Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Δικαίωμα αντιρρήσεων σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες για εισφορές επί τζίρου του νόμου Κατρούγκαλου

Δικαίωμα αντιρρήσεων σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες για εισφορές επί τζίρου του νόμου Κατρούγκαλου
Τι προβλέπει απόφαση του Π. Τσακλόγλου
Σχετικά Άρθρα

«Παράθυρο» για χαμηλότερες εισφορές αυταπασχολουμένων που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί για την περίοδο 2017-20, όπου οι ασφαλισμένοι Ελ. Επαγγελματίες πλήρωναν εισφορές με βάση το φορολογητέο εισόδημα, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ανοίγει νέα υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου, δίνεται το δικαίωμα προσβολής αντιρρήσεων στον τρόπο έκδοσης αποφάσεων που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές της περιόδου από 1/1/17. Από τότε όσες δηλώσεις και αντιρρήσεις έχουν υποβληθεί θεωρούνται έγκυρες και καλείται ο ΕΦΚΑ να επανεξετάσει τα ποσά.
Οι διατάξεις αφορούν μη μισθωτούς, αυτοτελώς απασχολουμένους και ελεύθερους οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (Δ.Π.Υ.) και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους από Δ.Π.Υ. προέρχεται από την απασχόλησή τους, κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα, σε ένα έως και δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με συνέπεια, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Η έννοια του ασφαλισμένου του προηγουμένου εδαφίου καταλαμβάνει και το δικηγόρο, ο οποίος συμβάλλεται με δικηγόρο ή δικηγορική εταιρεία.

Διαδικασία Δήλωσης Υπαγωγής

  1. Η απεικόνιση της υπαγωγής του ασφαλισμένου της παρ. 1 του άρθρου 1 στη ρύθμιση διενεργείται μέσω δήλωσης των στοιχείων του ασφαλισμένου στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-Ε.Φ.Κ.Α. από τον αντισυμβαλλόμενο του ασφαλισμένου, μέχρι και τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα εκείνου, κατά τον οποίο εκκίνησε η παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης. Όμοια δήλωση υποβάλλεται από τον αντισυμβαλλόμενο του ασφαλισμένου και για τη διακοπή της υπαγωγής στη ρύθμιση, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα εκείνου, κατά τον οποίο δεν πληρούνται πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης. Ο e-Ε.Φ.Κ.Α. ενημερώνει άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο τον ασφαλισμένο για τις δηλώσεις του αντισυμβαλλομένου του και τον καλεί είτε να αποδεχθεί τη δήλωση εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης είτε να υποβάλει αντιρρήσεις κατά αυτής σύμφωνα με το επόμενο άρθρο. 
  2. Σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων της παρ. 1 εκ μέρους του αντισυμβαλλομένου, ο παρέχων σε αυτόν υπηρεσίες ασφαλισμένος υποβάλει, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου, κατά τον οποίο εκκίνησε η παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης, ή μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα εκείνου, κατά τον οποίο δεν πληρούνται πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης, στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση του e-Ε.Φ.Κ.Α. ή στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-Ε.Φ.Κ.Α., δήλωση, αντίστοιχα, περί υπαγωγής του στη ρύθμιση ή περί διακοπής της υπαγωγής του στη ρύθμιση, δηλώνοντας τα στοιχεία του αντισυμβαλλομένου του (επωνυμία, Α.Φ.Μ. κ.λπ.) και συνυποβάλλοντας κάθε στοιχείο αποδεικτικό της δήλωσής του (δελτίο παροχής υπηρεσιών, σύμβαση κ.λπ.). Ο eΕ.Φ.Κ.Α. ενημερώνει άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο τον αντισυμβαλλόμενο για τις δηλώσεις του ασφαλισμένου και τον καλεί είτε να αποδεχθεί τη δήλωση εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης είτε να υποβάλει αντιρρήσεις κατά αυτής σύμφωνα με το επόμενο άρθρο.


Διαδικασία Αντιρρήσεων

Σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου δήλωσης του αντισυμβαλλομένου υποβάλλονται εκ μέρους του ασφαλισμένου αντιρρήσεις ενώπιον της αρμόδιας Τοπικής Διεύθυνσης του e-Ε.Φ.Κ.Α. εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης ο ασφαλισμένος.
Σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου δήλωσης του ασφαλισμένου υποβάλλονται εκ μέρους του αντισυμβαλλομένου αντιρρήσεις της αρμόδιας Τοπικής Διεύθυνσης του e-Ε.Φ.Κ.Α. εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης ο αντισυμβαλλόμενος. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, υποβολής αντιρρήσεων, η δήλωση του ετέρου μέρους θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.
Δηλώσεις και αντιρρήσεις που τυχόν έχουν υποβληθεί από 1/1/2017 μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας υπάγονται στις διατάξεις της παρούσας απόφασης και θεωρούνται ότι έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.
Δήλωση αντισυμβαλλομένου ή ασφαλισμένου περί υπαγωγής ή διακοπής της υπαγωγής στη ρύθμιση ή αντιρρήσεις αντισυμβαλλομένου ή ασφαλισμένου, οι οποίες, αν και αναγράφονται ως αντιρρήσεις, δεν στρέφονται κατά δήλωσης ασφαλισμένου ή αντισυμβαλλομένου, αντίστοιχα, και ισοδυναμούν με δήλωση υπαγωγής ή διακοπής υπαγωγής στη ρύθμιση, αποστέλλονται με κάθε πρόσφορο μέσο από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. στον ασφαλισμένο ή στον αντισυμβαλλόμενο, αντίστοιχα, προς ενημέρωσή του και προκειμένου αυτός είτε να αποδεχθεί τη δήλωση εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης είτε να υποβάλει αντιρρήσεις κατά αυτής σύμφωνα με το παρόν άρθρο, εάν αυτός δεν έχει ήδη αποδεχθεί τη δήλωση ή δεν έχει ήδη υποβάλει αντιρρήσεις κατά αυτής.
Αντιρρήσεις κατά δήλωσης αντισυμβαλλομένου ή ασφαλισμένου της παρούσας παραγράφου εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Ασφαλιστικές εισφορές

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης από τον αντισυμβαλλόμενο για υπαγωγή στη ρύθμιση η οποία γίνεται αποδεκτή από τον ασφαλισμένο, από την πρώτη ημέρα του μήνα, κατά τον οποίο εκκίνησε η παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης, μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα που προηγείται εκείνου, κατά τον οποίο δεν πληρούνται πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης, οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, για το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής των οποίων εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4387/ 2016. Οι ασφαλιστικές εισφορές δηλώνονται από τον αντισυμβαλλόμενο στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. 
Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης από τον αντισυμβαλλόμενο για υπαγωγή στη ρύθμιση κατά της οποίας υποβάλλονται αντιρρήσεις από τον ασφαλισμένο, για το χρονικό διάστημα μέχρι την επίλυση της αμφισβήτησης καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές:
• Οι ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοτελώς απασχολουμένου, οι οποίες αναλογούν στον ασφαλισμένο με βάση τον ν. 4387/2016 για το ίδιο χρονικό διάστημα, καταλογίζονται στον ασφαλισμένο, και
• οι παρακρατηθείσες και αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου συμψηφίζονται με τις καταλογισθείσες στον ασφαλισμένο ασφαλιστικές εισφορές.
• Τυχόν οφειλή (χρεωστικό υπόλοιπο) αναζητείται από τον ασφαλισμένο, μη επιβαρυνόμενη με τόκο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ τυχόν επιπλέον ποσό (πιστωτικό υπόλοιπο) επιστρέφεται στον ασφαλισμένο ως αχρεωστήτως καταβληθείσα ασφαλιστική εισφορά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antopaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης