Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κίνδυνος να λιμνάσουν κεφάλαια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Κίνδυνος να λιμνάσουν κεφάλαια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά
Δύο οι επιλογές: η μία να πάνε στους ξένους μετόχους η άλλη να αυξηθεί η παραγωγή και η ασφαλιστικοί κίνδυνοι

Υπερτερούν της συνολικής παραγωγής (3,9 δισεκ) τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς στα 4,4 δισεκατομμύρια, λόγω της ανόδου της ης κεφαλαιοποίησης των εταιρειών και αντίστροφα της μείωσης της παραγωγής, αλλά και του φρένου που έβαλε η EIOPA για απόδοση μερισμάτων.
Την ίδια στιγμή oι ρευστοποιήσεις κρατικών χαρτιών χρέους εκτόξευσαν τα κέρδη των ασφαλιστικών σε επίπεδο ρεκόρ των τελευταίων ετών σε επίπεδο ρεκόρ.

Ενεργητικό - Ίδια Κεφάλαια - στο 19% σε σχέση με την περιουσία

Τα Ιδία Κεφάλαια κατά Solvency II αυξήθηκαν στα 3.7 δισ. αλλά παραμένουν στο 19% σε σχέση με την περιουσία, σταθερά συγκριτικά με το 2019.
Στην ταξινόμηση δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές ιδίων κεφαλαίων κατά Solvency II με τις μεταβολές στο 2020 να οφείλεται κυρίως στη διακράτηση των κερδών του έτους και επομένως ενίσχυση των κεφαλαίων επιπέδου 1.
Τα κεφάλαια επιπέδου 1 (tier 1) παραμένουν ισχυρά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, για προστασία και τυχόν απορρόφηση ζημιών.

Ομόλογα και UL δεσπόζουν

Ο χάρτης των επενδύσεων δεν έχει αλλάξει μεταξύ 2020 και 2019 ωστόσο έντονες είναι οι διαφοροποιήσεις στη σύνθεση χαρτοφυλακίου μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και μέσου όρου Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν σημαντικά σε ομόλογα αλλά συγκριτικά λιγότερο σε UL σε σύγκριση με τις Ευρωπαϊκές.
Οι επενδύσεις σε UL στην Ευρώπη αφορούν το 27% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου σε αντίθεση με την Ελλάδα που αφορούν μόνο το 18% περίπου.
Η κατανομή ποσοστών στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών έχεις ως εξής : επενδύσεις σε ακίνητα 1%, σε προθεσμιακές καταθέσεις 2%, σε αμοιβαία 7%, σε συμμετοχές 2%, σε μετοχές 1%, σε δάνεια 1% σε UL 18% και ομόλογα 67%

Ίδια Κεφάλαια -η κερδοφορία σε διακράτηση

Ανοδικά κινήθηκαν τα Ίδια Κεφάλαια των ασφαλιστικών το 2020 λόγω κυρίως των επιστροφών κεφαλαίων, μερισμάτων και λοιπών κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν το έτος αυτό.
Το 2020 η κερδοφορία των ασφαλιστικών διακρατήθηκε λόγω των παρεμβάσεων των εποπτικών αρχών.
Ώθηση στην κερδοφορία έδωσε και η πανδημία.
Στην περίπτωση που δεν αυξηθεί η παραγωγή ή οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι άμεσα μέρος των κεφαλαίων θα επιστραφεί στους μετόχους, οι οποίοι κατά το πλήστον είναι στο εξωτερικό

Αποδόσεις Κεφαλαίων -υστερούν του διεθνή μέσου όρου

Οι δείκτες απόδοσης κεφαλαίου (ROE) παρέμειναν το 2020 σε χαμηλά επίπεδα παρά τη σχετική βελτίωση ενώ είναι αρκετά κάτω του διεθνή μέσου όρου αποδόσεων που εκτιμάται στο εύρος του 10%-15% ανάλογα τον κλάδο δραστηριοποίησης, σύμφωνα με την KPMG.
Η διατήρηση υψηλών Ιδίων κεφαλαίων έχει αντίστροφη επίδραση στους δείκτες απόδοσης αυτών.

Οι ρευστοποιήσει ς σήκωσαν στις Αποδόσεις Κεφαλαίων (Πρό-φόρων)

Η απόδοση κεφαλαίων (ROE) στους κλάδους ζωής αυξήθηκε στο 2020 κυρίως από τη ρευστοποίηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων με σημαντικά κέρδη.
Αν αφαιρεθούν οι «έκτακτες» αυτές συναλλαγές και ίσως μια μικρή βελτίωση του δείκτη εξόδου κατά μια μονάδα, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην απόδοση οποία ωστόσο βαίνει γενικά μειούμενη με σημάδια σταθεροποίησης τα τελευταία έτη λόγω της μείωσης αποδόσεων των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.
Στις μεικτές ασφαλιστικές και ασφαλιστικές ζωής κοντά στο 8% με 9%.
Στις Γενικές ασφαλίσεις κοντά στο 20%.
Στην κερδοφορία σημαντικά συνέβαλλαν οι πωλήσεις ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης και η ρευστοποίηση των σωρευμένων μη πραγματοποιθέντων κερδών προηγούμενων ετών.
Επιπλέον βοήθησε σημαντικά η κερδοφορία στο αυτοκίνητο με την προσγείωση του δείκτη ζημιών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1% από την εφαρμογή της τηλεργασίας, καθώς και της μείωσης του κόστους νοσοκομειακών παροχών λόγω του COVID-19 με τη μείωση των εισαγωγών από άλλες αιτίες.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης