Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλάζουν χέρια οι ασφαλιστικές

Αλλάζουν χέρια οι ασφαλιστικές
Το τρίπτυχο προσφορά κεφαλαίων, μετοχικές αγορές, φτηνό χρέος πυροδοτεί εξελίξεις
Σχετικά Άρθρα

Νέο ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A) θα χτυπήσουν οι ασφαλιστικές το 2022.
Το 2021 η αξία των (M&A) έφτασε τα 100 εκατομμύρια ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2020.
Το 2021 χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο έτος μετά το 2016 που οι διαδικασίες (M&A) των ασφαλιστικών γύρισαν από αρνητικό σε θετικό επίπεδο.
Από 674 συναλλαγές το 2020, το 2021 οι εξαγορές και συγχωνεύσεις παραλίγο να διπλασιαστούν.
Έφτασαν τις 1.047 με την αξία τους να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτη της Willis Towers Watson (WTW) πρόκειται για τις περισσότερες συναλλαγές σε επίπεδο όγκου από το 2008.

Υπεραποδόσεις με ημερομηνία λήξεως

Με βάση την απόδοση της τιμής της μετοχής, οι εταιρείες που έκλεισαν συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών υπεραπόδωσαν με βάση του Παγκόσμιο Δείκτη κατά μέσο όρο +1,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Αντίθετα το πρόσημο για το 2020 και το 2019 με βάση τον ίδιο δείκτη το πρόσημο ήταν αρνητικό -1,9% και -5%.
H έκρηξη θα συνεχιστεί και το 2022 τροφοδοτούμενη από την αφθονία προσφοράς επενδυτικών κεφαλαίων, την δυναμική των μετοχικών αγορών αλλά του φτηνού χρέους.
Και κάτι ακόμα που έχει να κάνει με τις νέες συνθήκες της οικονομίας που έχουν να κάνουν με το κλίμα: είναι οι νέες πιέσεις που ασκούνται σε επιχειρήσεις για να πιάσουν τους στόχους της κλιματικής αλλαγής και να λάβουν τα διαπιστευτήρια από τις κανονιστικές αρχές.
Το ερώτημα είναι αν οι υψηλές αποτιμήσεις που προκύπτουν λόγω ανταγωνισμού και πολυπλοκότητας θα συνεχίσουν σε αυτά τα επίπεδα ή θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου με ανατροπές.
Στην Ευρώπη οι αποδόσεις των μετοχών από εξαγορές ξεπέρασαν τον περιφερειακό δείκτη, κλείνοντας με άνοδο 3,9 ποσοστιαίων μονάδων σε αριθμό 199 συναλλαγών το 2021 από 155 το 2020.

Οι ESG οδηγούν επιχειρήσεις σε άλλα χέρια

Η περιπλοκότητα των ESG και οι στόχοι για αποδόσεις θα πυροδοτήσουν νέες συναλλαγές αναπόφευκτα το 2022, ενώ και η επιτάχυνση των λειτουργιών για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού και ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο, ήσσονος σημασίας ζητήματα λειτουργήσουν καταλυτικά οδηγώντας ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε άλλα χέρια.

Με βήμα χελώνας οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Στα καθ ημάς, στην Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, αν και οι διαρροές υποστηρίζουν οι καθυστερήσεις μπορεί να ροκανίσουν όλο το 2022. Στο δρόμο των εξαγορών και συγχωνεύσεων φημολογείται έχουν μπει και βαδίζουν και άλλες ασφαλιστικές.
Η αγορά ωστόσο στην Ελλάδα μαθημένη στην παράδοση που θέλει τον κλάδο να απέχει από τις εξελίξεις είναι πολύ συγκρατημένη.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης