Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αντιπαράθεση Αλ. Σαρρηγεωργίου - Α. Γεωργιάδη, ολική ανατροπή για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης ακινήτων

Αντιπαράθεση  Αλ. Σαρρηγεωργίου - Α. Γεωργιάδη, ολική ανατροπή για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης ακινήτων
Η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης του νομοσχεδίου για τις φυσικές καταστροφές πήρε πίσω το επίμαχο, για τον ασφαλιστικό κλάδο, άρθρο 34
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη ανατροπή στη Βουλή προκάλεσε η «σιωπηρή» αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, στις διήμερες εργασίας του 22ου Διεθνούς meeting των ασφαλιστών που πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης του νομοσχεδίου για τις φυσικές καταστροφές πήρε πίσω το επίμαχο, για τον ασφαλιστικό κλάδο, άρθρο 34, προκειμένου να το επανδιατυπώσει και να το καταθέσει σε άλλο χρόνο.
Είχε προηγηθεί κόντρα μεταξύ του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου και του Αδωνι Γεωργιάδη, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ασφαλιστικλων Εταιριών να αναφέρει ότι η κυβέρνηση «καταλαβαίνει τις προτάσεις μας, πιστεύει στην ιδιωτική ασφάλιση, αλλά είμαστε δυσαρεστημένοι στο πεδίο της εφαρμογής» .
Ο κ. Σαρρηγεωργίου, συμπλήρωσε ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι στον νέο κλιματικό νόμο αναφέρεται για πρώτη φορά η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση κατοικιών ωστόσο αυτό έγινε σε πολύ στενή βάση. Δυστυχώς χάθηκε μια καλή ευκαιρία», είπε. Απαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στον κ. Σαρρηγεωργίου, του είπε ότι «γίνεται συνδικαλιστής (sic) και το λέει για καλό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
• Η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη πολύ σημαντικά πράγματα για την ενίσχυση του ασφαλιστικού κλάδου, όπως οι τομές στον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα η το θεσμικό πλαίσιο για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων στα συμβόλαια υγείας.
• Ο νόμος περί κλιματικής αλλαγής δεν είναι αυτός που θα θέλαμε ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού και οι δυσκολίες των νοικοκυριών που έχουν προκύψει μετά το μπαράζ των ανατιμήσεων.
• Είχαμε μεν υποσχεθεί φοροαπαλλαγές στα ασφάλιστρα, ωστόσο αυτό δεν μπόρεσε να γίνει μέχρι τώρα εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου τα οποία δημιούργησαν μια ευρύτατη σειρά αναγκών στον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τον κλάδο και μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα γίνει αυτό, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ώστε να μη γυρίσουμε τα δημοσιονομικά μας στην εποχή του 2010.

Τι άλλαζε στην ασφάλιση ακινήτων και τραβήχτηκε πίσω

Το νομοσχέδιο με το άρθρο 34 το οποίο βγήκε καθιέρωνε από 1.1.2025, την υποχρέωση ασφάλισης μόνο για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν.
Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ασφαλιστική επιστήμη και τεχνική. Βασική αρχή της ασφάλισης είναι η ασφάλιση τυχαίου, αβέβαιου και μελλοντικού κινδύνου, κινδύνου δηλαδή που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αλλά αποτελεί ενδεχόμενο.
Στην προτεινόμενη διάταξη, από τη στιγμή που ζητείται η ασφάλιση κτισμάτων μόνο σε περιοχές πολύ υψηλής τρωτότητας, ο κίνδυνος καθίσταται σχεδόν βέβαιος, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να επέλθει η ζημιά.
Έτσι το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι να μην κριθούν ασφαλίσιμοι και να μην υπάρξει ασφαλιστική εταιρία πρόθυμη να αναλάβει τον κίνδυνο. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση που η ασφαλιστική επιχείρηση - μετά την απαραίτητη διαδικασία εκτίμησης και τιμολόγησης - αναλάβει τον κίνδυνο, το ασφάλιστρο που θα ζητηθεί, θα είναι υψηλό και κατά πάσα πιθανότητα μη προσιτό.
Η ΕΑΕΕ διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις επί της συγκεκριμένης διάταξης στο στάδιο της διαβούλευσηςκαι κατέθεσε τις απόψεις και προτάσεις της προς το αρμόδιο Υπουργείο, εξηγώντας με σαφήνεια τους αντικειμενικούς λόγους που επιβάλλουν την επανεξέταση της διάταξης σε εκπροσώπους της Κυβέρνησης.
Η ασφαλιστική αγορά έχει εκφράσει επανειλημμένως προθυμία να συμμετάσχει ενεργά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, συνδράμοντας την Πολιτεία και τους πολίτες στη διαχείριση του υπέρμετρου βάρους αποκατάστασής τους.
Η επιλογή της Κυβέρνησης για την καθιέρωση υποχρέωσης εκ των προτέρων χρηματοδότησης των κινδύνων μέσω της ασφάλισης είναι αναντίρρητα ορθή, καθώς η Ασφάλιση διεθνώς κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση την επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο είναι απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικές τροποποιήσεις προκειμένου να καταστεί η διάταξη τεχνικά άρτια και κυρίως λειτουργική και εφαρμόσιμη ώστε να επιτελέσει τον σκοπό της και να ληφθούν υπόψη οι τοποθετήσεις του πλέον αρμόδιου επί του θέματος κλάδου σε επίπεδο τεχνικών γνώσεων αλλά και ουσιαστικής συμμετοχής στην εφαρμογή του.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης