθώς προβλέφθηκε ότι όσοι είχαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ίσχυαν πριν από τον νόμο 4336 μέχρι τις 31/12/2021, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τα όρια ηλικίας που προβλέπει ο νόμος 4336, ακόμη κι αν αυτά τα όρια συμπληρωθούν μετά το 2022 που θα ισχύει ο κανόνας για σύνταξη στα 62 με 40ετία, αλλιώς στα 67 έτη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης