Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Δημιουργία Μηχανισμού Αναγκών της αγοράς εργασίας και απροθυμία εργοδοτών για το «Πρώτο Ένσημο»

Δημιουργία Μηχανισμού Αναγκών της αγοράς εργασίας και απροθυμία εργοδοτών για το «Πρώτο Ένσημο»
Μία φορά τον χρόνο οι συνεργαζόμενοι φορείς, οργανισμοί και κοινωνικοί εταίροι δύνανται να υποβάλλουν στη Μ.Ε.Κ.Υ. προτάσεις για τροποποιήσεις που αφορούν τις εισροές ή/και εκροές του Μ.Δ.Α και ειδικότερα για πρόσθετους πίνακες, διαγράμματα ή διαφορετικές οπτικοποιήσεις που θα ήταν χρήσιμα στο έργο τους.

Χωρίς ιδιαίτερη προθυμία στις νέες προσλήψεις, η πλειοψηφία των εργοδοτών δεν φαίνεται να αποδέχεται και να υποστηρίζει μέσω χιλιάδων προσλήψεων το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο», καθώς μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί μόλις 2.161 δικαιούχοι οι οποίοι θα πληρωθούν την Τετάρτη, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δημιουργεί Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (ΟΜΔΑ).
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη ο Μηχανισμός για την αγορά εργασίας έχει ως αντικείμενο τον προσδιορισμό των βασικών μεγεθών της αγοράς εργασίας, σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης εργασίας, καθώς και τον εντοπισμό των ενδεχόμενων αναντιστοιχιών μεταξύ αυτών, σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό, καθώς και κλαδικό επίπεδο.
Ο Μ.Δ.Α. αναζητά, συλλέγει, αξιολογεί, αποθηκεύει και ταξινομεί δεδομένα από βάσεις δεδομένων φορέων της παρ. 4 (δεδομένα εισροών).
Τα δεδομένα εισροών εμπεριέχουν στοιχεία για την αγορά εργασίας, όπως τις θέσεις αγοράς εργασίας, τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των εργαζομένων και των ανέργων (ενδεικτικά: δημογραφικά στοιχεία, στοιχεία εκπαίδευσης), καθώς και ειδικότερα δεδομένα σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό, καθώς και κλαδικό επίπεδο.
Τα δεδομένα εισροών υφίστανται επεξεργασία, ανάλυση και οπτικοποίηση μέσω ειδικής εφαρμογής προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διάφορους χρήστες όπως αναλυτές άλλων φορέων, σχεδιαστές οικονομικών και άλλων πολιτικών, πολίτες κ.ά.
Τα δεδομένα εκροών διατίθενται προς τους διαφόρους χρήστες με τη μορφή πινάκων, διαγραμμάτων ή αναλυτικών δεδομένων.
Τα δεδομένα εισροών που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Μ.Δ.Α. αντλούνται από τους συνεργαζόμενους φορείς, οι οποίοι είναι οι εξής:
α) Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», β) ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.ΚΑ), γ) η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) δ) το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ε) το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στ) το Υπουργείο Τουρισμού, ζ) η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η) η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), θ) ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), ι) οι Περιφέρειες της χώρας, ια) οι Κοινωνικοί Εταίροι που υπογράφουν τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ιβ) το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ιγ) η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), ιδ) φορείς των οποίων οι δραστηριότητες δύνανται να συμβάλουν στη λειτουργία του Μ.Δ.Α., ιδίως, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.
Για τις ανάγκες του Μ.Δ.Α. λειτουργεί Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο υποστηρίζεται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στου οποίου το περιβάλλον θα φιλοξενείται. Το Πληροφοριακό Σύστημα του Μ.Δ.Α. δύναται να διαλειτουργεί με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλων φορέων.

Ρόλος των συνεργαζόμενων φορέων

Οι φορείς και οι οργανισμοί που συνεργάζονται για τη λειτουργία του Μ.Δ.Α. υποχρεούνται να παρέχουν στον μηχανισμό τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ παρέχει στοιχεία αναφορικά με τη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, καθώς και σε επαγγελματικό και κλαδικό επίπεδο.
  • Ο Θ-Ε.Φ.Κ.Α. παρέχει στοιχεία αναφορικά με τη μισθωτή και τη μη μισθωτή απασχόληση και αναφορικά με τους εργαζομένους, αλλά και τους εργοδότες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, καθώς και σε επαγγελματικό και κλαδικό επίπεδο.
  • Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. παρέχει πρωτογενή στοιχεία από την έρευνα εργατικού δυναμικού και την έρευνα κενών θέσεων εργασίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, καθώς και σε κλαδικό επίπεδο.
  • Η Δ.ΥΠ.Α. παρέχει στοιχεία για την ανεργία, ιδίως, βασικά χαρακτηριστικά των εγγεγραμμένων ανέργων, κατά φύλο, αναλυτικές ηλικιακές ομάδες, εκπαιδευτικό επίπεδο, οικογενειακή κατάσταση και εθνικότητα, διάρκεια ανεργίας για το σύνολο της χώρας, για κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο. Παρέχει επίσης δεδομένα για ατομικά σχέδια δράσης (Α.Σ.Δ.), προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης και καταρτιζόμενους.
  • Η Α.Α.Δ.Ε. παρέχει στοιχεία από τις διάφορες βάσεις δεδομένων της, ιδίως από τη βάση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, τη βάση εισοδήματος φορολογίας νομικών προσώπων, τη βάση οφειλετών, οφειλών και ρυθμίσεων, τη βάση φορολογίας ακίνητης περιουσίας και τη βάση φορολογίας του φόρου προστιθέμενης αξίας ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του Μ.Δ.Α.
  • Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με την ΕΘ.Α.Α.Ε., τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και το Ι.Ε.Π., συμβάλλει στην παροχή δεδομένων σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς του καθώς και στον καθορισμό των εκροών του. Ενδεικτικά παρέχει στη Μ.Ε.Κ.Υ. χρονοσειρές δεδομένων αποφοίτων Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΤΕΙ, ΑΕΙ, Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών προγραμμάτων και αποφοίτων τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά ειδικότητα, μελέτες απορροφητικότητας στην αγορά εργασίας αποφοίτων διαφόρων σχολών και βαθμίδων, καθώς και τα δεδομένα αυτών των μελετών. Τα δεδομένα πρέπει να παρέχονται με ενιαίο αριθμό ταυτοποίησης μεταξύ των βαθμίδων, όπου αυτό είναι δυνατόν. ζ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Τουρισμού παρέχουν δεδομένα σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς τους, ιδίως, αναφορικά με τις επενδύσεις που γίνονται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, καθώς και σε κλαδικό επίπεδο.
  • Οι Περιφέρειες παρέχουν στοιχεία από διαθέσιμες μελέτες και έρευνες για την αγορά εργασίας για την περιοχή ευθύνης τους. Οι Περιφέρειες οι οποίες έχουν αναπτύξει Μ.Δ.Α. μεριμνούν για τη σύνδεση και τη δια-λειτουργικότητά τους με τον Εθνικό Μ.Δ.Α., καθώς και για την αποφυγή επικάλυψης στη συλλογή δεδομένων και ερευνών.
  • Οι κοινωνικοί εταίροι παρέχουν δεδομένα από έρευνες που διεξάγουν ιδίως για τις ανάγκες σε δεξιότητες σε κλαδικό και επαγγελματικό επίπεδο.


…και ηλεκτρονική πλατφόρμα

Παράλληλα, λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία αποτελεί έναν ηλεκτρονικό χώρο (ιστοσελίδα), όπου παρουσιάζονται με εύληπτο τρόπο τα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας, προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε επαγγέλματα και σε δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, καθώς και σε κλαδικό επίπεδο, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διάφορους χρήστες όπως αναλυτές άλλων φορέων, σχεδιαστές οικονομικών και άλλων πολιτικών και πολίτες.
Μία φορά τον χρόνο οι συνεργαζόμενοι φορείς, οργανισμοί και κοινωνικοί εταίροι δύνανται να υποβάλλουν στη Μ.Ε.Κ.Υ. προτάσεις για τροποποιήσεις που αφορούν τις εισροές ή/και εκροές του Μ.Δ.Α και ειδικότερα για πρόσθετους πίνακες, διαγράμματα ή διαφορετικές οπτικοποιήσεις που θα ήταν χρήσιμα στο έργο τους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης