Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ικανοποίηση των θεσμών για το «επιτάχυνση» των εκκρεμών συντάξεων και συστάσεις για το «κρυφό χρέος»

Ικανοποίηση των θεσμών για το «επιτάχυνση» των εκκρεμών συντάξεων και συστάσεις για το «κρυφό χρέος»
Οι εκπρόσωποι της τρόικας παρατήρησαν ότι παραμένει εκρηκτική η αύξηση και των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2021, με πάνω από 230.000 νέες αιτήσεις, ενώ μέχρι το Καλοκαίρι κοντά σε αυτές θα υπάρξουν περί τις 35.000 παραιτήσεις εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση.

Ικανοποίηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, αλλά και συστάσεις προκειμένου να μην «ολιγωρήσουν» οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων» ως προς τον ρυθμό έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, απηύθυναν με το κλείσιμο της αξιολόγησης της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας για το «αγκάθι» είναι ότι μέσα στο 2021 εκδόθηκαν πάνω από 235.000 συνταξιοδοτικές πράξεις, αριθμός ρεκόρ σε σχέση με όλα τα προηγούμενα έτη.
Επίσης ενημέρωσαν για τις αλλαγές που επιφέρει στον ΕΦΚΑ ο νέος νόμος που δίνει το δικαίωμα σε πιστοποιημένους επαγγελματίες δικηγόρους, λογιστές και φοροτεχνικούς, οι οποίοι μετά από αναθέσεις, ήδη διαχειρίζονται τις συνταξιοδοτικές πράξεις 500 υποψήφιων συνταξιούχων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας παρατήρησαν ωστόσο ότι παραμένει εκρηκτική η αύξηση και των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2021, με πάνω από 230.000 νέες αιτήσεις, ενώ μέχρι το Καλοκαίρι κοντά σε αυτές θα υπάρξουν περί τις 35.000 παραιτήσεις εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο υποβλήθηκαν πάνω από 43.000 αιτήσεις, με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου να δείχνουν 210.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, μόνο για κύρια σύνταξη.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο της εθνικής οικονομίας από την εποπτεία ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Ιούνιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί «κρυφό χρέος» της χώρας, τις συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό θέτει επιτακτικά την οριστική επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας καταγράφουν σχεδόν διπλασιασμό (αύξηση κατά 82%) στο ρυθμό έκδοσης των νέων κύριων συντάξεων από τον e – ΕΦΚΑ κατά το 2021 συγκριτικά με το 2019.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης