Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αγορές και πόλεμος ροκανίζουν τα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών - Η αποκαλυπτική έκθεση της Moody’s

Αγορές και πόλεμος ροκανίζουν τα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών - Η αποκαλυπτική έκθεση της Moody’s

Μαίνονται οι μάχες, το τέρας του πληθωρισμού δεν σκοτώνεται

Σχετικά Άρθρα

Επί τα χείρω οι αγορές από την ημέρα που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία. Θεατές και θιασώτες μετρούν απώλειες με τις ασφαλιστικές της Ευρώπης να βλέπουν τους δείκτες φερεγγυότητας να χάνουν έδαφος. Ελάχιστο χρόνο μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν από την πανδημία, ο πόλεμος έρχεται να απειλήσει τους δείκτες των κεφαλαίων τους.
Επιδεινώθηκε η αστάθεια των χρηματαγορών από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία με τους –την 24η Φεβρουαρίου 2022, με τους δείκτες Φερεγγυότητας των (Solvency) Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών να υποχωρούν από την αρχή του έτους κατά μία ποσοστιαία μονάδα αν και κατά γενική ομολογία η κεφαλαιοποίηση του κλάδου θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα λόγω των χαμηλής έκθεσης του σε μετοχές.

Spreads και μετοχές βάζουν τρικλοποδιές στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια


Εξετάζοντας, η Moody’s τις ευαισθησίες των δεικτών φερεγγυότητας, διαπιστώνει ότι οι δείκτες φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών ασφαλιστών είχαν μειωθεί κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο από το τέλος του 2021 έως τις 8 Μαρτίου, κυρίως λόγω των αποτιμήσεων των μετοχικών αγορών, της ανόδου των spreads και των υψηλότερων επιτοκίων.
Παρά τη μικρή αυτή μείωση, οι δείκτες φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών ασφαλιστών παραμένουν ισχυροί κατά μέσο όρο περίπου στο 218%, πολύ πιο πάνω από το 100% που απαιτούν οι ρυθμιστικές – εποπτικές αρχές. Η ευαισθησία των ασφαλιστών στην πτώση των χρηματιστηρίων και στην αύξηση των πιστωτικών περιθωρίων ποικίλλει αλλά η έκθεσή τους σε μετοχές παραμένει μέτρια στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Φίλοι» και «εχθροί» των ασφαλιστικών


Προστασία στις ασφαλιστικές παρέχει η δυνατότητα που δίνει ο ρυθμιστικός μηχανισμός που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται στην μεταβλητότητα των αγορών, μετριάζοντας τις επιδράσεις από της πτώσης της τιμής των ομολόγων στα κεφάλαια τους, στο πλαίσιο του Solvency II.
O μεγάλος ωστόσο κίνδυνος για τις ασφαλιστικές είναι η άνοδος του πληθωρισμού από την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια καθώς αυξάνει το κόστος των αποζημιώσεων. Καθώς θα συνεχίζεται ο πόλεμος θα αυξάνονται οι τιμές των εμπορευμάτων με τις ασφαλιστικές να βρίσκονται αντιμέτωπες στο δίλημμα της αύξησης των τιμών των ασφαλίστρων κάτι όμως που μπορεί να μειώσει τα ποσοστά διατηρησιμότητας των συμβολαίων τους .

a_33.JPG

b_27.JPG
c_29.JPG
d_25.JPG
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης