Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα αμφιλεγόμενα μηνύματα του Κλιματικού Νόμου για την ασφάλιση κινδύνου

Τα αμφιλεγόμενα μηνύματα του Κλιματικού Νόμου για την ασφάλιση κινδύνου
Τρωτότητα και υποχρεωτικότητα «μπάζουν» από παντού
Σχετικά Άρθρα

Αμφίσημα μηνύματα για την ασφάλιση κινδύνου από την κλιματική αλλαγή μεταφέρει ο Κλιματικός Νόμος που θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2021 και ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη σταδιακή μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.
Η τρωτότητα και η υποχρεωτικότητα, δύο βασικοί όροι που βρίσκονται στο άρθρο 19 του νόμου για την ασφάλιση κινδύνου από την κλιματική αλλαγή δεν μπορούν να ερμηνευτούν ασφαλιστικά, αναχαιτίζοντας την λειτουργία του μηχανισμού ασφάλισης.

Η τρωτότητα παίζεται

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο από το 2025, τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά.
Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.
Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εμπορικών και βιομηχανικών ασφαλίσεων διευκρινίζουν ότι η τρωτότητα ενός κτιρίου δεν παραμένει ποτέ σταθερή.
Από την ανέγερση του κτιρίου μεταβάλλεται στα χρόνια.
Καταλυτικός στη μεταβολή της συμπεριφοράς του κτιρίου είναι ο ρόλος των καταστροφικών συμβάντων όπως είναι οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες.
Ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται χωρίς να εξειδικεύεται θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται:
Σε ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας και πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ψάχνοντας να βγάλουν άκρη

Ενώ, τα μοντέλα των αντασφαλιστών διαθέτουν ευκρίνεια και λεπτομέρεια με διαφοροποιημένες κλίμακες και εναλλακτικά σενάρια, τρόπους αντιμετώπισης για κάθε είδος κινδύνου, η αποτύπωση των χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας θα γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Προστασίας του Πολίτη.
Σε ό,τι δε αφορά τις υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς αυτές θα καθορίζονται με απόφαση του οικείου Γενικού Διευθυντή Δασών, λαμβάνοντας υπόψη το είδος της δασικής βλάστησης, την πυκνότητά της, την απόσταση από τα κτίρια και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.
Με άλλα λόγια τονίζουν στελέχη της (αντ)σφαλιστικής αγοράς λείπουν από τον ‘χάρτη’ οι ειδικοί για την αποτύπωση του.

Υποχρεωτικότητα χωρίς ανώτατα όρια κάλυψης

Αμφίσημα τα μηνύματα και για την υποχρεωτικότητα που για την (αντ)ασφαλιστική αγορά για να οριστεί η υποχρεωτικότητα θα πρέπει το κράτος να έχει ορίσει τα ανώτατα όρια κάλυψης – αποζημίωσης, όπως είναι η υποχρεωτικότητα ασφάλισης αστικής ευθύνης οχημάτων, διαφορετικά δεν ο όρος δεν μπορεί να έχει ρόλο.
Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ΒΝ από την ασφαλιστική αγορά παράμετροι, όπως είναι ορισμός της αξίας του κτιρίου, αμέσως μετά την ανέγερση, μετά μία ανακαίνιση ή μετά από επισκευές είναι στις βασικές προϋποθέσεις για να ασφαλιστεί το κτίριο.
Οι ίδιοι προσθέτουν ότι οι αξίες αυτές θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται ανά έτος.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης