Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Swiss Re: Οι πέντε βόμβες που απειλούν τις επιχειρήσεις

Swiss Re: Οι πέντε βόμβες που απειλούν τις επιχειρήσεις

Η ακρίβεια, η διάλυση της εφοδιαστικής αλυσίδας από τις απαγορεύσεις εισόδου των πλοίων στα μεγάλα λιμάνια,  οι κυρώσεις και τα lockdowns, και η αύξηση σε αριθμό και ένταση των φαινομένων από την κλιματική αλλαγή είναι πέντε βόμβες  στη σειρά που απειλούν με κατάρρευση τις επιχειρήσεις. 

Σχετικά Άρθρα

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην εκτονώνεται και τις κυβερνήσεις των κρατών να μην καταθέτουν τα όπλα, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία δίνη που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.
Οι λύσεις των επιδομάτων έχουν κοντά ποδάρια, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι δεν μπορούν να παραμένουν όμηροι των κυβερνήσεων.

Τιθάσευση αποζημιώσεων

Επειδή ο δρόμος θα είναι μακρύς, και με πολλές ‘στροφές’, οι επιχειρήσεις  των οποίων η παραγωγή εξαρτάται από την εφοδιαστική αλυσίδα έχουν μία και μόνο επιλογή: να εντοπίσουν τις αδυναμίες τους και τις αιτίες των αιτήσεων για να αποζημιωθούν έναντι ζημιών και απωλειών, η Swiss Re.
Σύμφωνα με την Swiss Re ορισμένες από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις γύρω από τις αλυσίδες εφοδιασμού περιλαμβάνουν: το ποιοι είναι οι κύριοι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών, αν υπάρχουν προμηθευτές που να μπορούν να προμηθεύουν  αποκλειστικά τους κύριους προμηθευτές τους, τι είδη αγαθών ή υπηρεσιών τους προμηθεύουν και τι έσοδα έχουν από αυτούς. Τέλος σε περίπτωση ολοκληρωτικής διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, ποιες είναι οι εναλλακτικές πηγές τους.

Διαφυγή πεπρωμένου αδύνατον

Ωστόσο στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς καταστούν σαφές ότι ορισμένοι κίνδυνοι που πηγάζουν από τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών μπορούν να αποζημιωθούν, να περιοριστούν, είναι αδύνατο, όμως να εξαλειφθούν. Όταν δε, ένα συμβάν επιφέρει εκτεταμένες ζημιές σε μία ολόκληρη περιοχή, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε υποδομές, είναι αδύνατον να υπάρξει διαφυγή.
Η πανδημία κατέδειξε με πολύ εμφατικό τρόπο πόσο εύκολα αυτές οι διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν να εξαπλωθούν με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλα τα συστήματα εφοδιασμού.

Τα λιμάνια συγκεντρώνουν κινδύνους

Διακοπές σε αλυσίδες εφοδιασμού που κοστίζουν ακριβά παρατηρούνται σε λιμάνια λόγω του ότι τοποθεσίες αυτών βρίσκονται σε περιοχές εκτεθειμένες στον υψηλό κίνδυνο των καιρικών φαινομένων. Τα λιμάνια αναφέρει η Swiss Re είναι επιρρεπή σε πλημμύρες, σε καταιγίδες, σε σεισμούς ενώ τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται από τα κράτη, τους ιδιώτες και κάθε εταιρεία ξεχωριστά είναι τεράστια.

Το Underwriting των κινδύνων στην εφοδιαστική αλυσίδα

Το underwriting και η τιμολόγηση των κινδύνων για διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι πολύ σύνθετο και δύσκολο εξηγεί η Swiss RE. Η έκθεση των προμηθευτών στον κίνδυνο μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα και την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά από μία καταστροφή.
Επί πλέον προσθέτει ότι με τους κινδύνους να παραμένουν και να αυξάνονται στην οικονομία, συνεχίζονται και οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα.  Στο πλαίσιο αυτό, προσώρας συστήνει οι επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να εξετάζουν πακέτα κλασσικών ασφαλίσεων σε συνδυασμό με τα προϊόντα παραμετρικής ασφάλισης.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης